Gyakran feltett kérdések

Kezdőlap > Gyakran feltett kérdések > Milyen további eljárások várnak rám, ha az Európai Bizottságnál olyan álláshelyre vennének fel, ahol érzékeny és minősített információkat kell kezelnem?

Milyen további eljárások várnak rám, ha az Európai Bizottságnál olyan álláshelyre vennének fel, ahol érzékeny és minősített információkat kell kezelnem?

Az (EU) 2015/444 bizottsági határozat [1] 10. cikke (2) bekezdésének értelmében a magas szintű bizalmasságot igénylő, érzékeny és minősített információkat (EU-minősített adatokat) kezelő európai bizottsági munkatársaknak megfelelő szintű biztonsági engedéllyel („EU SECRET”) kell rendelkezniük.

A Bizottság egyes szervezeti egységei rendszeresen kezelnek magas szintű bizalmasságot igénylő, érzékeny és minősített információkat, ezért érdekük, hogy az ilyen információkhoz hivatalból hozzáférő munkatársaik megfelelő szintű biztonsági engedéllyel („EU SECRET”) rendelkezzenek .

Előfordulhat tehát, hogy egy versenyvizsga sikeres pályázóit arra kérjük, hogy vessék alá magukat a határozatban előírt biztonsági eljárásnak; ez ugyanis előfeltétele annak, hogy az Európai Bizottság bizonyos álláshelyeire felvételt nyerjenek. Ezt a követelményt az érintett álláshelyre vonatkozó álláshirdetés egyértelműen feltünteti. A sikeres pályázóknak késznek kell lenniük az ellenőrzési eljáráson való részvételre.

A biztonsági ellenőrzési eljárást a pályázók állampolgársága szerinti tagállam illetékes nemzeti hatósága végzi. Az eljárás tagállamonként jelentősen eltérhet. Javasoljuk, hogy a pályázók jelentkezés előtt tájékozódjanak az eljárásról.


[1] A Bizottság (EU, Euratom) 2015/444 határozata (2015. március 13.) az EU-minősített adatok védelmét szolgáló biztonsági szabályokról (HL L 72., 2015.3.17., 53. o.).

Hasznos volt-e ez a válasz?

Igen Nem