O EPSO-u

.

O EPSO-uEPSO – portal za zapošljavanje u EU-u

EPSO za institucije EU-a organizira visokokvalitetne, učinkovite i uspješne postupke odabira kako bi u pravom trenutku mogle odabrati pravu osobu za pravo radno mjesto. Ako želite saznati kako EPSO funkcionira, pogledajte video https://vimeo.com/104704292.

EPSO je međuinstitucijski ured odgovoran za odabir osoblja za rad u svim institucijama i agencijama Europske unije, uključujući Europski parlament, Vijeće, Europsku komisiju, Sud EU-a, Revizorski sud, Europsku službu za vanjsko djelovanje, Europski gospodarski i socijalni odbor, Odbor regija, Europskog nadzornika za zaštitu podataka i Europskog ombudsmana. Svaka institucija zapošljava osoblje s EPSO-ova popisa uspješnih kandidata.

Od svojeg osnivanja u siječnju 2003. EPSO je postao najsuvremeniji centar za odabir osoblja za institucije EU-a i neprekidno se razvija. Da bi institucije EU-a zapošljavale najbolje kandidate za rad na zahtjevnim izazovima s kojima se Europa suočava, EPSO neprekidno prati kretanja na tržištu rada, širi svoju društvenu mrežu i održava redovite kontakte s međunarodnim organizacijama, kao što su UN i Afrička unija, radi razmjene najbolje prakse.

EPSO primjenjuje najsuvremenije metode testiranja kandidata. Posljednjih je godina postupke testiranja obilježio odmak od testova koji se temelje na znanju prema simulacijama svakodnevnih situacija na radnom mjestu kako bi se procijenile opće kompetencije kandidatâ. Te su procjene sve više interaktivne naravi i neprekidno se dorađuju. Od nedavnih inovacija vrijedi spomenuti uvođenje računalnih testova simulacije e-pošte, tzv. e-sandučić (e-tray), i intervjue videovezom.

Želju za izvrsnošću i inovacije u području EPSO-ovih testiranja prepoznala su tijela za testiranje diljem svijeta, a predstavnici EPSO-a redoviti su govornici na konferencijama o testiranju. Konkretno, EPSO će uskoro dobiti potvrdu o poslovanju u skladu s međunarodnom normom za testiranja u radnom okruženju ISO 10667 te će i ubuduće nastojati dodatno smanjiti vrijeme potrebno za izvođenje postupaka odabira.

Trenutačno EPSO godišnje obradi u prosjeku 70 000 prijava za otprilike 1500 radnih mjesta. Testiranja se provode na 24 jezika, što je jedinstveno u svijetu testiranja. Želite li se okušati u testovima odabira koje EPSO organizira, riješite ogledne testove.

Veliki broj prijava koje EPSO zaprimi svake godine dokaz su prepoznate EPSO-ove ponude zapošljavanja kojom se kandidatima nude raznoliki poslovi tijekom cijelog radnog vijeka, mogućnost zapošljavanja u inozemstvu i izazovan posao koji utječe na živote milijuna građana EU-a. Konkretno, prema vodećem institutu za istraživanje zapošljavanja Trendence Graduate Barometer, EPSO je među prvih 500 poslodavaca u Europi, a 2015., zahvaljujući EPSO-ovim inicijativama stvaranja brenda, belgijska podružnica nizozemskog multinacionalnog poduzeća za savjetovanje o ljudskim resursima Randstad Holding NV dodijelila je te godine Europskoj komisiji vodeće mjesto na ljestvici poslodavaca.

EPSO blisko surađuje i s institucijama radi poboljšanja postupka zapošljavanja uspješnih kandidata, čime se unapređuje transparentnost i pristupačnost cijelog sustava.