Gyakran feltett kérdések

Home > Gyakran feltett kérdések > Secretaries/Clerks 2017 > Milyen nyelven kell vizsgáznom? Mikor kell kiválasztanom a vizsgák nyelvét?

Milyen nyelven kell vizsgáznom? Mikor kell kiválasztanom a vizsgák nyelvét?

Kérdéskategóriák: 

A titkárok és irodai alkalmazottak számára kiírt versenyvizsgára jelentkező pályázók két különböző nyelven fognak vizsgázni. A két nyelvet (azaz az első és a második nyelvüket) csak a jelentkezési lap második részében kell kiválasztaniuk. A jelentkezési lap első részében fel kell sorolniuk azokat a nyelveket, amelyeket legalább B2 szinten (tehát kielégítően) ismernek.

  • Első nyelv: a szövegértési, a matematikai-logikai és az absztrakciós készséget felmérő teszt nyelve. Az Európai Unió 24 hivatalos nyelvének bármelyike lehet, de nem egyezhet meg a második nyelvvel.
  • Második nyelv: a szakmai készségeket/képességeket felmérő vizsgák és az értékelőközpontbeli feladatok nyelve. A második nyelvet a pályázóknak az EPSO által felajánlott öt nyelv közül kell kiválasztaniuk (arról, hogy melyik lesz ez az öt nyelv, az EPSO a versenyvizsga-felhívásban rögzített kritériumok alapján dönt, és a választható öt nyelvről a pályázók röviddel azután értesülnek, hogy a jelentkezés első szakasza lezárult). Csak azok közül a nyelvek közül lehet választani, amelyeket a pályázók a jelentkezés első részében megadtak (azaz később nem választhatnak új nyelvet).
  • A jelentkezési lap második részét ezen a második nyelven kell kitölteni.

A pályázóknak legalább két hivatalos uniós nyelvet meg kell adniuk (amelyet legalább B2 szinten ismernek – a szintek meghatározását a közös európai nyelvi referenciakeret tartalmazza). A vizsgák nyelveit ezentúl nem az EPSO és az intézmények fogják előre meghatározni, hanem a pályázók által megadott nyelvek közül lesznek kiválasztva, figyelembe véve a munkaerőt felvenni kívánó szervezeti egységek és az intézmények érdekeit.

Hasznos volt-e ez a válasz?

Igen Nem