Pravo

Postoji velika potražnja za kvalificiranim pravnicima u institucijama EU-a. Većina poslova pravnika odnosi se na razvoj zakonodavstva EU-a, ali ako imate iznimne jezične vještine, možete se prijaviti za posao pravnika lingvista. Pravnici mogu raditi u mnogim područjima i kontekstima u institucijama EU-a, od bavljenja pitanjima okoliša u Europskoj komisiji do rada kao odvjetnik u Vijeću Europske unije.

Opis radnog mjesta

Ako ste zaposleni kao pravni administrator u institucijama EU-a, možete očekivati zadatke kao što su sastavljanje političkih dokumenata, koordinacija s nacionalnim nadležnim tijelima radi poboljšanja nacionalnog zakonodavstva, provedba dubinskog istraživanja i analize, pružanje pravnog savjetovanja višim upravnim dužnosnicima, provedba programa aktivnosti te pomaganje kolegama i njihov nadzor. 

 

Potrebne kvalifikacije

Za ulazak u razred AD 5 (ulazna razina za stalne administratore) morate dobro poznavati barem dva jezika EU-a i imati diplomu iz prava, dok za ulazak u viši platni razred (razred AD 7) morate imati i nekoliko godina odgovarajućeg radnog iskustva.

Saznajte više o postupku odabira. Korisni će vam biti i naši ogledni testovi.

 

Za više informacija o pripravničkom stažu posjetite našu stranicu posvećenu tome.

Opis radnog mjesta

Pravnici lingvisti EU-a rade na tome da svi novi zakoni imaju isto značenje na svakom europskom jeziku. Posao pravnika lingvista namijenjen je sposobnim pravnicima s izvrsnim jezičnim sposobnostima, koji imaju iskustva u sastavljanju ili prevođenju, provjeri ili reviziji pravnih tekstova. Pravnici lingvisti moraju biti sposobni točno protumačiti značenje pravnih akata EU-a i vjerno ga prenijeti na svoj materinski jezik.

 

Potrebne kvalifikacije

Morate savršeno vladati jednim jezikom EU-a i izvrsno vladati još najmanje dvama jezicima te biti diplomirani pravnik. Prednost su iskustvo u prevođenju pravnih tekstova i znanje dodatnih jezika.

Postupak odabira pravnika lingvista bit će usredotočen na pravno i jezično znanje i prevoditeljske vještine te osnovne sposobnosti koje se zahtijevaju od dužnosnika EU-a. Saznajte više o postupku odabira. Korisni će vam biti i naši ogledni testovi.

Odabir pravnika lingvista može se pokrenuti bilo kada tijekom godine, no natječaji se obično objavljuju u proljeće ili jesen. Proučite našu početnu stranicu na kojoj ćete pronaći obavijest o jezicima koje tražimo ove godine.

 

Za informacije o privremenim ugovorima pogledajte web-mjesto Suda Europske unije, a za informacije o pripravničkom stažu pogledajte našu stranicu posvećenu tome.