CAST staat voor Contract Agents Selection Tool (selectie-instrument voor arbeidscontractanten). Arbeidscontractanten leveren manuele of administratieve ondersteunende diensten of zorgen voor extra mankracht op gespecialiseerde terreinen waarop niet voldoende ambtenaren over de nodige vaardigheden beschikken.
"Permanent" betekent hier dat er geen uiterste datum is om op een CAST-profiel te reageren. Het is een selectiemethode zonder einddatum waarbij geslaagde kandidaten gedurende een vooraf vastgestelde periode in aanmerking komen voor selectie.
Arbeidscontractanten worden voor een beperkte termijn in dienst genomen. Vaak krijgen zij, naargelang het soort werk, aanvankelijk een kort contract van 6 tot 12 maanden, dat eventueel verlengd kan worden. In sommige agentschappen, bureaus, vertegenwoordigingen en delegaties kan het tijdelijke contract worden omgezet in een contract voor onbepaalde tijd.
Functiegroepen
Arbeidscontractanten kunnen voor allerlei taken worden aangesteld, op verschillende kwalificatieniveaus. Er zijn vier functiegroepen:
- handenarbeid en administratieve ondersteuning
- kantoor- en secretariaatswerkzaamheden, kantoorleiding en gelijkwaardige werkzaamheden
- uitvoerende, redactionele, boekhoudkundige en gelijkwaardige technische werkzaamheden
- administratieve, adviserende, taalkundige en gelijkwaardige technische werkzaamheden
Voor functiegroep I moet u met succes aan uw leerplicht hebben voldaan.
Voor functiegroepen II en III moet u een diploma hoger onderwijs hebben of een diploma middelbaar onderwijs dat toegang geeft tot het hoger onderwijs. U moet ook ten minste drie jaar relevante beroepservaring hebben of, wanneer het in het belang van de dienst is, een beroepsopleiding of gelijkwaardige beroepservaring.
Voor functiegroep IV moet u een universitaire opleiding van ten minste drie jaar met succes hebben afgerond of, wanneer het in het belang van de dienst is, een beroepsopleiding van een gelijkwaardig niveau.
U kunt voor een of meer functiegroepen solliciteren, op voorwaarde dat u voldoet aan de toelatingseisen.
Respect voor culturele verscheidenheid en gelijke kansen zijn fundamentele waarden van de EU. Het Europees Bureau voor personeelsselectie geeft alle kandidaten dezelfde kansen, behandeling en mogelijkheden. Meer informatie over ons gelijkekansenbeleid en over het aanvragen van bijzondere voorzieningen bij de selectietests vindt u op onze infopagina over gelijke kansen.
Profielen
CAST Permanent omvat een aantal voorbeelden van mogelijke profielen in de functiegroepen I, II, III en IV. In elke functiegroep kunt u kiezen voor een of meer profielen. Vergeet niet dat u altijd solliciteert voor een profiel en niet voor een specifieke baan.
- Administratie/human resources
- Kinderverzorger
- Communicatie
- Onderwijspsychologen
- Financiën
- Informatie- en communicatietechnologie (ICT)
- Rechten
- Manuele en administratieve ondersteunende werkzaamheden
- Politieke zaken / EU-beleid
- Projectbeheer/programmabeheer
- Correctoren
- Secretariaats- en kantoormedewerkers
- Vertalers
Als FG II (medewerker van functiegroep II) kunt u meewerken aan selectie- en aanwervingsprocedures: opstarten van sollicitatieprocedures, publiceren van vacatures en informatie ter zake, ontvangen en verwerken van sollicitaties, organisatie en follow-up van selectiecomités. U kunt ook meewerken aan periodieke verslagen en gegevensanalyse betreffende de aanwerving en selectie van personeel, en ondersteuning bieden bij het beheer van de personeelsformatie: vacatures volgen, contacten onderhouden met de voor de rekrutering van verschillende personeelscategorieën verantwoordelijke diensten; en verzoeken om toestemming voor het publiceren van posten behandelen. Eventueel moet u ondersteuning bieden bij de voorbereiding en follow-up van activiteiten op het gebied van opleiding en persoonlijke ontwikkeling, op basis van door het management vastgestelde strategische prioriteiten, en bij de toepassing van regels in verband met andere specifieke personeelskwesties.
Als FG III (medewerker van functiegroep III) kunt u taken krijgen bij het voorbereiden van selectie- en aanwervingsdossiers en het beheer ervan: opstellen van kennisgevingen van vacatures, opstarten van sollicitatieprocedures, publiceren van vacatures en informatie ter zake, analyseren van sollicitaties en ontvankelijkheid, organisatie en follow-up van selectiecomités, voorbereiding van aanwervingsdocumenten (controleren of is voldaan aan de sollicitatie-eisen, vaststelling van rangen, enz.) Soms moet u ook taken verrichten op het gebied van administratie en personeelszaken, in samenwerking met het leidinggevend personeel. Eventueel moet u meewerken aan periodieke verslagen, de analyse van aanwervings- en selectiegegevens, en bevorderings- en herkwalificatieprocedures. U kunt ook worden betrokken bij de communicatie over het opleidingsbeleid ten behoeve van alle personeelsleden, of het opzetten van nieuwe activiteiten voor opleiding en persoonlijke ontwikkeling, op basis van door het management vastgestelde strategische prioriteiten.
Als FG IV (medewerker van functiegroep IV) kunt u meewerken aan de opstelling, uitvoering, follow-up en evaluatie van beheersplannen, en aan het beheer van en toezicht op selectie- en aanwervingsprocedures. U kunt ook worden belast met het voorbereiden van briefings en andere documenten op het gebied van personeelsbeheer, en met de coördinatie van periodieke verslagen en gegevensanalyse. Mogelijke taken zijn ook het toezicht en de controle op financiële verplichtingen in verband met projecten waarvoor u verantwoordelijk bent, conform de geldende financiële regels. Verder moet u eventueel advies geven aan en overleg voeren met andere diensten op basis van hun jaarlijkse personeelsstrategie, en de instelling vertegenwoordigen aan de hand van presentaties over communicatieactiviteiten voor interne en externe doelgroepen.
Als FG II (medewerker in functiegroep II) kunt u taken krijgen als: opvoeder/oppas in naschoolse opvang en openluchtopvang voor kinderen van 3,5 tot 14 jaar, kleuterleider, kinderverzorger voor kinderen van 0 tot 3 jaar in crèches enz.
Als FG III (medewerker in functiegroep III) kunt u worden belast met de organisatie en afwikkeling van planningsvergaderingen binnen uw afdeling, met andere afdelingen en met externe contractanten. U kunt ook bijdragen aan het design en de grafische afstemming van banners, publicaties en promotiemateriaal, of aan de uitwerking en uitvoering van communicatieplannen voor de prioriteiten en projecten op communicatiegebied. Redactioneel werk, d.w.z. opstellen van factsheets en het actualiseren van intranetsites, kan eveneens tot uw takenpakket behoren. U kan worden gevraagd mee te werken aan het beheer van projecten, waaronder financiële reglementen, of meewerken aan de follow-up van projecten via de sociale media. Ook moet u mogelijk een bijdrage leveren aan briefings en andere documenten in verband met de communicatie over de beleidsprioriteiten.
Als FG IV (medewerker in functiegroep IV) kunt u de taak krijgen om communicatieplannen op te stellen, uit te voeren, te volgen en te evalueren, en om briefings en andere documenten in verband met de communicatie over de beleidsprioriteiten op te stellen. U kunt ook worden belast met het toezicht en de controle op financiële verplichtingen in verband met projecten waarvoor u verantwoordelijk bent, conform de geldende financiële regels. Bovendien kunt u de opdracht krijgen om binnen het directoraat-generaal (DG) of de instelling, en met de communicatieafdelingen van aanverwante diensten of DG’s te zorgen voor de coördinatie en synergie ten aanzien van de beleidsprioriteiten, of om advies te geven aan en overleg te voeren met andere diensten op basis van hun jaarlijkse communicatiestrategie. Als FG IV kan u worden gevraagd presentaties te geven over de belangrijkste projectactiviteiten en -resultaten, en om informatie te verspreiden onder interne en externe doelgroepen. U kunt de opdracht krijgen om vergaderingen en conferenties over de communicatieprioriteiten met stakeholders binnen en buiten de instelling te beleggen, voor te bereiden en te beheren. Ten slotte kunt u tevens worden belast met de follow-up van projecten via de sociale media.
Als FG IV (medewerker in functiegroep IV) kunt u worden belast met het verstrekken van pedagogisch psychologisch advies aan de crèche en/of naschoolse opvang en het opstellen van bepaalde dossiers op dit vlak. U volgt het werk van kinderverzorgers, leerkrachten kleuter-/lager onderwijs en crèchemedewerkers nauwlettend ter ondersteuning van hun opvoedings- en onderwijstaken. U kan worden gevraagd om bij te dragen aan bijscholing op pedagogisch gebied om het professionalisme van het pedagogisch personeel te verbeteren, en verder om de opleidingsbehoeften te beoordelen en te beheren, het opleidingsplan uit te voeren of te verbeteren en opleidingsactiviteiten inzake educatieve kwesties te organiseren. De algemene ontwikkeling van de kinderen observeren en volgen om optimale omstandigheden voor hun welzijn in de crèche of naschoolse opvang te garanderen, kan ook deel uitmaken van uw takenpakket. Verder kan u worden gevraagd ouders op speciale oudercontactvergaderingen te informeren over de activiteiten van hun kind, om een relatie op basis van vertrouwen en partnerschap op te bouwen. Op verzoek van ouders, kinderverzorgers, leerkrachten kleuter-/lager onderwijs, crèchemedewerkers, of op eigen initiatief, neemt u in specifieke gevallen maatregelen om het welzijn van de kinderen te verbeteren.
In die rol kunt u organisatorische veranderingen voorstellen om de pedagogische kwaliteit van het werk, het welzijn van de kinderen in de crèche en/of naschoolse opvang, of de dienstverlening aan de ouders te verbeteren. U onderhoudt continu contacten, op collectieve of individuele basis, met de kinderverzorgers, leerkrachten kleuter-/lager onderwijs en crèchemedewerkers om te zorgen voor een samenhangend educatief beleid. U kunt ook voorstellen uitwerken voor de organisatorische planning, inclusief de keuze en aanschaf van materialen, om het welzijn van de kinderen en de dienstverlening aan de ouders te verbeteren. U zorgt ervoor dat de pedagogische opdracht naar behoren wordt uitgevoerd, en werkt indien nodig mee aan de coördinatie tussen crèches en naschoolse opvang.
Als FG II (medewerker in functiegroep II) kunt u financiële dossiers voorbereiden en als initiatiefnemer fungeren in het financiële circuit, kantoor- en administratieve ondersteuning verlenen in het kader van oproepen tot het indienen van voorstellen/aanbestedingen, en de verwerking van financiële informatie en financiële verslaglegging ondersteunen. U kan ook worden gevraagd mee te werken aan boekhoudkundige procedures en audittaken, zoals administratieve ondersteuning van auditors, archivering, enz.
Als FG III (medewerker in functiegroep III) omvatten uw taken het initiëren en/of verifiëren van financiële procedures, financiële ondersteuning en ondersteuning in het kader van oproepen tot het indienen van voorstellen/aanbestedingen. U kunt ook worden belast met het beheer van financiële informatie en ondersteuning van boekhoudkundig en auditbeheer.
Als FG IV (medewerker in functiegroep IV) wordt u belast met planning, follow-up, informatie verzamelen, rapporteren, coördinatie en advies op het gebied van de begroting/financiën. Ook analyse en rapportage op het gebied van begroting en financiën en audit behoren tot uw takenpakket.
Als FG III (medewerker in functiegroep III) kunt u worden betrokken bij de ontwikkeling van informatiesystemen, de analyse van bedrijfsprocessen en het ontwerpen en implementeren van databanken. U werkt dan met programmeertalen zoals Java, Visual Basic, Visual C#, Powerbuilder, ASP.NET, C++, ColdFusion, enz., en met webgebaseerde API's. Een andere taak kan zijn het beheer van de gebruikersomgeving (configuratie, beheer en support van besturingssystemen, kantoorsoftware, printers en gedeelde hulpbronnen in een netwerkomgeving).
Als FG III kunt u ook worden belast met ontwikkeling en beheer van websites en HTML-, XML- en UML-pagina’s (met behulp van programmeertalen zoals Java, ASP.NET, PHP en ColdFusion). Uw werk kan ook bestaan in het beheer van webservers (Planet Web Server, Microsoft Internet Information Server, ColdFusion Server, Oracle BEA Weblogic, Apache Server, enz.). Tevens kunt u worden belast met het beheer van netwerken en telecomsystemen (via LAN/WAN-protocollen en -diensten (DHCP, DNS, HTTP, HTTPS, SNMP, Active Directory)), waarbij u gebruik maakt van internettechnologie voor het opzetten en koppelen van interne netwerken, netwerkbeveiligingstechnieken, ontwikkelingen op het gebied van VPN-technologie, telefonie- en faxsystemen, integratie van spraak en data, mobiele communicatie via satelliet en draadloos). Uw werk als FG III kan ook de organisatie en follow-up van projecten en/of operationele diensten op deze gebieden omvatten.
Als FG IV (medewerker in functiegroep IV) wordt u betrokken bij de coördinatie, het beheer, het ontwerp, de implementatie en de supervisie van ICT-projecten en het beheer van IT-systemen,-diensten en -beveiliging. U kunt ook verantwoordelijk worden voor de supervisie en het beheer van contracten met interne klanten en externe leveranciers. Een andere taak van een FG IV is het verrichten van strategische studies en het analyseren van producten die op de markt beschikbaar zijn.
Solliciteren voor het profiel Informatie- en communicatietechnologie (ICT)
Als FG III (medewerker van functiegroep III) kunt u meewerken aan studies en onderzoek op het gebied van nationaal, EU- en internationaal recht en op het gebied van justitie en binnenlandse zaken, en aan de analyse en voorbereiding van ontwerpadviezen en juridische notities. U kunt ook worden belast met precontentieuze zaken (klachten, enz.), diverse taken in verband met rechtszaken, en het opstellen van standpuntnota’s. Verder moet u soms meewerken aan de opstelling van documenten over de activiteiten van de instelling en haar voorbereidende en speciale comités.
Als FG IV (medewerker van functiegroep IV) moet u de rechtszekerheid, de redactionele kwaliteit en de inachtneming van de toepasselijke regels en procedures waarborgen. Eventueel moet u de instelling in rechte bijstaan en vertegenwoordigen en, indien nodig, de instelling vertegenwoordigen in zaken voor het Hof van Justitie van de Europese Unie, en de instellingen en voorbereidende comités of diensten mondelinge of schriftelijke adviezen verlenen over juridische, institutionele en procedurele aangelegenheden. Ook kunt u worden belast met het analyseren en uitwerken van conceptuele werkzaamheden, studies en juridische analyses, en het redigeren van conceptantwoorden op verzoeken en klachten die door ambtenaren en andere personeelsleden aan het tot aanstelling bevoegde gezag zijn gericht.
Als FG I (medewerker in functiegroep II) gaat u aan de slag als: keukenhulp/kok, kelner, magazijnmedewerker, drukkerijmedewerker, bode/vergaderzaalassistent/kantoormedewerker/documentbeheerder, gebouwenbeheerder, chauffeur, verhuizer, bode bij het parlement of een andere instelling, medewerker veiligheid en preventie, receptionist, planner chauffeursdiensten, ICT-medewerker/bekabelingstechnicus enz.
Solliciteren voor het profiel Manuele en administratieve ondersteunende werkzaamheden
Als FG III (medewerker in functiegroep III) kunt u meewerken aan de follow-up van beleidsontwikkelingen, en zorgen voor een goede samenwerking met de betrokken diensten. U kunt een bijdrage leveren aan verslagen, briefings en speaking notes over beleidsthema'sen aan de beantwoording van parlementaire vragen op het betrokken beleidsterrein. U kan worden gevraagd om mee te werken aan de voorbereiding van vergaderingen met belanghebbenden, waarbij u beleidsconclusies opstelt en de follow-up van de vergaderingen verzorgt. Soms moet u de Commissie, de instelling of het directoraat-generaal (DG) vertegenwoordigen op interne, interinstitutionele en externe evenementen/vergaderingen die relevant zijn voor de dienst, onder toezicht van het hoofd van de eenheid of de verantwoordelijke beleidsmedewerker.
Als FG IV (medewerker van functiegroep IV) moet u onder meer de politieke, economische en sociale situatie van een bepaald land volgen, analyseren en hierover verslag uitbrengen. U kan worden gevraagd bij te dragen tot het formuleren en vaststellen van de politieke doelstellingen, prioriteiten en beleidsmaatregelen van de EU voor de politieke, economische, humanitaire en andere betrekkingen, in samenwerking met de lidstaten, internationale organisaties en andere donoren. Eventueel wordt u belast met het coördineren van en meewerken aan de voorbereiding van bezoeken op hoog niveau, ad-hocvergaderingen en dienstreizen, contacten met derde landen, het maatschappelijk middenveld, enz.
Als FGIV kunt u worden belast met het opstellen en opvolgen van beleidsdocumenten, strategische documenten, regelgeving, toespraken, verklaringen en andere documenten betreffende het aan u toegewezen werkterrein, en het opstellen van antwoorden op mondelinge en schriftelijke vragen en verzoekschriften van leden van het Europees Parlement. Soms moet u zorgen voor de samenhang van EU-maatregelen en nationaal beleid door bij te dragen tot en deel te nemen aan interdepartementaal overleg over officiële mededelingen, beleidsdocumenten en interne werkdocumenten van de EU-instellingen. U kan worden gevraagd om onder toezicht van een ambtenaar de instelling te vertegenwoordigen bij interinstitutionele vergaderingen en internationale bijeenkomsten (bv. overlegorganen) over het u toegewezen werkterrein. Soms moet u ook meewerken aan onderhandelingen over internationale overeenkomsten.
Als FG III (medewerker van functiegroep III) kunt u worden belast met project-/programmabeheer, monitoring, evaluatie, projectafsluiting en vervolgactiviteiten. Uw werk omvat ook beheer van financiële uitgaven, kwaliteitsbeheer, evaluatie, externe communicatie en algemene voorlichting.
Als FG IV (medewerker van functiegroep IV) kunt u worden belast met aanbestedingen en oproepen tot het indienen van voorstellen (bekendmaking, evaluatie en onderhandeling), maar ook project-/programmabeheer, monitoring, evaluatie, projectafsluiting en vervolgactiviteiten. U moet eventueel instaan voor de interne en externe communicatie en verspreiding van informatie, interne coördinatie en advies, vertegenwoordiging en externe coördinatie.
Als corrector in FG III bestaat uw taak uit het proeflezen en aanpassen van teksten op het vlak van spelling, grammatica, interpunctie, opmaak, en typografie. U moet ook aangeven hoe een tekst helderder kan worden geformuleerd, en correcties van de auteur invoeren. Uw taak kan ook het voorbereiden en controleren van drukproeven in verschillende formaten en op verschillende media inhouden, evenals het corrigeren van manuscripten, in elektronisch formaat of op papier, op het vlak van spelling, grammatica en syntaxis, en het controleren van teksten op samenhang en eenvormigheid. Mogelijk moet u daarvoor nagaan of stilistische afspraken en regels zijn nageleefd, en of de teksten in overeenstemming zijn met de interinstitutionele schrijfwijzer, die door alle instellingen van de Europese Unie wordt gebruikt. Uw werk kan ook inhouden dat u de kwaliteit van het werk van externe contractanten controleert, of dat u documenten van de instellingen klaarmaakt voor publicatie en teksten typografisch afwerkt. Bovendien kunt u verschillende andere taalkundige taken uitvoeren, zoals transcripties en het modereren van de inhoud van webpagina’s.
Als FG II (medewerker in functiegroep II) verricht u secretariaatswerkzaamheden in verband met vergaderingen, dossierbeheer, dienstreizen, correspondentie, de agenda, enz. U kunt ook worden belast met het opstellen van memo’s, notities en notulen van vergaderingen en de coördinatie en planning van activiteiten binnen uw afdeling.
Solliciteren voor het profiel Secretariaats- of kantoormedewerker
Als FG IV (medewerker van functiegroep IV) vertaalt u in uw eerste taal (taal 1) uit minstens twee brontalen (hoofdzakelijk uit het Engels en Frans). U controleert en corrigeert uw eigen vertalingen en reviseert vertalingen van andere interne en freelancevertalers. U doet terminologieonderzoek, maakt en onderhoudt databases, en werkt mee aan opleidingen en de ontwikkeling van IT-tools. U geeft taalkundig advies en deelt uw specialistische kennis over voor de instellingen belangrijke domeinen. U kunt bijdragen tot de kwaliteitscontrole en verwerking van taalkundige gegevens, onder meer met het oog op machinevertalingen, en taalkundige projecten, en workflows beheren.