Gyakran feltett kérdések

CAST Permanent

Benyújthatok-e egynél több jelentkezést a folyamatos CAST-eljárás fordítói profiljára?

Nem, erre nincs lehetősége. Ugyanarra a profilra csak egy jelentkezést lehet benyújtani, függetlenül a célnyelvek számától. Azt tanácsoljuk, hogy az összes nyelvet, amelyet ismer, tüntesse fel a jelentkezési lap „Nyelvi készségek” rovatában. Így a felvételi szolgálatok könnyen rátalálnak az Ön jelentkezésére, amikor megfelelő nyelvismeretekkel rendelkező pályázót keresnek.

tovább

Hogyan fogják tesztelni a nyelvtudásomat a fordítók kiválasztására irányuló folyamatos CAST-eljárásban?

Ha Ön jelentkezik a folyamatos CAST-eljárás fordítói profiljára, az EPSO a következőképpen fogja tesztelni az Ön nyelvtudását: Az első nyelvét (a 24 uniós hivatalos nyelv valamelyikét) illetően, melyet legalább C1 szinten kell ismernie, az Ön nyelvtudását feleletválasztós tesztek révén ellenőrizzük. Ezek a feleletválasztós tesztek a szövegértési, matematikai-logikai és absztrakciós készségek felmérésére irányulnak. Ami az Ön második nyelvét illeti (angol, francia vagy német), melyet legalább B2 szinten kell ismernie, az Ön nyelvtudását nyelvi-szövegelemzési vizsga keretében mérjük fel, mely...

tovább

Hány nyelvet kell ismernem ahhoz, hogy pályázhassak a folyamatos CAST-eljárás fordítói profiljára?

Egyes nyílt versenyvizsgákkal (különösen a nyelvi versenyvizsgákkal) ellentétben a fordítók kiválasztására irányuló folyamatos CAST-eljárásban való részvétel előfeltételeként a pályázóknak három helyett csak két uniós hivatalos nyelvet kell ismerniük: a pályázók első nyelvének a 24 uniós hivatalos nyelv valamelyikének kell lennie, és a pályázóknak azt legalább C1 szinten kell ismerniük, a második nyelv csak angol, francia vagy német lehet, és nem egyezhet meg az első nyelvvel. A második nyelvet a pályázóknak legalább B2 szinten kell ismerniük.  

tovább

Hogyan tudom módosítani a folyamatos CAST-eljárás számítógépes vizsgáira lefoglalt időpontot?

A feleletválasztós tesztre lefoglalt időpontot a foglalási időszak, illetve a tesztidőszak alatt, a még rendelkezésre álló szabad időpontok függvényében a következő feltételekkel lehet átfoglalni:

tovább

Probléma merült fel a szerződéses alkalmazottak kiválasztására irányuló eljárás (folyamatos CAST-eljárás) feleletválasztós tesztjének egyik kérdésével kapcsolatban. Mit tehetek?

Ha kétségei vannak valamelyik vizsgakérdés tartalmával kapcsolatban, kérjük, a számítógépes tesztek időpontjától számított három naptári napon belül vegye fel a kapcsolatot az EPSO pályázói kapcsolattartó szolgálatával. Üzenetében adja meg a pályázat azonosító számát és fogalmazza meg jól érthetően a problémát (az eljárással kapcsolatos részletes tudnivalókat a pályázati felhívás tartalmazza). Ha az adott vizsgaelem a komoly minőségellenőrzés ellenére sem felel meg az EPSO szigorú minőségi feltételeinek, akkor az alábbi korrekciós intézkedésre kerül sor:– A kifogásolt tartalmat kijavítjuk...

tovább

Mit tegyek, ha időközben meggondoltam magam, és vissza akarom vonni a jelentkezésemet?

Ahhoz, hogy a jelentkezésük továbbra is látható legyen a felvételi szolgálatok számára, a pályázóknak hathavonta meg kell erősíteniük, hogy továbbra is érdeklik őket az esetleges álláslehetőségek. Ha Ön időközben úgy döntött, hogy nem akar vizsgázni és/vagy nem akar munkába állni a megpályázott besorolási csoportban, illetve profilban, ne éljen a megerősítés lehetőségével. Hat hónappal azután, hogy utoljára megerősítette érdeklődését vagy frissítette jelentkezését, ez utóbbi inaktívvá válik, és nem lesz látható a felvételi szolgálatok számára. A jelentkezés utólag bármikor újra aktiválható.

tovább

Mit tegyek, ha behívtak vizsgázni, de nem szeretnék elmenni?

Ha időközben meggondolta magát, és nem akar vizsgázni, egyszerűen ne foglaljon időpontot a tesztekre. Ha már foglalt időpontot, legkésőbb 48 órával a vizsga dátuma előtt törölni tudja azt EPSO-fiókjában, a foglalást visszaigazoló üzenetben található link segítségével. Ha úgy dönt, hogy nem írja meg a teszteket, a jelentkezését nem zárolja a rendszer, és Önt újra kiválaszthatják és behívhatják vizsgázni a jövőben más felvételi szolgálatok. 

tovább

Felkerülhetek-e az előválogatott pályázók listájára több profil és/vagy besorolási csoport vonatkozásában?

Igen, de az esetek többségében a pályázók vizsgaidőszakonként csak egy besorolási csoport, és azon belül is csak egy profil vizsgáit tehetik le. Ezért ugyanabban a sorrendben fogják behívni őket vizsgázni a különböző profilok/besorolási csoportok vonatkozásában, mint amilyen sorrendben a felvételi szolgálatok felkérik az EPSO-t az eljárás lefolytatására. Különböző profilok kompetenciatesztjeit azonban le lehet tenni ugyanabban a vizsgaidőszakban. Erre akkor kerülhet sor, ha a pályázó előzőleg már átment a készségfelmérő teszteken.

tovább

Ha átmentem az EPSO/CAST/P1-4/2015 kiválasztási eljárás készségfelmérő tesztjén, de nem mentem át a kompetenciatesztjén, van-e mód arra, hogy a folyamatos CAST-eljárás keretében csak a kompetenciatesztet kelljen letennem?

Nem, erre nincs lehetőség. Abból, hogy Ön az EPSO/CAST/P1-4/2015 CAST-eljárás során sikeresen teljesítette a készségfelmérő teszteket, nem következik az, hogy a folyamatos CAST-eljárás keretében csak a kompetenciatesztet kellene letennie. Ha jelentkezik a folyamatos CAST-eljárásra (és újból behívják vizsgázni), a teljes tesztsort, tehát a készségfelmérő teszteket és a kompetenciatesztet egyaránt el kell végeznie (a kiválasztási eljárással kapcsolatos további információkat lásd itt).

tovább

Milyen típusú szerződést fognak ajánlani nekem?

A szolgálat igényeitől és az adott intézmény jogi hátterétől függően Ön a felvételkor ún. „3a” vagy „3b” szerződést írhat alá. A szerződéses megállapodásról a pályázati felhívás III. mellékletének 5. pontjában további információkkal szolgálunk.

tovább

Mikor és hol kell részt vennem az EPSO által szervezett kiválasztási (számítógépes feleletválasztós) teszteken a folyamatos CAST-eljárások keretében?

A folyamatos CAST-eljárás menete eltér a többi versenyvizsgáétól (további információk). A pályázóknak csak egy része kap meghívást a kiválasztási tesztekre. Ha Ön bekerült ebbe az előválogatásba, akkor az EPSO-fiókján keresztül értesítést kap arról, hogy vizsgaidőpontot kell foglalnia. EPSO-fiókjába ezért hetente legalább kétszer lépjen be, és ellenőrizze a beérkezett üzeneteket. Az időpontok lefoglalására és a teszteken való részvételre egy adott időkeret áll rendelkezésre. Ezeket a teszteket a világ számos pontján található vizsgaközpontok valamelyikében lehet letenni. A rendelkezésre álló...

tovább

Mi a kezdő fizetése egy szerződéses alkalmazottnak?

A havi alapilletmények az első fizetési fokozatban az alábbiak (40 órás munkahét, 2015. július 1-jei adatok): IV. besorolási csoport (13–18. besorolási osztály): 3246–6020 euróIII. besorolási csoport (8-12. besorolási osztály): 2536–4156 euróII. besorolási csoport (4-7. besorolási osztály): 1980–2869 euróI. besorolási csoport (1-3. besorolási osztály): 1907–2869 euró A foglalkoztatási feltételekkel kapcsolatban további információk találhatók a személyzeti szabályzatban. A tisztviselők és a szerződéses alkalmazottak illetményének legújabb változásairól itt olvashat.

tovább

Mikor fogom megtudni, hogy valaki érdeklődik a profilom iránt?

Ha Ön bekerül az előválogatásba és sikeresen szerepel a teszteken, az Ön iránt érdeklődő felvételi szolgálat (az Ön EPSO-fiókjában megadott e-mail-címen) felveszi Önnel a kapcsolatot és felvételi vizsgára hívja Önt be, amely egy interjúból és adott esetben egyéb feladatokból áll. Az EPSO nem tájékoztatja a pályázókat, hogy a kiválasztási eljárás korai szakaszában mely felvételi szolgálat érdeklődik irántuk.

tovább

Mi történik, ha átmegyek a kiválasztási teszteken, de nem sikerül a felvételi vizsgám?

Ha Ön egy bizonyos profil és besorolási csoport vonatkozásában elegendő pontszámot ér el a kiválasztási teszteken, akkor eredményei a pályázati felhívás szabályaiban meghatározott ideig (a készségfelmérő tesztek esetében 10 évig, a kompetenciateszt esetében 5 évig) érvényesek maradnak, és láthatóak lesznek az adatbázisban. A felvételi szolgálatok kiválaszthatják Önt, hogy részt vegyen felvételi vizsgán. Felhívjuk figyelmét, hogy a felvételi szolgálatok egy adott üres álláshelyre több pályázót is meghívhatnak interjúzni. Ha Ön átment a kiválasztási teszteken és behívták interjúra, az még nem...

tovább

Mi történik, ha nem megyek át a kiválasztási teszteken?

Ha Ön valamelyik teszten nem érte el a felhívásban meghatározott minimális ponthatárt, akkor nem fogják behívni Önt felvételi vizsgára (amely interjúból és esetleg más vizsgákból áll). Emellett Ön 6 hónapig nem vehet részt olyan vizsgákon, amelyeket ugyanilyen vagy ennél magasabb besorolású csoportra írtak ki. A 6 hónap attól az időponttól számít, amikor az eredmények az EPSO-fiókban megjelentek. A kompetenciatesztek értékelésére csak akkor kerül sor, ha a pályázó sikerrel teljesítette a készségfelmérő teszteket.

tovább

Mi történik, ha átmegyek a kiválasztási teszteken?

Ha Ön mindegyik teszten elérte a felhívásban meghatározott minimális ponthatárt, azaz megfelelt a kiválasztási vizsgákon, akkor a felvételi szolgálat interjúra hívja be Önt. Az eredmények érvényessége (az EPSO-fiókban történő közzétételüktől számítva): a készségfelmérő tesztek esetében 10 év, a kompetenciateszt esetében 5 év. Az eredmények arra a profilra és kompetenciaterületre érvényesek, amelyre Ön jelentkezett, illetve az alacsonyabb besorolási csoportokra kiírt kiválasztási eljárásokra is. Például: Ön elegendő pontszámot kapott a IV. besorolási csoport (jogi profil) készségfelmérő és...

tovább

Minél több pontot érek el a kiválasztási teszteken, annál nagyobb az esélyem, hogy felvesznek?

Nem. A teszteken csak „megfelelt” vagy „nem felelt meg” értékelés szerezhető. A pontszámokat (EPSO-fiókján keresztül) csak Ön láthatja. A felvételi szolgálatok csak azt látják, hogy egy adott pályázó megfelelt-e a teszteken. Mivel a jelentkezés státuszával kapcsolatban minden szükséges információ hozzáférhető a pályázók adatbázisában, a teszteken elért eredményéről Önnek nem kell külön értesítenie a felvételi szolgálatokat.

tovább

Miért nem hívtak meg, hogy részt vegyek a számítógépes kiválasztási teszteken?

A CAST-eljárásokban rendszerint nagyon sokan vesznek részt. A felvételi szolgálatok azonban csak azokat a pályázókat választják ki a jelentkezők közül, akik a legjobban megfelelnek követelményeiknek és igényeiknek. A felvételi igények munkakörönként és intézményenként eltérhetnek.

tovább

Mikor kapom meg a számítógépes kiválasztási tesztek eredményét?

A kiválasztási tesztek eredménye kb. 2 héttel a tesztidőszak vége után jelenik meg a pályázók EPSO-fiókjában. A folyamatos CAST-eljárás jellegéből kifolyólag évente több tesztidőszakra kerül sor.

tovább

Milyen típusú vizsgákat kell letennem, ha az első körben kiválasztanak?

Az első körben kiválasztott pályázókat feleletválasztós tesztekre hívjuk be. Ezek általános (nyelvi, matematikai-logikai és absztrakciós készséget felmérő) tesztek, amelyeket a pályázóknak az első nyelvükön kell kitölteniük. Ezt követően az adott profilnak és a megpályázott besorolási fokozatnak megfelelő kompetenciatesztre kerül sor. A kompetenciateszt a speciális készségek felmérésére szolgál, és a pályázóknak a második nyelvükön kell kitölteniük.  Ha Ön egy ugyanolyan vagy magasabb besorolási csoportra irányuló vizsga keretében már sikeresen teljesítette a készségfelmérő teszteket, de a...

tovább

Mi történik, miután benyújtottam a jelentkezésemet?

A felvételi szolgálatok rendszeresen végignézik a regisztrált pályázókat tartalmazó adatbázist, és kiválasztják azokat a személyeket, akik a legjobban megfelelnek egy-egy üres álláshely konkrét követelményeinek. Figyelem: ne feledje el jelentkezési adatait félévente frissíteni! A szolgálatok így továbbra is látni fogják az Ön jelentkezését és adott esetben kiválaszthatják Önt. Csak az ebben az első körben kiválasztott pályázókat kérjük föl arra, hogy EPSO-fiókjukon keresztül foglaljanak időpontot az EPSO által szervezett kiválasztási tesztekre.

tovább

Hogyan választják ki a pályázókat a folyamatos CAST-eljárás során?

A folyamatos CAST-eljárás más, mint a versenyvizsgák (további információk). A legfőbb különbség az, hogy a kiválasztási vizsgát csak korlátozott számú pályázó teheti le. A jelentkezés benyújtása nem jelenti azt, hogy Ön automatikusan meghívást kap a számítógépes tesztek elvégzésére. A munkaerőt felvenni kívánó szervezeti egységek döntenek arról, hogy üresedés esetén kik vehetnek részt a kiválasztási teszteken. Így az is előfordulhat, hogy valakit soha nem hívnak be a tesztekre. A kiválasztási eljárás gyors és hatékony:

tovább

Módosíthatom-e az adataimat a jelentkezés érvényesítése után?

A folyamatos CAST-eljárások kivételével a jelentkezést nem lehet annak érvényesítése után módosítani, mivel az EPSO azonnal megkezdi az adatok feldolgozását (további információk a CAST-eljárásról). A folyamatos CAST-eljárás esetén a pályázók az érvényesítés után is frissíthetik jelentkezési adataikat. Arra buzdítjuk őket, hogy ezt félévente tegyék is meg, mert a frissítéssel jelentkezésük aktív marad, így a munkaerőt felvenni kívánó szervezeti egységek továbbra is látni fogják adataikat és tudni fogják, hogy a jelentkezés még mindig érvényes. Önéletrajzát Ön bármikor frissítheti EPSO-...

tovább

Felhasználhatom-e korábbi EPSO-jelentkezésekből származó adataimat?

Ha Ön jelentkezett az EPSO/CAST/P/1-4/2015 pályázati felhívásra (CAST, végrehajtó ügynökségek), és jelentkezését 2016. november 25-ig (brüsszeli idő szerint déli 12 óráig) érvényesítette, rendszerünk az Ön jelentkezését automatikusan áthelyezte a folyamatos CAST-eljárás alá (EPSO/CAST/P/1-4/2017). Ha Ön sikeresen szerepelt az EPSO/CAST/P/1-4/2015 kiválasztási eljáráson, vizsgaeredményei érvényesek maradnak (a készségeket felmérő tesztek esetében 10 évig, a kompetenciatesztek esetében 5 évig).

tovább

Melyek az uniós intézményeknél dolgozó szerződéses alkalmazottak kötelességei?

A szerződéses (CAST) alkalmazottak fizikai vagy adminisztratív kisegítő-szolgáltató feladatokat látnak el, vagy az olyan szakterületeken folytatott tevékenységeket segítik, ahol nem állnak kellő számban rendelkezésre megfelelő szaktudású tisztviselők. A szerződéses alkalmazottakat az intézmények határozott időre veszik fel, a munka jellegétől függően gyakran egy rövidebb, 6–12 hónapos időszakra szóló első szerződéssel, amelyet később meghosszabbíthatnak. Egyes uniós szervek esetében előfordul, hogy a határozott idejű szerződést határozatlan idejűre módosíthatják.

tovább

Választ kapott a kérdésre?

Igen Nem