Header

Az EPSO-ról

Az EPSO-rólEPSO – Az első lépés, ha az uniós intézményeknél szeretne elhelyezkedni

Az EPSO küldetése az, hogy színvonalas, hatékony és eredményes kiválasztási eljárások kidolgozásával és lebonyolításával szolgálja az EU intézményeit, és lehetővé tegye számukra, hogy a betöltendő állásokra kellő időben a legalkalmasabb személyeket tudják felvenni. Ha kíváncsi arra, hogyan működik az EPSO, nézze meg az alábbi kisfilmet: https://vimeo.com/104704292.

Az intézményközi Európai Személyzeti Felvételi Hivatal (EPSO) feladata, hogy az Európai Unió intézményei és ügynökségei – többek között az Európai Parlament, a Tanács, az Európai Bizottság, a Bíróság, a Számvevőszék, az Európai Külügyi Szolgálat, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, a Régiók Európai Bizottsága, valamint az európai adatvédelmi biztos és az európai ombudsman irodája – számára munkaerőt válasszon ki. Valamennyi intézmény az EPSO által kiválasztott pályázók közül veszi fel munkatársait.

Az EPSO 2003 januárjában kezdte meg működését az uniós intézmények szolgálatában, és a sorozatos fejlesztések eredményeként mára a legkorszerűbb eljárásokat alkalmazó, folyamatosan megújuló munkaerő-toborzó irodává nőtte ki magát. Az EPSO arra törekszik, hogy a legrátermettebb pályázók kerüljenek be az uniós intézményekbe, akik munkájuk során folyamatosan szembesülnek az Európa előtt álló komoly kihívásokkal. Ennek érdekében figyelemmel kíséri a munkaerőpiaci trendeket, szélesíti közösségi hálózatait és a bevált módszerek megosztása céljából rendszeres kapcsolatokat ápol nemzetközi szervezetekkel, mint pl. az ENSZ-szel és az Afrikai Unióval.

A pályázók megmérettetésének módszerei tekintetében az EPSO az élvonalban áll. Az elmúlt években az EPSO már nem annyira az ismereteket kéri számon, hanem inkább a mindennapi munkavégzést szimuláló gyakorlatokkal a pályázók általános készségeit méri fel. Ezek az értékelési feladatok egyre interaktívabbak, és folyamatosan csiszolunk rajtuk. A közelmúltban vezettünk be egy e-mail-alapú számítógépes tesztet, az elektronikus iratrendezési gyakorlatot, valamint újdonság a videós távinterjú is.

Világszerte több vizsgaszerv is elismerte az EPSO által elért eredményeket és azt a törekvését, hogy megújuló vizsgafeladatai révén kiválasztási eljárásait folyamatosan tökéletesítse. A hivatal munkatársai rendszeresen meghívást kapnak szakmai konferenciákra, hogy tapasztalataikról beszámoljanak. Az EPSO hamarosan megkapja a munkahelyi értékelésre vonatkozó ISO 10667 nemzetközi szabványbesorolást, és az elkövetkezendő évekre azt a célt tűzte ki maga elé, hogy tovább csökkentse a kiválasztási eljárások idejét.

Az EPSO-hoz jelenleg kb. 1500 álláshelyre átlagosan 70 ezer jelentkezés érkezik. A vizsgák 24 nyelven folynak, ami a világon egyedülálló. Ha kíváncsi rá, milyen vizsgákat kell a jelentkezőknek letenniük, akkor végezze el a próbateszteket.

Az EPSO-hoz minden évben rengetegen adják be jelentkezésüket. A következetes márkaépítése révén széles körű ismertségre és kiváló hírnévre szert tett személyzeti felvételi hivatal közreműködésével ugyanis az uniós intézmények olyan érdekes, kihívásokban gazdag és változatos külföldi munkát kínálnak a pályázóknak, amely az uniós polgárok millióinak életét teszi jobbá. A munkaerő-felvétellel foglalkozó Trendence kutatóintézet által végzett Trendence Graduate Barometer felmérés szerint az uniós intézmények előkelő helyen állnak az Európa legjelentősebb 100 munkaadóját listázó rangsorban. A több országban jelen levő, humánerőforrással foglalkozó holland tanácsadó cég, a Randstad Holding NV belgiumi leányvállalata pedig 2015-ben az Európai Bizottságot választotta az év munkaadójának, köszönhetően az EPSO újításainak.

Az EPSO ezenkívül – az intézményekkel szorosan együttműködve – azon munkálkodik, hogy javítsa a felvételi eljárást a versenyvizsgákon sikeresen szereplők számára, és hogy ezáltal az egész rendszert átláthatóbbá és még inkább felhasználóbaráttá tegye.