EPSO

Kommunikáció

Ha Ön kommunikációs háttérrel rendelkezik, akkor számos tanácsosi (AD) és asszisztensi (AST) állás közül válogathat az uniós intézményeknél, ahol sajtóval és médiával kapcsolatos feladatokat láthat el, illetve kiadványokkal és weboldalakkal dolgozhat.

A munkakör bemutatása

A kommunikációs asszisztensek a belső és külső kommunikációhoz és tájékoztatáshoz kapcsolódó feladatokat látják el, amelyek a következők lehetnek: a sajtóval, a médiával és a nagyközönséggel fenntartott kapcsolatok gondozása, közzétételre szánt dokumentumok előkészítése, megszövegezése és lektorálása, eseményszervezés, tájékoztató dokumentumok, kiadványok, brosúrák, audiovizuális termékek elkészítése, a weboldalakon és a közösségi médiában folyó kommunikációs tevékenységek levezénylése, részvétel a kommunikációs tevékenységek és a médiára gyakorolt hatás elemzésében, kapcsolattartás és koordináció az érdekeltekkel (a Kiadóhivatallal, alvállalkozókkal stb.).

Az elvárások

A kommunikációs asszisztensi munka előfeltétele legalább két európai uniós nyelv megfelelő ismerete és vagy a kommunikáció, médiaismeretek, az újságírás vagy közönségkapcsolatok területén, a középfokúnál magasabb szintű oktatásban szerzett végzettség megléte és a versenyvizsgától függően pár év megfelelő szakmai tapasztalat, vagy pedig középfokú végzettség és a versenyvizsgától függően többéves szakmai tapasztalat.

További információkért tekintse meg a kiválasztási eljárásról szóló rovatot. Az érdeklődők számára hasznosnak bizonyulhatnak a próbatesztek is.

A gyakornoki lehetőségekről lásd az uniós szakmai gyakorlatokról szóló útmutatónkat.

 

A munkakör bemutatása

Az uniós intézmények kommunikációs referensei foglalkoznak többek között a nagyközönséghez (pl. média vagy látogatói csoportok) szóló külső kommunikációval, a média képviselőinek írásbeli vagy szóbeli tájékoztatásával, illetve a webalapú, stratégiai vagy válsághelyzeti kommunikációval.

A munkakörhöz kapcsolódó feladatok egyebek mellett a következők lehetnek: sajtóközlemények, jelentések és egyéb szövegek megírása különböző tömegtájékoztatási eszközök számára (azon a nyelven, amelyen Önt toborozták és/vagy angolul vagy franciául), kapcsolatfelvétel és -tartás a médiával, tájékoztatás az EU aktuális híreiről, a média hatásának nyomon követése és elemzése, valamint az EU online jelenlétének gondozása és fenntartása, ideértve új tartalom létrehozását és közzétételét is.

Az elvárások

Önnek legalább két európai uniós nyelvet jól kell ismernie és rendelkeznie kell egy megfelelő szakterületen szerzett diplomával (az AD 5 fokozathoz, amely a tanácsosok legalacsonyabb, kezdő szintű fokozata; lásd még emellett a versenyvizsga-felhívásban rögzített konkrét feltételeket), valamint többéves releváns tapasztalattal (ha magasabb (AD 7) besorolási fokozatban szeretne csatlakozni hozzánk).

További információkért tekintse meg a kiválasztási eljárásról szóló rovatot. Az érdeklődők számára hasznosnak bizonyulhatnak a próbatesztek is.

A gyakornoki lehetőségekről lásd az uniós szakmai gyakorlatokról szóló útmutatónkat.