O EPSO-u

Početna stranica > O EPSO-u

EPSO – portal za zapošljavanje u EU-u

 

img_9490_x300.jpg

EU Careers Office in Brussels
Media Folder: 

EPSO za institucije EU-a organizira kvalitetne, učinkovite i uspješne postupke odabira koji im omogućuju da u pravom trenutku na pravo mjesto zaposle pravu osobu. Ako želite saznati kako EPSO funkcionira, pogledajte video.

EPSO je međuinstitucijski ured zadužen za odabir osoblja za rad u svim institucijama i agencijama Europske unije, od Europskog parlamenta, Vijeća, Europske komisije, Suda EU-a, Revizorskog suda, Europske službe za vanjsko djelovanje, do Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, Odbora regija, Europskog nadzornika za zaštitu podataka i Europskog ombudsmana. Svaka od njih zapošljava osoblje s EPSO-ovih popisa uspješnih kandidata.

Od osnutka u siječnju 2003. EPSO se razvio u vrhunski i svakim danom sve suvremeniji centar za odabir osoblja za institucije EU-a. Kako bi institucijama EU-a omogućio da zaposle najbolje kandidate za rad u zahtjevnim situacijama s kojima se Europa suočava, EPSO neprekidno prati kretanja na tržištu rada i širi svoju društvenu mrežu, a svoj rad poboljšava i redovitim kontaktima s međunarodnim organizacijama kao što su UN i Afrička unija.

EPSO primjenjuje najsuvremenije metode testiranja kandidata. Posljednjih godina postupke testiranja obilježava otklon od testova koji se temelje na znanju prema procjeni općih kompetencija kandidata simulacijom svakodnevnih situacija na radnome mjestu. Ta je procjena sve interaktivnija i neprekidno se dorađuje. Od nedavnih inovacija vrijedi spomenuti uvođenje računalnih testova simulacije e-pošte, tzv. e-sandučić (e-tray), i intervjue videovezom.

Želju za izvrsnošću i inovacije u području EPSO-ovih testiranja prepoznala su tijela za testiranje diljem svijeta, a predstavnici EPSO-a redoviti su govornici na konferencijama o testiranju. EPSO, koji je usklađen s međunarodnom normom za testiranja u radnom okruženju ISO 10667, i ubuduće će se truditi još više skratiti trajanje postupaka odabira.

Svake godine EPSO obradi u prosjeku 50 000 prijava za otprilike 1500 radnih mjesta. Testiranje se provodi na 24 jezika, što je jedinstveno u svijetu testiranja. Želite li se okušati u testovima odabira koje EPSO organizira, riješite ogledne testove.

Brojne prijave koje EPSO primi svake godine dokaz su kvalitete EPSO-ove ponude zapošljavanja: raznolikost poslova tijekom cijelog radnog vijeka, prilika za rad u inozemstvu te zanimljiv i izazovan posao koji utječe na živote milijuna građana EU-a. Prema podacima vodećeg instituta za istraživanje o zapošljavanju Trendence Graduate Barometer, institucije EU-a na visokom su mjestu među prvih 100 poslodavaca u Europi. Pored toga, belgijska podružnica nizozemskog multinacionalnog poduzeća za savjetovanje o ljudskim resursima Randstad Holding NV Europskoj komisiji je 2015. dodijelila prvo mjesto na ljestvici poslodavaca, i to zahvaljujući EPSO-ovim inicijativama stvaranja brenda.

Bliskom suradnjom s institucijama EU-a EPSO poboljšava postupak zapošljavanja uspješnih kandidata, što cijeli sustav čini još jasnijim i pristupačnijim.

Na stranicama Europske komisije naći ćete informacije o sastancima koje održava Direktor EPSO-a