Header

O EPSO-u

O EPSO-uEPSO – portal za zapošljavanje u EU-u

EPSO za institucije EU-a organizira kvalitetne, učinkovite i uspješne postupke odabira da bi one u pravom trenutku na pravo mjesto zaposlile pravu osobu. Ako želite saznati kako EPSO funkcionira, pogledajte video https://vimeo.com/102507000.

EPSO je međuinstitucijski ured zadužen za odabir osoblja za rad u svim institucijama i agencijama Europske unije, od Europskog parlamenta, Vijeća, Europske komisije, Suda EU-a, Revizorskog suda, Europske službe za vanjsko djelovanje, do Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, Odbora regija, Europskog nadzornika za zaštitu podataka i Europskog ombudsmana. Svaka od njih zapošljava osoblje s EPSO-ova popisa uspješnih kandidata.

Od osnutka u siječnju 2003. EPSO se razvio u najsuvremeniji centar za odabir osoblja za institucije EU-a, a razvija se i dalje. Da bi institucije EU-a zapošljavale najbolje kandidate za rad u zahtjevnim situacijama s kojima se Europa suočava, EPSO neprekidno prati kretanja na tržištu rada i širi svoju društvenu mrežu, a svoj rad poboljšava i redovitim kontaktima s međunarodnim organizacijama kao što su UN i Afrička unija.

EPSO primjenjuje najsuvremenije metode testiranja kandidata. Posljednjih godina postupke testiranja obilježava otklon od testova koji se temelje na znanju prema procjeni općih kompetencija kandidata simulacijom svakodnevnih situacija na radnome mjestu. Testiranje je sve više interaktivne naravi i neprekidno se dorađuje. Odnedavna postoje i računalni testovi simulacije e-pošte, tzv. e-sandučić (e-tray) i intervjui videovezom.

Želju za izvrsnošću i inovacije u području EPSO-ovih testiranja prepoznala su tijela za testiranje diljem svijeta, a predstavnici EPSO-a redoviti su govornici na konferencijama o testiranju. EPSO, koji će uskoro dobiti i potvrdu o poslovanju u skladu s međunarodnom normom za testiranja u radnom okruženju ISO 10667, i ubuduće će se truditi još više skratiti trajanje postupka odabira.

Svake godine EPSO obradi u prosjeku 70 000 prijava za otprilike 1500 radnih mjesta. Testiranje se provodi na 24 jezika, što je jedinstveno u svijetu testiranja. Želite li se okušati u testovima odabira koje EPSO organizira, riješite ogledne testove.

Brojne prijave koje u EPSO stignu svake godine dokaz su kvalitete EPSO-ove Ponude zapošljavanja („Employer Value Proposition”) kojom se kandidatima nude raznoliki poslovi tijekom cijelog radnog vijeka, prilika da rade u inozemstvu te zanimljiv i izazovan posao koji utječe na živote milijuna građana EU-a. Točnije, prema podacima vodećeg instituta za proučavanje zapošljavanja Trendence Graduate Barometer, institucije EU-a među prvih su 100 poslodavaca u Europi, a zahvaljujući EPSO-ovim inicijativama stvaranja brenda, Europska komisija bila je 2015. prva na ljestvici poslodavaca koju priprema belgijska podružnica nizozemskog multinacionalnog poduzeća za savjetovanje o ljudskim resursima Randstad Holding NV.

Bliskom suradnjom s institucijama EU-a EPSO poboljšava postupak zapošljavanja uspješnih kandidata pa cijeli sustav postaje još jasniji i pristupačniji.