Over EPSO

Startseite > Over EPSO

EPSO: uw carrière bij de EU begint hier

 

img_9490_x300.jpg

Het gebouw van EU Careers in Brussel
Media Folder: 

Het is de taak van EPSO om met degelijke, efficiënte en effectieve selectieprocedures de EU-instellingen op het juiste moment aan het juiste personeel te helpen. Meer weten over het werk van EPSO? Bekijk onze video!

EPSO is het gezamenlijk bureau voor personeelsselectie van alle EU-instellingen en -agentschappen, waaronder het Europees Parlement, de Raad, de Europese Commissie, het Hof van Justitie, de Rekenkamer, de Europese Dienst voor extern optreden, het Europees Economisch en Sociaal Comité, het Comité van de Regio's, de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming en de Europese Ombudsman. Elke instelling kan personeel kiezen uit de lijsten met kandidaten die door EPSO zijn geselecteerd.

EPSO ging in 2003 van start en heeft zich ontwikkeld tot een modern selectiebureau voor alle EU-instellingen. Europa staat voor grote uitdagingen. Om voor de EU-instellingen de beste mensen te vinden, volgt EPSO de arbeidsmarkt op de voet, ook via de sociale netwerken, en onderhoudt het nauwe contacten met internationale organisaties zoals de VN en de Afrikaanse Unie om goede methoden uit te wisselen.

EPSO is een koploper in het gebruik van nieuwe selectiemethoden. De laatste jaren is het zwaartepunt in de procedures verschoven van examens waarbij kennis wordt getest, naar proeven in realistische werksituaties om de algemene competenties van kandidaten te testen. Deze assessments zijn steeds interactiever en worden voortdurend verfijnd. Enkele recente vernieuwingen zijn de opdrachten met een elektronische postbak ("e-tray"), en de interviews per videoverbinding.

De kwaliteit van EPSO’s methoden en innovaties krijgt wereldwijd erkenning en EPSO wordt regelmatig uitgenodigd om te komen spreken op conferenties over personeelsselectie. EPSO beantwoordt ook aan de internationale norm voor de beoordeling van sollicitanten, ISO 10667. In de komende jaren zal het zich toeleggen op de verkorting van zijn selectieprocedures.

Tegenwoordig verwerkt EPSO ongeveer 50.000 sollicitaties per jaar voor zo’n 1500 vacatures. De tests worden uitgevoerd in 24 talen, een unicum in de wereld van werving en selectie. Benieuwd hoe EPSO zijn kandidaten test? Doe dan zelf eens mee aan een oefentest.

Het grote aantal sollicitaties dat EPSO ieder jaar ontvangt, bewijst dat de EU als werkgever wordt gewaardeerd. Kandidaten kunnen een levenslange carrière uitbouwen met wisselende functies, ook in het buitenland, en uitdagend werk dat van invloed is op het dagelijks leven van miljoenen Europeanen. Volgens de Graduate Barometer van het toonaangevende onderzoeksinstituut Trendence staan de EU-instellingen hoog op de lijst van de 100 meest aantrekkelijke werkgevers van Europa, en in 2015 riep de Belgische tak van Randstad de Europese Commissie, mede dankzij de vele initiatieven van EPSO, uit tot werkgever van het jaar.

Bovendien probeert EPSO samen met de instellingen de uiteindelijke aanstelling van geslaagde kandidaten vlotter te laten verlopen door het systeem transparanter en gebruiksvriendelijker te maken.

Informatie over vergaderingen van de directeur van EPSO