Kommunikáció

Ha Ön kommunikációs háttérrel rendelkezik, akkor számos tanácsosi (AD) és asszisztensi (AST) állás közül válogathat az uniós intézményeknél, ahol sajtóval és médiával kapcsolatos feladatokat láthat el, illetve kiadványokkal és weboldalakkal dolgozhat.

A munkakör bemutatása

A kommunikációs asszisztensek a belső és külső kommunikációhoz és tájékoztatáshoz kapcsolódó feladatokat látják el, amelyek a következők lehetnek: a sajtóval, a médiával és a nagyközönséggel fenntartott kapcsolatok gondozása, közzétételre szánt dokumentumok előkészítése, megszövegezése és lektorálása, eseményszervezés, tájékoztató dokumentumok, kiadványok, brosúrák, audiovizuális termékek elkészítése, a weboldalakon és a közösségi médiában folyó kommunikációs tevékenységek irányítása, részvétel a kommunikációs tevékenységek és a médiára gyakorolt hatás elemzésében, kapcsolattartás és koordináció az érdekeltekkel (a Kiadóhivatallal, szerződéses vállalkozókkal stb.).

 

Az elvárások

A kommunikációs asszisztensi munka előfeltétele legalább két európai uniós nyelv megfelelő ismerete és vagy a kommunikáció, médiatudomány, újságírás vagy közönségkapcsolatok területén szerzett, a középfokúnál magasabb végzettség megléte és a versenyvizsgától függően pár év megfelelő szakmai tapasztalat, vagy pedig középfokú végzettség és a versenyvizsgától függően többéves szakmai tapasztalat.

További információkért tekintse meg a kiválasztási eljárásról szóló rovatot. Az érdeklődők számára hasznosnak bizonyulhatnak a próbatesztek is.

A gyakornoki lehetőségekkel kapcsolatos bővebb információkért látogasson el a szakmai gyakorlatokat bemutató oldalunkra.

A munkakör bemutatása

Az uniós intézmények kommunikációs referensei felelősek többek között a lakosság és a média felé történő kommunikációért (ideértve a látogatói csoportokkal folytatott kommunikációt is), a média képviselőinek írásbeli és szóbeli tájékoztatásáért, illetve a webalapú, stratégiai és válsághelyzeti kommunikációért.

A munkakörhöz kapcsolódó feladatok egyebek mellett a következők lehetnek: sajtóközlemények, jelentések és egyéb szövegek megírása különböző médiacsatornákon (azon a nyelven, amely ismerete alapján Önt felvették és/vagy angolul vagy franciául), kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás a médiával, tájékoztatás az EU aktuális híreiről, a média hatásának nyomon követése és elemzése, valamint az EU online jelenlétének gondozása és fenntartása, ideértve új tartalom létrehozását és közzétételét is.

 

Az elvárások

Önnek legalább két európai uniós nyelvet jól kell ismernie, rendelkeznie kell egy megfelelő szakterületen szerzett diplomával, és emellett meg kell felelnie a versenyvizsga-felhívásban rögzített konkrét feltételeknek az AD 5 fokozathoz (amely a tanácsosok legalacsonyabb, kezdő szintű fokozata). Ha magasabb (AD 7) besorolási fokozatban szeretne csatlakozni hozzánk, az említetteken kívül többéves releváns tapasztalattal kell rendelkeznie.

További információkért tekintse meg a kiválasztási eljárásról szóló rovatot. Az érdeklődők számára hasznosnak bizonyulhatnak a próbatesztek is.

 

A gyakornoki lehetőségekkel kapcsolatos bővebb információkért látogasson el a szakmai gyakorlatokat bemutató oldalunkra.