Gyakran feltett kérdések

Home > Gyakran feltett kérdések > Secretaries/Clerks 2017 > Miért nincs előírva, hogy az értékelőközpontbeli vizsgákat a pályázók csak olyan nyelven tehessék le, amely nem az anyanyelvük?

Miért nincs előírva, hogy az értékelőközpontbeli vizsgákat a pályázók csak olyan nyelven tehessék le, amely nem az anyanyelvük?

Kérdéskategóriák: 

Nem lenne ez tisztességesebb azokkal szemben, akik nem az anyanyelvükön vizsgáznak?

A vizsgabizottság nem tudná ellenőrizni a pályázók anyanyelvét. Az anyanyelv nem minden esetben felel meg az állampolgárság szerinti ország hivatalos nyelvének, továbbá léteznek kétnyelvű emberek, és vannak olyan pályázók is, akik a mindennapi munkájuk során használt nyelven szeretnének inkább vizsgázni, nem pedig azon a nyelven, amelyet otthon beszélnek (beszéltek). Az EPSO ezért úgy döntött, hogy a vizsgákat azokon a nyelveken lehet letenni, amelyeket a legtöbb pályázó ismer. Ez a módszer felel meg leginkább az intézményeknél jelenleg érvényesülő nyelvi helyzetnek.

Az értékelőközpontban ráadásul nem vizsgáljuk a pályázók nyelvi készségeit (kivéve természetesen a nyelvi szakemberekét). Elvárjuk azonban, hogy a pályázók a második nyelvüket legalább B2-es szinten ismerjék. 

Hasznos volt-e ez a válasz?

Igen Nem