Kisegítő személyzet

Kezdőlap > Uniós karrierlehetőségek > Kisegítő személyzet

Ha Ön titkári feladatok területén szerzett képesítést vagy a humánerőforrás és adminisztráció terén dolgozott, akkor számos helyre jelentkezhet szerződéses alkalmazottként vagy tanácsosként. Valamennyi uniós intézmény és az összes szektor foglalkoztat kisegítő személyzetet, így az ilyen állásokra felvett munkatársak változatos és izgalmas környezetben dolgozhatnak.

A munkakör bemutatása

A humánerőforrás területén dolgozó asszisztensek a személyzeti ügyekkel kapcsolatos feladatokat (munkaerő-felvétel, előmenetel, képzés és esélyegyenlőség stb.) látják el.

E feladatok egyebek között a következőkre terjednek ki: a személyzeti ügyekkel kapcsolatos iratok kezelése és nyomon követése (munkaerő-felvétel, előmenetel, szakmai képzés, esélyegyenlőség, személyi és pénzügyi jogosultságok), feljegyzések és/vagy levelek megírása, igazgatási jelentések összeállítása, találkozók előkészítése, lefolytatása és nyomon követése, projektirányítás, munkamódszerek elemzése és továbbfejlesztése, számviteli, pénzügyi, statisztikai, informatikai stb. rendszerek végrehajtásának támogatása, csoportirányítás.
 

Az uniós intézmények a humánerőforrással kapcsolatos feladatok ellátására szerződéses alkalmazottakat is foglalkoztathatnak.

Az elvárások

A humánerőforrás-asszisztensi munka előfeltétele legalább két európai uniós nyelv megfelelő ismerete és vagy a középfokúnál magasabb szintű oktatásban szerzett végzettség megléte és a humánerőforrás területén szerzett legalább három év szakmai tapasztalat, vagy pedig középfokú végzettség és legalább hat év szakmai tapasztalat.

Előfordulhat, hogy a szerződéses alkalmazottakra más követelmények vonatkoznak.

További információkért tekintse meg a kiválasztási eljárásról szóló rovatot. Az érdeklődők számára hasznosnak bizonyulhatnak a próbatesztek is.

A munkakör bemutatása

Az uniós intézményekben dolgozó titkárok adminisztratív feladatai az adott pozíciótól függnek. Általánosságban elmondható, hogy a titkár az intézményen belül egy vagy több ember, szolgálat vagy csoport munkáját segíti autonóm módon: információkat fogalmaz meg, dolgoz át és oszt meg. A titkárok feladatai közé tartoznak többek között a következők: dossziék összeállítása, a szervezeti egység tevékenységeinek (értekezletek, hivatali utak) megszervezése és koordinálása, dokumentumkezelés (a dokumentumok és a levelezés kézhezvétele, feldolgozása, nyomon követése és rendszerezése), a dokumentumok előkészítése, feldolgozása, véglegesítése és ellenőrzése, információk keresése, összeállítása és terjesztése.

A fordítószolgálatokon végzett feladatok többek között az alábbiak: a fordítási kérések fogadása, kezelése és feldolgozása, főleg a dokumentumok előkészítése, feldolgozása és véglegesítése, fordítómemóriák bővítése és frissítése, valamint gépírási, szövegszerkesztési és formázási feladatok.

Az uniós intézmények a titkári feladatok ellátására szerződéses alkalmazottakat is foglalkoztathatnak.

Az elvárások

A titkári/adminisztratív asszisztensi munka feltétele legalább két európai uniós nyelv megfelelő ismerete és vagy titkári területen, a középfokúnál magasabb szintű oktatásban szerzett végzettség, vagy pedig középfokú végzettség megléte és legalább három év titkári munkatapasztalat. Előfordulhat, hogy a szerződéses alkalmazottakra más követelmények vonatkoznak.

További információkért tekintse meg a kiválasztási eljárásról szóló rovatot. Az érdeklődők számára hasznosnak bizonyulhatnak a próbatesztek is.