Gyakran feltett kérdések

Kezdőlap > Gyakran feltett kérdések > Milyen szakmai tapasztalatra van szükségem?

Milyen szakmai tapasztalatra van szükségem?

Kérdéskategóriák: 

Bizonyos esetekben feltétel lehet, hogy a pályázó az adott területen szakmai tapasztalattal rendelkezzen.

Ahhoz, hogy szakmai tapasztalatát figyelembe lehessen venni, annak olyan, tényleges munkaviszonynak kell lennie, amely során:

  • Ön alkalmazottként (bármilyen típusú szerződés alapján) vagy szolgáltatás nyújtójaként
  • fizetés ellenében
  • ténylegesen munkát végzett.

Szakmai tapasztalata csak akkor vehető figyelembe, ha annak tartalma kapcsolatban áll az adott versenyvizsga-felhívásban leírt feladatokkal.

A szakmai tapasztalat fent említett összetevői az alábbi esetekben a következőképpen vehetők figyelembe:

  • Önkéntes munka: csak a fizetett önkéntes munka vehető figyelembe. Az önkéntes munkának mind a ledolgozott munkaórák száma, mind az időtartam tekintetében összehasonlíthatónak kell lennie a teljes munkaidős munkával.
  • Szakmai gyakorlat: csak a fizetett szakmai gyakorlat vehető figyelembe.
  • Kötelező katonai szolgálat: a kötelező katonai szolgálat csak olyan időtartamban vehető figyelembe, amely nem haladja meg az említett szolgálatnak az Ön állampolgársága szerinti tagállamban előírt hivatalos időtartamát. (Katonai szolgálatra a versenyvizsgán való részvételre jogosító képesítés megszerzése előtt vagy után is sor kerülhet.)
  • Szülési szabadság/szülői szabadság/örökbefogadás esetén járó szabadság: ez a szabadság csak akkor vehető figyelembe, ha munkaszerződés keretében kerül rá sor. Ezzel szemben nem vehető figyelembe, amennyiben az eseményre (szülésre vagy örökbefogadásra) azon időszak alatt kerül sor, amikor Ön munkanélküli. 
  • PhD: a fizetés nélküli doktori programok is szakmai tapasztalatnak minősülnek legfeljebb hároméves időtartam tekintetében, feltéve hogy doktori fokozat megszerzéséhez vezettek.
  • Részmunkaidős munka: a részmunkaidős munkavégzés időtartama a ledolgozott munkaidővel arányos mértékig számítható be. Ha Ön például hat hónapig dolgozott 50%-os részmunkaidőben, az három hónap szakmai tapasztalatnak számít.

A szakmai tapasztalat csak akkor releváns, ha annak megszerzésére a versenyvizsgákon való részvételre jogosító oklevél megszerzését követően került sor.

Hasznos volt-e ez a válasz?

Igen Nem