Az EPSO-ról

Kezdőlap > Az EPSO-ról

EPSO: híd az uniós intézmények és a tehetséges álláskeresők között

 

Megbízatás

Az EPSO fő feladata az uniós intézmények munkaerő-felvételi igényeinek kielégítése. A tehetséges pályázókat általános és szakmai versenyvizsgákon választja ki. Az EPSO ennélfogva összekötő szerepet tölt be az uniós intézmények, valamint a magasan teljesítő szakemberek és diplomások között, és ezáltal hozzájárul a jelenlegi és jövőbeli európai közszolgálat kiépítéséhez.

Intézményközi hivatalként az EPSO elsősorban az alábbi intézmények és szervek személyzetének kiválasztásáért felel, vagyis ezek az EPSO ügyfelei: Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa, az Európai Bizottság, az Európai Unió Bírósága, az Európai Számvevőszék, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, a Régiók Bizottsága, az Európai Külügyi Szolgálat, az európai ombudsman és az európai adatvédelmi biztos. Ezen intézmények mindegyike az EPSO által kiválasztott pályázók közül veszi fel munkatársait.

 

Jövőkép

Küldetésünk, hogy az uniós intézményeknek olyan munkaerőt biztosítsunk, amely a legjobban megfelel az igényeiknek. Ezt magas színvonalú, hatékony és eredményes kiválasztási eljárásokkal, valamint innovatív munkamódszereinkkel érjük el.

Stratégiánk fő irányvonalai:

 • Kezdeményező- és reagálóképesség
 • Képesség az innovációs gondolkodásra és a tendenciák előrejelzésére a tehetségfelismerés során
 • Módszereinkkel sokféle tehetség kiválasztására törekszünk
 • Szolgáltatásaink katalógusa tükrözi azoknak az intézményeknek az igényeit, amelyeknek dolgozunk
 • Garantáljuk, hogy az eljárások egyértelműek, átláthatóak és minden pályázó számára hozzáférhetőek legyenek; az esetlegesen felmerülő panaszokat a helyes igazgatási gyakorlat szellemében kezeljük

 

Működési elvek

Az EPSO tevékenységének három alapelve:

 • Pontosság: Az EPSO arra törekszik, hogy kiválasztási módszerei a legjobbak legyenek: a megfelelő vizsgákkal a megfelelő kompetenciákat teszteli. A cél az, hogy a pályázók teljesítményét a legjobb nemzetközi gyakorlatok alapján értékelje, és a legalkalmasabb jelölteket válassza ki.
 • Agilitás: Az EPSO eljárásai egyre inkább modulárisak és a felvételt hirdető intézmények sajátos igényeihez igazíthatók. Az ügyfelek visszajelzései és a rendszeres belső felülvizsgálatok szerves részét képezik munkánknak.
 • Gyorsaság: Az EPSO versenyvizsgái egyre kevesebb időt vesznek igénybe, köszönhetően annak, hogy előre felmérjük és megerősítjük a vizsgabizottságok és a személyzet munkáját, szorosabban működünk együtt az ügyfelekkel és csökkentjük a kiválasztási eljárások bürokratikus elemeit (aminek révén az eljárások egyszerűsödnek).

 

Értékek

 • Feddhetetlenség – Az EPSO munkatársai megbíznak egymásban, tisztességesen és jó szándékkal járnak el, szem előtt tartva a hivatal és az ügyfelek érdekeit.
 • Professzionalizmus — Az EPSO tisztességesen és hatékonyan bonyolítja le kiválasztási eljárásait, amelyekhez figyelembe veszi a rendelkezésre álló bevált gyakorlatokat. A kiváló minőséget és az ügyfelek elégedettségét a magasan képzett és motivált munkatársai révén garantálja. Az EPSO innovatív és dinamikus szervezet, amely elkötelezetten végzi munkáját a benne rejlő lehetőségek teljes körű kiaknázása végett.
 • Minőségi szolgáltatás — Az EPSO következetesen törekszik arra, hogy ügyfeleinek kellő időben kiváló színvonalú szolgáltatást nyújtson. Figyelmesen meghallgatja az érdekelt feleket, és visszajelzéseik alapján folyamatosan fejleszti szolgáltatásait.
 • Sokszínűség és tisztelet – Az EPSO csapata tükrözi a sokszínűséget, és háttértől függetlenül minden munkatársát támogatja abban, hogy minden tőlük telhetőt megtegyen a közös cél elérése érdekében. Az EPSO valamennyi munkakapcsolatában irányadónak tekinti a tiszteletteljes szakmai magatartást.
 • Együttműködés – Az EPSO ösztönzi az együttműködést, legyen szó a munkatársak közötti vagy az érdekelt felekkel folytatott együttműködésről. Minőségi partnerségeket épít ki a szolgáltatás általános teljesítményének javítása érdekében. Közös munkaplatformokat használ és ösztönöz. A kiválasztási folyamat során szorosabb szinergiákat hoz létre, hogy támogassa a proaktivitást, a reagálóképességet és a kiválósági kultúrát.

 

Szervezeti ábra

Az EPSO felépítését ez a szervezeti ábra illusztrálja.

 

Az EPSO és az uniós karrierlehetőségek

Az EPSO-hoz jelenleg évente kb. 1300 álláshelyre átlagosan 46 ezer jelentkezés érkezik. A vizsgák 24 nyelven folynak, ami a világon egyedülálló.

Tájékoztatás az EPSO igazgatója és az érdekképviselők közötti ülésekről

Az EPSO kezeli az EU Careers weboldalt, amely 24 nyelven nyújt tájékoztatást az uniós kiválasztási eljárásokról és az EPSO versenyvizsgáiról. Kövesse az EU Careers fejleményeit a Facebook, a Twitter, a LinkedIn és az Instagram oldalain!

 

Tekintse meg ezt a kisfilmet az EPSO munkájáról: