Jog

Az uniós intézményekben nagy a kereslet a képzett jogászok iránt. Jogi munkatársaink többsége az uniós jogszabályok kialakításában vesz részt. Ha azonban Ön kivételes nyelvi készségekkel is rendelkezik, akkor jogász-nyelvésznek is jelentkezhet. Az uniós intézmények számos területen és kontextusban alkalmaznak jogászokat: Ön dolgozhat például környezetvédelmi ügyeken az Európai Bizottságnál, vagy az Európai Unió Tanácsának jogi szakértőjeként.

A munkakör bemutatása

Az EU-nál dolgozó jogász-nyelvészek gondoskodnak arról, hogy az új jogszabályok minden európai uniós nyelven ugyanazt jelentsék. Ehhez a munkakörhöz kiemelkedő nyelvi képességekkel rendelkező, felkészült jogászokra van szükség, akik a jogi szövegek megfogalmazásában, fordításában, lektorálásában és ellenőrzésében egyaránt tapasztaltak. A jogász-nyelvészek elsődleges feladata, hogy az uniós jogszabályokban rejlő jogalkotói szándékot tökéletesen megértsék és azt anyanyelvükön pontosan visszaadják.

 

Az elvárások

Önnek valamelyik európai uniós nyelvet tökéletesen és legalább két másikat alaposan kell ismernie, valamint jogi diplomával kell rendelkeznie. A jogi szövegek fordításában szerzett előzetes tapasztalat és további nyelvek ismerete előnyt jelent.

A jogász-nyelvészek kiválasztási eljárása során a nyelvi és jogi ismereteket, a fordítási készséget, illetve az összes uniós tisztviselőtől elvárt alapvető kompetenciákat vizsgáljuk. További információkért tekintse meg a kiválasztási eljárásról szóló rovatot. Az érdeklődők számára hasznosnak bizonyulhatnak a próbatesztek is.

Jogász-nyelvészeknek szóló kiválasztási eljárást az év bármely szakaszában meghirdethetünk, noha a gyakorlatban általában tavasszal vagy ősszel kerül sor erre. Tájékozódjon portálunkon, hogy idén milyen nyelvkombinációkat keresünk.

 

Nézze meg azt is, hogy milyen ideiglenes munkalehetőségeket kínál a Bíróság, a gyakornoki lehetőségekkel kapcsolatos bővebb információkért pedig látogasson el a szakmai gyakorlatokat bemutató oldalunkra.

A munkakör bemutatása

Az uniós intézményeknél dolgozó jogi tanácsosok többek között szakpolitikai dokumentumok elkészítésében vesznek részt, együttműködnek az uniós országok hatóságaival a tagállami jogszabályok javítása érdekében, mélyreható kutatást és elemzést végeznek, jogi tanáccsal látják el a felső vezetést, különböző programokat hajtanak végre, valamint támogatják és felügyelik munkatársaikat. 

 

Az elvárások

A jogi tanácsosi munka előfeltétele legalább két európai uniós nyelv megfelelő ismerete és jogi diploma megléte az AD 5 fokozathoz (amely a tanácsosok legalacsonyabb, kezdő szintű fokozata), valamint ezek mellett többéves releváns tapasztalat, ha magasabb (AD 7) besorolási fokozatban szeretne csatlakozni hozzánk.

További információkért tekintse meg a kiválasztási eljárásról szóló rovatot. Az érdeklődők számára hasznosnak bizonyulhatnak a próbatesztek is.

 

A gyakornoki lehetőségekkel kapcsolatos bővebb információkért látogasson el a szakmai gyakorlatokat bemutató oldalunkra.