Najčešća pitanja

Home > Najčešća pitanja > Uspješni kandidati / zapošljavanje

Uspješni kandidati / zapošljavanje

Zbog invaliditeta ili bolesti potrebne su mi prilagodbe uredske opreme i/ili radnog okruženja. Kome se trebam obratiti?

Napominjemo da EPSO radi poštovanja povjerljivosti podataka i načela nediskriminacije službama koje zapošljavaju novo osoblje ne prosljeđuje informacije o vašem invaliditetu i posebnim potrebama. Ako vam trebaju prilagodbe ili imate posebne potrebe o tome morate izravno obavijestiti svojeg budućeg poslodavca nakon što se zaposlite. Ako želite informacije o pozitivnim mjerama koje je određeni poslodavac poduzeo za osobe s invaliditetom, označite odgovarajuće polje u svojem računu. U tom će se slučaju službama koje zapošljavaju novo osoblje proslijediti samo vaše ime i adresa e-pošte.

Više

Je li predviđena pomoć pri preseljenju?

Kada primite ponudu za zaposlenje, naši prijamni uredi u Bruxellesu i Luxembourgu pomoći će vam da se snađete. Osobito vam mogu pomoći pri traženju smještaja (među ostalim mogu provjeriti ugovor o najmu nekretnine). Redovito se organiziraju informativni dani kako bi se partnerima zaposlenika olakšalo snalaženje u novoj zemlji. U Bruxellesu i Luxembourgu nalaze se izvrsne nacionalne, europske i međunarodne škole. Možemo vas povezati s vrtićima, igraonicama i drugim sličnim ustanovama.

Više

Mogu li raditi negdje drugdje, ne samo u Bruxellesu odnosno Luxembourgu?

80 % radnih mjesta nalazi se u Bruxellesu i Luxembourgu. Europska komisija ima predstavništvo u svakoj državi članici. Europski parlament ima svoje urede za informiranje u svakoj državi članici, a Europska služba za vanjsko djelovanje ima delegacije diljem svijeta. EU ima i više agencija i decentraliziranih tijela smještenih u različitim zemljama. Doznajte koje se agencije odnosno tijela nalaze u vašoj zemlji.

Više

Koliko dugo je valjan popis uspješnih kandidata?

Popisi uspješnih kandidata za stalno zaposleno osoblje (za opće profile) obično su valjani godinu dana (odnosno tri godine za stručne profile). Valjanost popisa uspješnih kandidata može se produljiti u skladu s potrebama institucija. Mjesto na popisu uspješnih kandidata nije jamstvo zaposlenja.

Više

Kako institucije zapošljavaju s popisa EPSO-a?

Kada se pojavi slobodno radno mjesto, institucije provjere profile uspješnih kandidata radi utvrđivanja onih koji najbolje odgovaraju njihovim potrebama (npr. u pogledu obrazovanja, profesionalnog iskustva i poznavanja jezika). Institucije isto tako mogu obavijestiti kandidate koji su bili uspješni u relevantnim postupcima odabira o slobodnim radnim mjestima. Institucije mogu pozvati uspješne kandidate na razgovor i, ovisno o rezultatu razgovora, dati im službenu ponudu za posao. Kandidati će možda, iz praktičnih razloga, morati obaviti liječnički pregled prije donošenja odluke o...

Više

Gdje mogu pronaći više informacija o uvjetima rada?

Za više informacija vidi Pravilnik o osoblju.

Više

Gdje mogu raditi ako mi ponude zaposlenje?

Ako budete uspješni na natječaju, možete dobiti posao u institucijama, tijelima, uredima ili agencijama Europske unije u Bruxellesu ili Luxembourgu. Dodatne informacije dostupne su i u obavijesti odnosno pozivu na sudjelovanje u natječaju. Sljedeće institucije imaju vlastite postupke odabira: Europska središnja banka Europska investicijska banka Europski investicijski fond.

Više

Što je „popis uspješnih kandidata”?

Kandidati koji polože natječaj za stalno zaposlenje uvrštavaju se na popis uspješnih kandidata s kojeg ih institucije zapošljavaju u skladu sa svojim potrebama. Cilj natječaja stoga nije popunjavanje određenog radnog mjesta, nego stvaranje pričuve za potencijalno zapošljavanje kada se ukaže potreba. Ako ste među kandidatima koji su u fazi procjene postigli najviše rezultate, bit ćete uvršteni na popis uspješnih kandidata. To znači da ćete možda biti pozvani za razgovor za posao u jednoj od institucija EU-a. Popisi uspješnih kandidata u okviru natječaja za opće profile valjani su godinu dana....

Više

Jeste li pronašli odgovor?

Da Ne