Живот и работа в Люксембург

Начало > Живот и работа в Люксембург

Разположен на кръстопътя между Франция, Белгия и Германия, Люксембург е известен със своята космополитна атмосфера, съчетана с отлично качество на живот и жизнен стандарт.

Не е чудно, че това е една от най-щастливите страни в света.

В тази просперираща държава живеят 626 000 души от 170 различни националности, които говорят близо 80 различни езика.

Страната и нейната столица — град Люксембург — са уникален пример за съжителството на традиции и съвременност. Модерни сгради се редуват със замъци и впечатляваща природа в рамките на кратка разходка или пътуване с автомобил.

 

Динамичен пазар на труда

През последните години институциите на ЕС и редица международни компании са избрали да се установят в Люксембург. 

Понастоящем Люксембург може да се похвали с втория по големина БВП на глава от населението в света и с най-големия частен банков център в еврозоната. Поради това държавата става все по-привлекателна за квалифицираните специалисти. Разрастващият се пазар на труда предлага множество възможности за работа и на съпрузите на служителите на ЕС.

Икономическият растеж и развитието на Люксембург от своя страна доведоха до увеличаване на населението и създадоха отворено общество, в което всеки е добре дошъл. Културите и езиците се смесват безпрепятствено и както семейства, така и незадомени хора могат лесно да срещнат нови приятели.

В тази многоезична нация най-често се говори английски, френски, немски и люксембургски. Тъй като чуждите граждани са почти половината от цялото население, ежедневието протича и на португалски, италиански, испански, полски, шведски, фински, румънски и други езици.

 

Една държава, няколко предимства

Освен процъфтяващата икономика Люксембург предлага на своите жители широк набор от предимства, като например:

 

След работа — магията на природата

Люксембург е хармонично съчетание от град и природа, модерни и исторически сгради и езера, хълмове и гори.

Спокойните и разнообразни пейзажи са идеално място за отдих за хората от изпълненото със стрес ежедневие.

Пеша, на две или на четири колела — обиколката на Люксембург няма да ви отегчи нито за миг: от историческия център на столицата, който е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, до замъци, кацнали по височините, плата, долини, реки и първия европейски трансграничен природен резерват.

Опазването на околната среда е от съществено значение в Люксембург и когато става въпрос за забавления, природата е ваш съюзник. Голяма мрежа от туристически пътеки и 600 километра велосипедни алеи предоставят възможност за екологосъобразно и безопасно пътуване през страната.

Любителите на водата могат да избират измежду редица развлечения, като например гребане, водни ски, плуване, риболов и много други.

 

ЕС в Люксембург

Като една от държавите основателки на Европейския съюз, в Люксембург има най-високата концентрация от европейски органи и институции: