Közgazdaság-tudomány/statisztika

Kezdőlap > Uniós karrierlehetőségek > Közgazdaság-tudomány/statisztika

Ha Ön közgazdasági, matematikai vagy statisztikai háttérrel rendelkezik és a tisztességes verseny feltételeinek megteremtésével vagy az európai életszínvonal javításával szeretne foglalkozni, akkor közgazdászként vagy statisztikusként helyezkedhet el az Unióban. A minden évben tavasszal kiírt éves kiválasztási eljárás a leggyakoribb módja annak, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkező közgazdászok vagy statisztikusok bekerüljenek valamelyik uniós intézményhez.

A munkakör bemutatása

Az uniós intézményeknél dolgozó közgazdászok a vezető döntéshozókkal szorosan együttműködve gazdasági és statisztikai elemzéseket készítenek és új stratégiákat dolgoznak ki például a következő területeken: pénzügyi intézmények és piacok, gazdasági integráció és fejlesztés, páneurópai kereskedelem, államháztartás, strukturális reformok és egységes valuta.

 

Az elvárások

A közgazdászmunka előfeltétele legalább két európai uniós nyelv megfelelő ismerete és közgazdászdiploma megléte az AD 5 fokozathoz (amely a tanácsosok legalacsonyabb, kezdő szintű fokozata), valamint ezek mellett többéves releváns tapasztalat, ha magasabb (AD 7) besorolási fokozatban szeretne csatlakozni hozzánk.

További információkért tekintse meg a kiválasztási eljárásról szóló rovatot. Az érdeklődők számára hasznosnak bizonyulhatnak a próbatesztek is.

A gyakornoki lehetőségekkel kapcsolatos bővebb információkért látogasson el a szakmai gyakorlatokat bemutató oldalunkra.

A munkakör bemutatása

Az uniós statisztikusok nagymértékben hozzájárulnak az uniós döntéshozatalhoz és a jövőbeli szakpolitikák kialakításához. Az elsősorban gazdasági, pénzügyi, szociális, mezőgazdasági területen vagy a környezetvédelmi információk területén tevékenykedő statisztikusok munkakörébe beletartozhatnak a következők: statisztikai programok kidolgozása és működtetése, módszertan meghatározása, matematikai modellek alkalmazása, mennyiségi és minőségi elemzések készítése, statisztikai tevékenységek szabályozása és összehangolása, adatok értelmezése és terjesztése, projekttervek kivitelezése, valamint a munkatársak felügyelete és mentorálása. A statisztikusok dolgozhatnak tanácsosként vagy asszisztensként egyaránt.

 

Az elvárások

Önnek legalább két európai uniós nyelvet jól kell ismernie.

Ha tanácsosként szeretne dolgozni, akkor rendelkeznie kell a statisztika, közgazdaságtan, matematika vagy egy kapcsolódó tudományág területén szerzett diplomával az AD 5 fokozathoz (amely a tanácsosok legalacsonyabb, kezdő szintű fokozata), valamint emellett többéves releváns tapasztalattal, ha magasabb (AD 7) besorolási fokozatban szeretne csatlakozni hozzánk.

Ha asszisztensként szeretne elhelyezkedni, akkor vagy egy megfelelő területen szerzett, a középfokúnál magasabb végzettséggel és versenyvizsgától függően néhány év releváns szakmai tapasztalattal, vagy pedig középfokú végzettséggel és versenyvizsgától függően többéves releváns szakmai tapasztalattal kell rendelkeznie.

További információkért tekintse meg a kiválasztási eljárásról szóló rovatot. Az érdeklődők számára hasznosnak bizonyulhatnak a próbatesztek is.

A gyakornoki lehetőségekkel kapcsolatos bővebb információkért látogasson el a szakmai gyakorlatokat bemutató oldalunkra.