EPSO put talenten uit een zo divers mogelijk kandidatenbestand en streeft naar een goede afspiegeling van de EU-bevolking in het ambtenarenapparaat van de EU. In februari 2021 werd een proefenquête over diversiteit gehouden om inzicht te krijgen in de diversiteit van de bestaande kandidatenpool en toekomstige kandidaten beter te bereiken.
Lees meer over de enquête.
Lees hier meer over de resultaten van de enquête
De EU-instellingen – Waar talent telt!
Onze visie en onze opdracht
Bij EPSO geloven we in gelijkheid en verscheidenheid. Om te garanderen dat de EU-instellingen iedereen dezelfde kansen bieden en rekening houden met de verscheidenheid binnen de huidige wereld, gaan we uit van de volgende beginselen en doelstellingen.
- EPSO biedt alle kandidaten gelijke kansen, zonder onderscheid te maken naar geslacht, ras, huidskleur, etnische of sociale afkomst, genetische kenmerken, taal, godsdienst of levensovertuiging, politieke of andere denkbeelden, het behoren tot een nationale minderheid, rijkdom, afkomst, handicap, leeftijd of seksuele geaardheid.
- EPSO houdt rekening met het inclusiebeginsel bij selectieprocedures en geeft alle kandidaten de gelegenheid hun kwaliteiten optimaal te tonen door vooroordelen, discriminatie en problemen die hun deelname in de weg zouden kunnen staan, op te sporen en uit te schakelen.
- EPSO zet zich dus in voor gelijke kansen en gaat het gesprek aan met diverse belangen- en deskundigenorganisaties om talent uit een zo breed mogelijke kring aan te trekken.
- EPSO put talenten uit een zo divers mogelijk kandidatenbestand en streeft naar een betere afspiegeling van de EU-bevolking in het ambtenarenapparaat van de EU.
- Hoe brengen we deze uitgangspunten in de praktijk?
-
In de praktijk doen we het volgende om bij onze selectieprocedures gelijke kansen en diversiteit te waarborgen:
- Door systematische analyses en controles zorgen we ervoor dat de vragen in onze tests neutraal zijn.
- We baseren onze selectieprocedures op gestandaardiseerde en objectieve assessmentmethodes waarbij gekeken wordt naar kwaliteit.
- We baseren onze anonieme screenings van cv's en resultaten uitsluitend op objectieve criteria.
- We bieden u alle redelijke aanpassingen als u een handicap heeft of bijzondere voorzieningen nodig heeft.
- We houden ons aan het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap.
- We toetsen onze selectieprocedures en tests systematisch aan gelijkheids- en diversiteitscriteria. We gaan na welke factoren in de selectieprocedure die uw deelname in de weg zouden kunnen staan en we zoeken naar oplossingen hiervoor.
- We testen onze communicatie-, selectie- en testprocedures regelmatig op toegankelijkheid zodat we deze kunnen blijven verbeteren. Waar nodig maken we gebruik van ondersteuningstechnieken en verlenen we individuele hulp. We houden bij nieuwe IT-ontwikkelingen rekening met toegankelijkheidseisen.
- We leren de juryleden die uw kwaliteiten moeten beoordelen, hoe zij bij de selectie en aanwerving zo onbevooroordeeld, objectief en professioneel mogelijk te werk kunnen gaan om iedereen gelijke kansen en een gelijke behandeling te bieden.
- We streven naar een evenwichtige samenstelling van de jury's om het risico op vooroordelen en discriminatie te beperken. We letten daarbij op geslacht, nationaliteit en taal van de juryleden, en op het aantal vertegenwoordigers van personeel en management.
- We verzamelen systematisch feedback van de kandidaten zodat we steeds beter ons werk kunnen doen.
- We doen ons uiterste best om talenten aan te trekken uit alle EU-landen door zo te communiceren dat we de belangrijkste doelgroepen bereiken. We proberen potentiële kandidaten duidelijk te maken wat een baan bij de EU precies inhoudt, bijvoorbeeld via blogs waarin EU-medewerkers uitleggen hoe het is om te leven en te werken in dienst van de EU. Maar we zijn ook actief op universiteiten via onze student-ambassadeurs, en op vacaturebeurzen en andere evenementen.
- EPSO heeft verschillende maatregelen genomen om gelijke behandeling te waarborgen, zoals een psychometrisch actieplan om de selectietests, vooral op de psychometrische en andere onderdelen van de preselectie, voortdurend te verbeteren. Bovendien worden de juryleden die de kwaliteiten van de kandidaten bij het assessment beoordelen, getraind om bij het sollicitatiegesprek en andere tests te letten op gelijke kansen en gelijke behandeling.
Het hoofddoel is om bij de selectie de factor geslacht zo veel mogelijk uit te schakelen en mannen en vrouwen evenveel kans te geven om te bewijzen wat ze waard zijn.
EPSO heeft daarom een gedetailleerd onderzoek verricht en maatregelen genomen om discriminatie tussen mannen en vrouwen te voorkomen en te zorgen dat iedereen evenveel kansen krijgt om zijn kwaliteiten en mogelijkheden te tonen.
- Handicap/bijzondere behoeften
-
Een handicap of medische aandoening mag geen belemmering vormen voor deelname aan onze selecties.
Daarom volgt EPSO een duidelijke procedure voor het treffen van redelijke aanpassingen op basis van internationale standaards op dit gebied. Zo komen we te weten of de kandidaat bepaalde belemmeringen ondervindt als gevolg van een handicap of medische aandoening en stellen we deze in staat zijn kwaliteiten te tonen op voet van gelijkheid met de rest.
Hoe kan ik die bijzondere voorzieningen aanvragen?
Bekijk onze flyer waarin stap voor stap staat beschreven hoe u bijzondere voorzieningen voor de selectietoetsen kunt aanvragen.
Als u moeite heeft om dit document te lezen met ondersteunende technologie, kunt u hier de toegankelijke versie vinden.
Lees de nieuwe EPSO-gids voor redelijke aanpassingen en ontdek hoe u bijzondere voorzieningen voor de selectieprocedures van EPSO kunt aanvragen.
U kunt ook de video hieronder bekijken.
Als u nog informatie nodig hebt, kunt u een e-mail sturen aan epso-accessibility@ec.europa.eu.
- Op welk soort bijzondere voorzieningen kan ik rekenen?
-
We vragen u om ons, gelet op uw handicap of medische aandoening en de moeilijkheden die u daardoor bij de selectietoetsen kunt ondervinden, te vertellen welke voorzieningen voor u nuttig zouden zijn. Bij EPSO gaan we er namelijk vanuit dat u zelf het beste weet wat u nodig heeft.
Toch kan het gebeuren dat EPSO u niet precies de voorzieningen biedt die u gevraagd heeft, omdat per geval op basis van de door u ingediende documenten en EPSO's expertise op dit gebied, wordt bepaald welke voorzieningen u voor een bepaald soort test worden aangeboden.
Voorbeelden van mogelijke voorzieningen:
- aanpassing van de toegang tot de testruimte
- extra tijd voor het afleggen van de toetsen
- groter lettertype of vergrotingssoftware
- afdrukken in braille of een braille-toetsenbord
- schermlezers
- doventolk
- aangepaste verlichting of in hoogte verstelbare tafel
- individuele hulp en nog veel meer …
Bekijk het overzicht van de mogelijke aanpassingen voor selectietoetsen bij EPSO.
We wijzen erop dat hulptechnologie niet in alle fasen van de selectieprocedure beschikbaar is. EPSO werkt momenteel aan de verbetering van zijn procedures en we zullen uw behoeften blijven analyseren en u de nodige aanpassingen bieden om u in staat te stellen onder optimale omstandigheden deel te nemen aan de toetsen.
LET OP: bij de bepalingen inzake redelijke voorzieningen wordt ermee rekening gehouden of de specifieke tests in testcentra worden afgelegd, dan wel op afstand.
Bent u zwanger of geeft u borstvoeding?
Lees onze brochure met meer informatie of lees het beleid van EPSO voor redelijke aanpassingen in verband met zwangerschap, bevalling en borstvoeding.
Toegankelijkheidsproblemen?
Toegankelijkheid is erg belangrijk voor EPSO en we proberen daarom constant de toegankelijkheid van onze communicatie- en selectieprocedures te verbeteren. Regelmatig gaan we na in hoeverre we toegankelijk zijn en hoe we de toegankelijkheid voor iedereen kunnen verbeteren. We houden bij nieuwe IT-ontwikkelingen rekening met toegankelijkheidseisen, we produceren toegankelijke formaten voor assistentietechnologie als documenten niet 100% toegankelijk zijn, en we proberen de toegankelijkheid van onze website op niveau AA van WCAG 2.0 te brengen.
Heeft u nog steeds moeite om sommige delen van onze website en/of documenten te lezen? Wilt u feedback geven en ons helpen de toegankelijkheid van onze website en onze selectieprocedures te verbeteren? Neem gerust contact met ons op, dan geven we zo snel mogelijk antwoord.