Gyakran feltett kérdések

Home > Gyakran feltett kérdések > Secretaries/Clerks 2017 > Meg kell-e adnom az összes olyan nyelvet, amelyet ismerek? Mi alapján választják ki a vizsgák nyelveit?

Meg kell-e adnom az összes olyan nyelvet, amelyet ismerek? Mi alapján választják ki a vizsgák nyelveit?

Kérdéskategóriák: 

A jelentkezés első szakaszában alkalma nyílik arra, hogy megadja az Ön által ismert összes (de legfeljebb 10) nyelvet az Európai Unió hivatalos nyelvei közül.

Tegyük fel, hogy Ön az alábbi nyelveket sajátította el:

  • Francia (mesterfokú nyelvhasználat, C2 szint)
  • Holland (mesterfokú nyelvhasználat, C2 szint)
  • Angol (magas szintű nyelvhasználat, C1 szint)
  • Német (önálló nyelvhasználat, B2 szint)
  • Portugál (alapszintű nyelvhasználat, A1 szint)

Először is gratulálunk, Ön valódi poliglott!

A jelentkezés első szakaszában mindegyik nyelvet megadhatja, a versenyvizsga során azonban csak azokat a nyelveket vesszük figyelembe, amelyeket Ön legalább „önálló nyelvhasználói” szinten (azaz legalább B2 szinten) ismer. Miután lezárult a jelentkezés első szakasza, az EPSO meg fogja állapítani, melyik az a leggyakrabban megadott öt nyelv, amelyet a pályázók legalább B2-es szinten ismernek.

A jelentkezés második szakaszában Önnek meg kell adnia azt a két nyelvet, amelyen a vizsgákat le kívánja tenni (csak a jelentkezés első szakaszában Ön által megadott nyelvek közül választhat):

  • Első nyelv: a nyelvi, matematikai-logikai és absztrakciós készséget felmérő tesztek nyelve – a 24 hivatalos uniós nyelv bármelyike lehet, feltéve, hogy a jelentkezési lapon megadottak szerint Ön a megfelelő (legalább B2-es) szinten ismeri azt. Ez a nyelv nem lehet azonos a második nyelvvel.
  • Második nyelv: a többi vizsga (szakmai készségeket felmérő vizsgák, elektronikus iratrendezés és más értékelőközpontbeli feladatok) és a jelentkezés második szakaszának nyelve – annak az öt nyelvnek az egyikének kell lennie, amelyet a pályázók a legnagyobb számban adtak meg. A pályázók röviddel az első regisztrációs szakasz lezárása után értesülnek arról, melyik ez az öt nyelv. A második nyelv nem lehet ugyanaz, mint az első nyelv.

A fenti példát alapul véve Ön a portugált nem jelölheti meg egyik vizsganyelvként sem, mert nem ismeri ezt a nyelvet a kívánt szinten.

Ne feledje, hogy miután a jelentkezés első szakasza lezárult, nem adhat meg új nyelveket. Vagyis ha Ön (a jelentkezési lapon megadottak alapján) a választható öt nyelv közül egyiket sem ismeri a kívánt szinten, nem fog tudni részt venni a versenyvizsga-eljárásban.

Hasznos volt-e ez a válasz?

Igen Nem