Koronavirus – važne informacije

Početna stranica > Koronavirus – važne informacije

Obavještavamo vas da će se najnovije informacije o pandemiji bolesti COVID-19 do daljnjega ažurirati prvenstveno na engleskom jeziku, a ostale jezične verzije dodavat će se postupno.

NOVO – ažurirano 19. 3. 2021.:

EPSO i dalje prati razvoj pandemije bolesti COVID-19 i pridržava se svih odgovarajućih mjera opreza u skladu s uputama i smjernicama institucija EU-a i nacionalnih tijela. Kandidatima koji sudjeluju u postupcima odabira koji su u tijeku savjetujemo da redovito provjeravaju svoj EPSO račun i EPSO-ov portal. Rokovi za natječaje koji su u tijeku sustavno se revidiraju i mijenjaju u skladu s novim planiranim datumima.

Možete nam slati pitanja i uobičajenim obrascem za kontakt.

Čim bude više informacija, EPSO će ih objaviti.

 

Opće mjere koje se primjenjuju na računalne testove u Prometricovim ispitnim centrima

EPSO pozorno prati različita pravila i smjernice utvrđene u Europi i svijetu, posebno brojne oblike ograničenja kretanja u mnogim zemljama. Oni neizbježno utječu na dostupnost ispitnih centara jer, ovisno o državi, neki centri mogu biti otvoreni, a drugi ne.

EPSO je pažljivo razmotrio tu situaciju te je za tekuće postupke odabira odlučio nastaviti testirati u onim centrima koji su i dalje otvoreni. S obzirom na prirodu bolesti COVID-19 i različite situacije po zemljama/regijama, odgađanje trenutačno planiranih testova ne bi bilo rješenje korisno svim kandidatima jer naši su kandidati iz svih dijelova svijeta. 

Ugovorni suradnici EPSO-a poštuju sve sigurnosne i sanitarne mjere nužne u ovoj teškoj situaciji. Sve smjernice i upute o sigurnosnim postupcima u Prometricovim ispitnim centrima dostupne su ovdje. Popis ispitnih centara koji su trenutačno zatvoreni redovito se ažurira. Ako vaš ispitni centar nije naveden na popisu zatvorenih centara, to znači da će se testovi održati kako je predviđeno.

Dobro pročitajte ove informacije prije rezerviranja termina i ponovno prije dolaska na testiranje.

Kao što piše u smjernicama, kandidati moraju donijeti i cijelo vrijeme u ispitnom centru nositi masku. Maske s ispusnim/jednosmjernim ventilom zabranjene su u ispitnom centru jer ne osiguravaju dovoljnu filtraciju virusnih čestica. Ako u ispitni centar dođu bez maske ili se ne pridržavaju zdravstvenih i higijenskih mjera, neće smjeti pristupiti testiranju niti će dobiti pravo na promjenu termina.

S obzirom na okolnosti, upozoravamo kandidate da se u ispitnim centrima mogu provesti i dodatne mjere, npr. možda će im osoblje ispitnog centra izmjeriti temperaturu elektroničkim beskontaktnim toplomjerom.

Dodatne informacije o mjerama u ispitnim centrima kandidati mogu dobiti izravno od Prometrica pozivom na lokalni besplatni broj ili na broj +31 320 239 575.https://epso.europa.eu/help/faq/2015_hr

 

Konkretne mjere za računalne testove u tekućim natječajima i odabirima privremenog osoblja (ne vrijedi za stalni postupak odabira CAST)

EPSO zna da neki kandidati možda neće moći rezervirati termin, doputovati u ispitni centar ili polagati testove na dan testiranja. Zato će nastaviti pomno pratiti situaciju i pobrinuti se da oni kandidati koji nisu mogli polagati test dobiju priliku polagati ga čim to bude moguće.

Ako zbog razloga povezanih s aktualnom javnozdravstvenom krizom kandidati ne mogu rezervirati termin ili pristupiti testu, moraju dostaviti kratko objašnjenje i odgovarajući popratni dokument (na primjer upućivanje na službenu i ažurnu odluku nacionalnog/regionalnog tijela) Sva ta dokumentacija mora se odmah, čim problem nastupi, podnijeti putem EPSO-ova obrasca za kontakt. O zahtjevima će se odlučivati na pojedinačnoj osnovi nakon analize popratne dokumentacije. Dodatne informacije dostupne su i u pozivnom pismu u EPSO računu.

 

Konkretne mjere za kandidate u stalnom postupku odabira CAST:

Kandidati koji su pozvani na testiranje, ali zbog pandemije bolesti COVID-19 nisu mogli rezervirati termin i/ili pristupiti testu, bit će ponovno pozvani na testiranje u idućem razdoblju testiranja ako obnove iskaz interesa za relevantnu prijavu. Kandidati koji obnove iskaz interesa ne moraju pojedinačno stupati u kontakt s EPSO-om niti išta drugo poduzimati. Dobit će pozivnicu u svoj EPSO račun.

Podsjećamo kandidate da postupak odabira/zapošljavanja za radno mjesto za koje su predodabrani možda nije obustavljen. Bude li kandidat na temelju navedene/spomenute mjere pozvan na testove i na njima bude uspješan, a nitko ga ne pozove, ne mogu se za to smatrati odgovornima EPSO i službe koje zapošljavaju novo osoblje.

Automatsko ponovno pozivanje na buduće testiranje bilo je EPSO-ova gesta solidarnosti kojom je od ožujka 2020. nastojao ublažiti nesigurnost izazvanu iznenadnim izbijanjem zdravstvene krize. Sad je EPSO odlučio da se od svibnja 2021. to automatsko ponovno pozivanje prekida. To znači da će kandidati koji ne mogu pristupiti testu u travnju 2021. dobiti posljednji automatski ponovni poziv na testiranje u svibnju 2021. i to ako na vrijeme obnove iskaz interesa za relevantnu prijavu. Kandidati koji ne mogu pristupiti testu u svibnju 2021. neće dobiti automatski poziv za sljedeće ispitno razdoblje.

Okvirni datumi idućih razdoblja testiranja objavljeni su na stranicama pojedinačnih profila CAST/P.

 

Testiranje u centru za procjenu:

Na početku izbijanja bolesti COVID-19 u ožujku 2020. EPSO je morao obustaviti sve svoje aktivnosti u centru za procjenu u Bruxellesu i Luxembourgu te je odlučio umjesto toga organizirati testiranje u centru za procjenu kandidata na daljinu.

Testiranje na daljinu znači da kandidati polažu testove kod kuće, u uredu i sl. bez obveze dolaska u prostorije EPSO-a. Takvo testiranje odvija se putem videokonferencije. Sve tehničke pojedinosti dostavljaju se unaprijed, a moguća je i provjera veze prije stvarnog dana testiranja.

 

Novi natječaji i postupci odabira:

EPSO redovito ažurira okvirni plan novih natječaja na svojem portalu. Više nego ikad prije, jedva čekamo da odaberemo vrijedne i predane buduće kolege s kojima ćemo u ova teška vremena oblikovati Europu.

 

Čuvajte i dalje svoje zdravlje i zdravlje svoje obitelji i prijatelja.