Întrebări și răspunsuri

CAST Permanent

Pot depune mai multe formulare de candidatură pentru profilul traducători în cadrul procedurii CAST Permanent?

Nu. Nu aveți voie să creați mai multe formulare de candidatură pentru același profil, chiar dacă limbile țintă sunt diferite. Vă recomandăm să declarați toate limbile pe care le cunoașteți în secțiunea „Competențe lingvistice” a formularului de candidatură. Acest lucru le va permite serviciilor de recrutare din instituțiile europene să vă găsească dosarul în funcție de nevoile lor specifice.

mai mult

Cum îmi vor fi testate cunoștințele lingvistice în cadrul procedurii CAST Permanent pentru traducători?

Testele EPSO vă vor evalua cunoștințele lingvistice după cum urmează: pentru limba 1 (una din cele 24 de limbi oficiale ale UE, cunoscută la nivel minim C1), cunoștințele vă vor fi evaluate prin teste verbale, numerice și de raționament abstract cu variante multiple de răspuns; pentru limba 2 (engleză, franceză sau germană, cunoscută la nivel minim B2), cunoștințele vă vor fi evaluate printr-un test de înțelegere cu variante multiple de răspuns. Pentru a vă face o idee despre testele menționate mai sus, consultați pagina cu exemple de teste. Eventualele teste suplimentare (ex. teste de...

mai mult

Câte limbi trebuie să cunosc pentru procedura de selecție CAST Permanent pentru traducători?

Spre deosebire de unele concursuri generale (în special concursurile pentru lingviști), procedura de selecție CAST Permanent pentru traducători impune cunoașterea a doar două limbi oficiale ale UE în loc de trei: limba 1 trebuie să fie una din cele 24 de limbi oficiale ale UE și să fie cunoscută cel puțin la nivelul C1 limba 2 trebuie să fie engleza, franceza sau germana (dar diferită de limba 1) și să fie cunoscută minimum la nivelul B2.  

mai mult

Cum îmi pot reprograma testele pe calculator pentru procedura CAST Permanent?

În perioadele de rezervare și de desfășurare a testelor, vă puteți reprograma testul cu întrebări cu variante multiple de răspuns în funcție de disponibilități, respectând următoarele condiții:

mai mult

Am avut o problemă cu una din întrebările cu variante multiple de răspuns pentru procedura de selecție a agenților contractuali (CAST Permanent). Ce pot face?

Dacă aveți îndoieli serioase cu privire la conținutul unei întrebări din test vă rugăm să luați legătura cu Serviciul EPSO de contact cu candidații în termen de trei zile calendaristice de la data susținerii testelor și să comunicați clar circumstanțele și numărul dumneavoastră de candidat (a se vedea procedura din cererea de exprimare a interesului). Dacă, în ciuda controalelor stricte de calitate, un element nu respectă criteriile ridicate de calitate aplicate de EPSO, vor fi luate următoarele măsuri corective:- elementul va fi corectat sau scos din baza de date;- dacă ați avut de suferit,...

mai mult

Ce trebuie să fac dacă nu mai vreau să fiu recrutat?

Pentru ca instituțiile care recrutează să vă poată vedea în continuare candidatura, trebuie să vă confirmați interesul la fiecare 6 luni. Dacă nu mai doriți să fiți testat și/sau recrutat pentru un anumit profil sau pentru o anumită grupă de funcții, nu trebuie decât să nu vă mai reconfirmați interesul prin intermediul contului dvs. EPSO. La 6 luni după ultima confirmare a interesului sau după actualizarea candidaturii dvs., aceasta nu va mai putea fi vizualizată de către instituțiile care recrutează, dar o veți putea reactiva oricând veți dori.

mai mult

Ce trebuie să fac dacă sunt invitat(ă) să susțin testele, dar nu mai doresc să o fac?

Dacă nu mai doriți să susțineți testele, puteți alege să nu le mai rezervați. Dacă le-ați rezervat deja, puteți anula rezervarea on-line cu până la 48 de ore înainte de data prevăzută pentru susținerea testului. Pentru aceasta, accesați linkul din confirmarea de rezervare pe care ați primit-o în contul dvs. EPSO. Dacă decideți să nu susțineți testele, candidatura dvs. nu este blocată. În viitor, veți putea fi preselecționat din nou pentru testare de către alte servicii de recrutare. 

mai mult

Pot fi preselecționat(ă) pentru mai multe profiluri și/sau grupe de funcții?

Da, puteți fi preselecționat(ă) pentru mai multe profiluri și/sau grupe de funcții însă, în majoritatea cazurilor, în cadrul unei perioade de testare date, un candidat poate fi testat doar pentru un singur profil dintr-o singură grupă de funcții. Prin urmare, veți fi invitat să susțineți testele pentru diferite profiluri și/sau grupe de funcții în ordinea în care serviciile de recrutare au trimis solicitări către EPSO. Totuși, același candidat poate fi invitat să susțină testele de competențe pentru diferite profiluri în cadrul aceleiași perioade de testare. Este vorba de situația în care...

mai mult

Dacă am reușit la testul de raționament și nu am trecut testul de competențe din cadrul concursului EPSO/CAST/P1-4/2015, pot susține ulterior doar testul de competențe pentru CAST Permanent?

Nu. Dacă ați trecut de testele de raționament la EPSO/CAST/P1-4/2015 și sunteți preselectat din nou, veți fi invitat să susțineți toate testele de selecție (de raționament și de competențe) pentru procedura CAST Permanent (detalii despre această procedură de selecție).

mai mult

Ce tip de contract mi se va oferi?

La momentul recrutării, vi se poate propune un contract de tip „3a” sau „3b”, în funcție de nevoile serviciului și de regimul juridic al instituției care face recrutarea. Pentru informații detaliate cu privire la dispozițiile contractuale, a se vedea anexa III, punctul 5 din cererea de exprimare a interesului.

mai mult

Când și unde voi susține testele de selecție organizate de EPSO sub forma testelor pe calculator cu variante multiple de răspuns (CBT)?

Procedura de selecție CAST Permanent (detalii) este diferită de concursuri. Numai candidații preselectați vor fi invitați să susțină testele de selecție. Dacă ați fost preselectat, veți primi în contul dumneavoastră EPSO o invitație să vă programați la test. Vă sugerăm să vă verificați contul EPSO de cel puțin două ori pe săptămână. Trebuie să vă programați și să susțineți testul în intervalurile de timp date. Testele vor avea loc în centre de testare din toată lumea. Linkul către lista centrelor disponibile va putea fi accesat direct din invitația pe care o veți primi. Vă atragem atenția că...

mai mult

Care este salariul de pornire pentru agenții contractuali?

Salariul lunar de bază (în EUR) pentru săptămâna de lucru de 40 de ore (1.7.2015), treapta 1: Grupa de funcții IV (gradele 13-18): 3246 - 6020 EURGrupa de funcții III (gradele 8-12): 2536 - 4156 EURGrupa de funcții II (gradele 4-7): 1980 - 2869 EURGrupa de funcții I (gradele 1-3): 1907-2 869 EUR Mai multe informații despre condițiile de muncă și despre salariile funcționarilor și ale agenților contractuali puteți găsi în Statutul funcționarilor.

mai mult

Când voi ști ce serviciu este interesat de profilul meu?

Dacă sunteți preselectat și ați trecut cu bine de teste, veți fi contactat de serviciile de recrutare interesate de profilul dvs. (prin intermediul adresei de e-mail din contul dvs. EPSO). Acestea vă vor invita la un test de recrutare, care va include un interviu și alte teste facultative. EPSO nu le furnizează candidaților, în nicio etapă a procesului de selecție, informații cu privire la serviciile de recrutare interesate de profilul lor.

mai mult

Ce se întâmplă dacă trec de testele de selecție, dar nu și de testele de recrutare?

Dacă ați obținut punctajul minim obligatoriu la testele de selecție pentru un anumit profil și o anumită grupă de funcții, rezultatele dumneavoastră vor rămâne valabile și vizibile în baza de date conform regulilor definite în cererea de exprimare a interesului (testele de raționament - 10 ani, testul de competențe - 5 ani). Serviciile de recrutare vă pot selecționa și invita direct la un test de recrutare. Vă rugăm să rețineți că serviciile de recrutare pot invita mai mulți candidați pentru un post vacant. Dacă ați trecut de testele de selecție și ați fost invitat la testele de recrutare, nu...

mai mult

Ce se întâmplă dacă nu trec de testele de selecție?

Dacă nu obțineți punctajul minim obligatoriu pentru fiecare test, așa cum este specificat în cererea de exprimare a interesului, nu veți fi invitat la testele de recrutare (interviu și alte probe facultative) și veți fi blocat timp de șase luni (de la data la care au fost publicate rezultatele în contul dvs. EPSO), adică nu veți putea fi invitat să susțineți alte teste pentru aceeași grupă de funcții sau pentru o grupă superioară. Testele de competențe vor fi notate doar dacă treceți de testele de raționament.

mai mult

Ce se întâmplă dacă trec de testele de selecție?

Dacă obțineți punctajul minim obligatoriu pentru fiecare test, așa cum este specificat în cererea de exprimare a interesului, veți fi invitat la un interviu cu serviciile de recrutare. Valabilitatea rezultatelor la teste (de la data la care au fost publicate rezultatele în contul dvs. EPSO) este următoarea: testele de raționament - 10 ani testul de competențe - 5 ani Rezultatele sunt întotdeauna valabile pentru profilul și domeniul de competență în care ați fost testat și, de asemenea, pentru orice grupă de funcții inferioară. Exemplu: Ați trecut de testul de raționament și de testele de...

mai mult

Dacă obțin un rezultat mai bun la teste voi avea mai multe șanse să fiu recrutat?

Nu. Rezultatele testelor de selecție sunt numai sub formă de „admis/respins”. Numai dumneavoastră veți putea vedea punctajul obținut (în contul EPSO). Serviciile de recrutare vor vedea doar dacă ați fost admis sau respins. Ele nu ar trebui să vă ceară să prezentați dovezi care să ateste că ați reușit la testele EPSO, deoarece pot accesa informațiile cu privire la statutul dumneavoastră direct în baza de date cu candidați.

mai mult

De ce nu am fost preselectat pentru a susține testele de selecție (testele pe calculator - CBT)?

La selecțiile CAST se înscriu, de obicei, foarte mulți candidați. Serviciile de recrutare selectează însă un număr restrâns de candidați, ale căror profiluri corespund cel mai bine cerințelor și nevoilor instituțiilor pe care le reprezintă. Nevoile de recrutare pot să difere de la un tip de post la altul și de la o instituție la alta.

mai mult

Când voi primi rezultatele la testele de selecție pe calculator (CBT)?

Veți primi rezultatele la testele de selecție în contul dvs. EPSO, în aproximativ 2 săptămâni de la încheierea perioadei de testare. Având în vedere natura permanentă a acestei proceduri (de unde și numele de procedură permanentă CAST), vor fi mai multe perioade de testare pe parcursul unui an.  

mai mult

Ce tipuri de teste va trebui să susțin dacă sunt preselectat?

Dacă sunteți preselectat, veți fi invitat să susțineți o serie de teste cu variante multiple de răspuns destinate evaluării aptitudinilor generale de raționament verbal, numeric și abstract (în limba 1) și un test de competențe pentru profilul și grupa de funcții pentru care v-ați înscris (în limba 2). Dacă ați trecut deja testele de raționament pentru aceeași grupă de funcții sau pentru una superioară, dar nu și pentru testul de competențe, veți fi invitat să susțineți doar testul de competențe. Pentru a înțelege mai bine sistemul, consultați și exemplele de teste („Agenți contractuali” – „...

mai mult

Ce se întâmplă după ce îmi depun candidatura?

Serviciile de recrutare vor verifica periodic baza de date în care sunt înregistrați toți candidații și îi vor preselecta pe cei care corespund cel mai bine cerințelor fiecărui post vacant. Nu uitați să vă actualizați candidatura la fiecare șase luni, pentru a vă reafirma interesul și a rămâne vizibil în căutările în baza de date. Doar candidații preselectați vor primi în contul lor EPSO invitația de a-și rezerva o dată la care să participe la un test organizat de EPSO.

mai mult

Cum se selectează candidații în cadrul procedurii de selecție CAST Permanent?

Procedura de selecție CAST Permanent (detalii) este diferită de concursuri. Principala diferență constă în aceea că doar un număr limitat de candidați preselectați vor fi testați. Dacă vă înscrieți nu înseamnă că veți fi automat invitat să participați la testele pe calculator. În momentul în care un post devine disponibil, vor fi invitați să participe la teste doar candidații preselectați de angajatori. Cu alte cuvinte, este posibil să nu fiți contactat niciodată. Procesul de selecție este rapid și eficient:

mai mult

Pot să modific conținutul dosarului meu de candidatură odată ce a fost validat?

Cu excepția procedurii de selecție CAST Permanent (detalii despre această procedură), conținutul dosarului dumneavoastră de candidatură nu mai poate fi modificat după validare, deoarece EPSO va prelucra datele imediat. Pentru procedura de selecție CAST Permanent, candidații care s-au înscris sunt încurajați să-și actualizeze dosarul de candidatură la fiecare șase luni, indicând că sunt în continuare interesați să participe la procedura de selecție și că doresc să rămână vizibili pentru serviciile de recrutare. Vă puteți încărca sau actualiza CV-ul în contul EPSO în orice moment. Totuși,...

mai mult

Îmi pot reutiliza o candidatură anterioară la o procedură EPSO?

Toate înscrierile pentru procedura EPSO/CAST/P/1-4/2015 (CAST pentru agențiile executive) validate până la 25.11.2016 , ora 13:00 (ora României) au fost migrate automat către procedura CAST Permanent (EPSO/CAST/P/1-4/2017). Dacă ați reușit la testele de selecție organizate de EPSO pentru EPSO/CAST/P/1-4/2015, rezultatele dumneavoastră rămân valabile (testele de raționament timp de 10 ani, iar testul de competență, timp de 5 ani).

mai mult

Care sunt sarcinile unui agent contractual în instituțiile UE?

Personalul contractual (CAST) îndeplinește sarcini manuale și de suport administrativ sau oferă asistență suplimentară în domenii specializate în care nu există suficienți funcționari cu competențele necesare. Agenții contractuali sunt angajați pe o perioadă fixă maximă, deseori pe baza unui prim contract încheiat pe o perioadă mai scurtă de timp (6-12 luni), în funcție de tipul de post. În unele organisme ale UE, există posibilitatea ca acest contract să fie prelungit pe o perioadă nedeterminată.

mai mult

Ați găsit răspunsul?

Da Nu