Egalitatea de șanse

Acasă > Cum pot candida? > Egalitatea de șanse

EPSO caută să-și diversifice rezerva de talente și să ajute administrația europeană să recruteze personalul care să fie pe deplin reprezentativ pentru diversitatea cetățenilor UE în slujba cărora se află. De aceea, în februarie 2021, a derulat un sondaj pilot privind diversitatea pentru a înțelege mai bine diversitatea candidaților din rezerva actuală și pentru a se putea adresa cât mai multor categorii în viitor.

Mai multe despre sondaj
Consultați rezultatele sondajului

 

În instituțiile UE, recunoaștem talentul

Viziune și misiune

Noi, cei de la EPSO, credem în egalitate și diversitate. Pentru a ne asigura că instituțiile UE oferă șanse egale tuturor și că reflectă diversitatea lumii actuale, acționăm conform următoarelor principii și obiective:

 • EPSO garantează că toți candidații beneficiază de tratament, acces și șanse egale, fără discriminare în funcție de sex, rasă, culoare, etnie sau origine socială, trăsături genetice, limbă, religie sau convingeri, opinii politice sau de altă natură, apartenența la o minoritate națională, proprietate, naștere, handicap, vârstă sau orientare sexuală;
 • EPSO respectă principiul incluziunii în procedurile de selecție și le oferă tuturor candidaților, în egală măsură, posibilitatea de a-și dovedi competențele, identificând și eliminând factorii de blocaj, posibilele prejudecăți și riscul de discriminare;
 • EPSO promovează egalitatea de șanse și colaborează cu diverse părți implicate și grupuri de experți pentru a putea atrage talente din cât mai multe domenii;
 • EPSO dorește să diversifice rezerva de talente și să ajute administrația europeană să recruteze personalul care să fie reprezentativ pentru diversitatea cetățenilor UE în slujba cărora ne aflăm.
Cum trecem de la teorie la practică?

Iată ce facem concret pentru a transforma egalitatea de șanse și diversitatea în realitate.

 • Ne asigurăm că întrebările testelor sunt neutre. Pentru aceasta, efectuăm sistematic analize statistice și monitorizări;
 • Ne alegem metodele de selecție pe baza rezultatelor unor evaluări standardizate și obiective, care pun accent pe competențe;
 • Examinăm CV-urile și notăm doar pe baza unor criterii obiective și utilizând tehnici de anonimizare;
 • Oferim ajustări rezonabile pentru a vă ajuta dacă aveți nevoi specifice sau suferiți de un handicap;
 • Aplicăm Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap;
 • Verificăm sau audităm sistematic procedurile de selecție și testele pentru a vedea dacă acestea respectă egalitatea de șanse și diversitatea. Identificăm factorii care pot afecta sau bloca procedurile de selecție și luăm măsurile care se impun;
 • Efectuăm periodic teste de accesibilitate, astfel încât comunicarea, procedurile de selecție și testele să fie mereu mai accesibile persoanelor cu handicap sau nevoi speciale. Dacă este necesar, producem formate adaptate compatibile cu tehnologiile de asistare și cu asistența individuală. De asemenea, integrăm cerințe în materie de accesibilitate în orice nou sistem sau program informatic;
 • Îi formăm pe membrii comisiilor de selecție care se ocupă cu verificarea competențelor candidaților, astfel încât aceștia să știe cum să selecteze și să recruteze într-un mod cât mai imparțial, mai obiectiv și mai profesional, respectând principiile egalității de șanse și de tratament;
 • Ne propunem să alcătuim comisii de selecție echilibrate, pentru a limita riscul de discriminare și atitudinile părtinitoare. Pentru aceasta, alegem membri provenind din diverse domenii și încercăm să asigurăm un echilibru în ceea ce privește naționalitatea, limba și genul, precum și între reprezentanții comitetelor pentru personal și reprezentanții administrației;
 • Colectăm sistematic opiniile candidaților pentru a aduce permanent îmbunătățiri activității noastre;
 • Din punctul de vedere al comunicării, facem tot ce putem pentru a atrage talente din toate statele membre ale UE, cu metode special concepute pentru a ajunge la publicul nostru țintă. Un exemplu în acest sens îl constituie „ambasadorii” personalului instituțiilor europene, care au un blog pe care scriu despre viața și munca în instituțiile europene, pentru a le arăta candidaților potențiali ce înseamnă să lucrezi pentru UE. De asemenea, suntem activi și în campusuri prin intermediul studenților-ambasadori EU Careers și participăm la târguri de locuri de muncă și la alte activități.
 • Pentru a garanta egalitatea de gen, EPSO a luat diferite măsuri, printre care un plan de acțiune pentru îmbunătățirea permanentă a gestionării testelor, în special a celor psihometrice și de altă natură prevăzute pentru etapa de preselecție. În plus, membrii comisiei de selecție care se ocupă cu verificarea competențelor candidaților la centrele de evaluare sunt formați pentru a asigura egalitatea de șanse și de tratament a candidaților la interviu și în cadrul altor exerciții.
  În fiecare etapă a selecției, obiectivul este de a minimiza impactul procedurilor de testare asupra egalității de gen și de a le oferi femeilor și bărbaților aceleași șanse de a-și demonstra abilitățile.
  De aceea, EPSO a făcut cercetări amănunțite și a luat măsuri pentru a evita discriminarea dintre bărbați și femei și pentru a garanta că aceștia au șanse egale de a-și demonstra competențele și potențialul.
Handicap/ Nevoi specifice

Un handicap sau o afecțiune nu trebuie să împiedice un candidat să participe la o procedură de selecție.

EPSO are o procedură bine stabilită de adaptare rezonabilă a mediului de testare la nevoile speciale, conform celor mai bune practici din acest domeniu. Astfel putem identifica obstacolele legate de un handicap sau de o afecțiune, iar candidații cu nevoi specifice își pot demonstra abilitățile în condiții de egalitate cu ceilalți candidați.

Aveți nevoie de ajustări speciale la testele de selecție?

Consultați pliantul cu etapele pe care trebuie să le parcurgă un candidat pentru a solicita ajustări speciale la testele de selecție.

Dacă nu reușiți să accesați acest document cu ajutorul tehnologiei de asistență, vă punem la dispoziție această versiune accesibilă.

Consultați noul Ghid EPSO privind amenajările corespunzătoare pentru detalii și sfaturi privind solicitarea de ajustări speciale în cadrul testelor de selecție EPSO.

De asemenea, puteți să urmăriți materialul nostru video referitor la ajustările speciale disponibile, mai jos pe această pagină.

Doriți să solicitați alte informații? Trimiteți un e-mail la adresa EPSO-equality-diversity@ec.europa.eu.

La ce tip de ajustări speciale mă pot aștepta?

În funcție de handicapul sau de afecțiunea de care suferiți și de problemele pe care le pot pune acestea în situația de testare, vă vom solicita să ne indicați tipurile de ajustări care v-ar putea fi utile. Suntem convinși că nimeni nu poate cunoaște mai bine un handicap sau o afecțiune decât persoana care suferă de acestea.

De la caz la caz și ținând cont de documentele justificative și de expertiza EPSO în acest domeniu, vă vom propune unele ajustări pentru fiecare tip de test pe care îl veți susține. Prin urmare, ajustările de care veți beneficia pot să difere de cele pe care le-ați solicitat.

Exemple de ajustări speciale:

 • asigurarea accesibilității
 • timp suplimentar la teste
 • texte mărite sau softuri lupă
 • formulare în Braille sau tastatură Braille
 • cititoare de ecran
 • interpretare în limbajul semnelor
 • iluminat adaptat și birouri ajustabile în înălțime
 • asistență individuală și multe altele...

Aflați mai multe pe pagina EPSO despre amenajările posibile la testele de selecție.

Vă atragem atenția asupra faptului că tehnologia asistivă nu este disponibilă în toate etapele procesului de selecție. EPSO își îmbunătățește procedurile și serviciile și va continua să vă analizeze nevoile pentru a putea să vă ofere asistență și adaptări ad-hoc și să vă permită să susțineți testele în cele mai bune condiții.

IMPORTANT: dispozițiile privind amenajările corespunzătoare vor ține seama de locul de susținere a testelor respective – în centre de testare sau de la distanță.

Sunteți însărcinată sau alăptați?

Citiți acest pliant sau politica EPSO pentru candidatele care solicită amenajări corespunzătoare legate de sarcină și naștere pentru a participa la procedurile de selecție a personalului.

Întâmpinați dificultăți în materie de accesibilitate?

Accesibilitatea este foarte importantă pentru EPSO. Lucrăm intens la ameliorarea accesibilității procedurilor de selecție și a mijloacelor prin care comunicăm. Efectuăm periodic verificări pentru a evalua gradul nostru de accesibilitate și pentru a face îmbunătățiri. Integrăm cerințe de accesibilitate în toate sistemele și programele informatice noi. Producem formate compatibile cu tehnologiile de asistare pentru documente care nu sunt accesibile 100 %. În prezent, site-ul este în curs de auditare pentru a atinge nivelul AA al WCAG 2.0 (Orientările privind accesibilitatea conținutului web).

Aveți încă dificultăți în a accesa unele părți ale site-ului nostru și/sau unele documente? Sau ați dori să ne spuneți ce părere aveți și să ne ajutați să îmbunătățim accesibilitatea site-ului și a procedurilor de selecție? Nu ezitați să ne contactați și vă vom răspunde cât putem de repede.

Interviuri cu colegii noștri

Johan lucrează din 2014 ca administrator de sistem la Parlamentul European, în Bruxelles. Deși a fost diagnosticat cu autism în 2004, nimeni nu și-ar da seama de acest lucru la prima vedere. L-am întrebat dacă se consideră integrat în echipa sa și dacă handicapul de care suferă l-a împiedicat vreodată să își desfășoare activitatea.

„Mă simt parte din echipă. Sunt o persoană destul de extrovertită și îmi place să interacționez cu colegii. Glumim deseori și râdem mult. Cei mai mulți dintre colegi nu știu că am autism. De-a lungul anilor, am învățat să îmi ascund handicapul însă, de fapt, în domeniul în care lucrez, comportamentul autistic nu este ceva foarte neobișnuit. Poate sunt un autist mai atipic. Majoritatea oamenilor cred că autiștilor nu le place să socializeze, ceea ce este cu totul greșit. E adevărat că avem un alt mod de a gândi, ne concentrăm mai mult pe detalii, de exemplu, și avem adesea probleme cu informațiile senzoriale, dar când suntem relaxați chiar ne bucură compania altora”.

Johan îi încurajează pe candidații cu nevoi speciale să-și depună candidatura pentru a lucra în instituțiile UE. Iată sfatul lui:

„E plăcut să lucrezi în instituțiile europene. Oamenii sunt deschiși față de persoanele cu handicap. Clădirile au fost adaptate pentru cei aflați în scaun cu rotile. Arată-i comisiei de selecție că ești cel puțin la fel de valoros ca un candidat fără nevoi speciale. Pregătește-te bine pentru concurs și încearcă!”

Konstantinos lucrează de un an în Direcția Generală Infrastructură și Logistică, la sediul Parlamentului European din Luxemburg. A fost diagnosticat cu scleroză multiplă în 2006 și merge cu ajutorul unei cârje. L-am întrebat cum i se pare locul său de muncă.

„Munca într-un mediu foarte favorabil (colegi amabili, infrastructură accesibilă), m-a ajutat să-mi stabilizez starea de sănătate, ba chiar aș putea spune că aceasta s-a îmbunătățit. În plus, proiectele care mi-au fost încredințate mă motivează să lucrez și mai bine. Sunt foarte mulțumit că persoanele cu nevoi speciale se pot deplasa mai ușor în clădirile Parlamentului European. În acest context, mă simt foarte norocos că mi s-a dat șansa să aplic bunele practici existente în Uniunea Europeană cu privire asistența acordată persoanelor cu handicap.”

Ville este jurist la Comisia Europeană din 2013. Lucrează în Bruxelles și este orb din naștere. L-am întrebat cum i s-a părut procesul de selecție și cum se simte la locul de muncă din cadrul Comisiei Europene.

„Echipa „Accesibilitate” mi s-a părut foarte competentă și bine organizată. După ce mi-a fost validată înscrierea, mi-au sugerat modalități de participare echitabilă la prima etapă a concursului, având în vedere că sunt nevăzător, iar propunerile lor mi s-au părut foarte potrivite și adaptate. Această bună cooperare a continuat pe parcursul întregului concurs, inclusiv la centrul de evaluare. Am fost foarte plăcut surprins de faptul că aproape toate documentele sunt în format digital, deoarece toată corespondența trimisă și primită este înregistrată în baze de date electronice. Prin urmare, eu care folosesc un cititor de ecran, nu îmi pierd practic niciodată timpul cu scanatul documentelor pe suport de hârtie, așa cum trebuia să fac la precedentul loc de muncă. Mă simt pe deplin integrat datorită atitudinii minunate a colegilor și superiorilor mei.”

Iată ce sfaturi are Ville pentru candidații cu nevoi speciale care vor să lucreze în instituțiile UE.

„Arată cât ești de motivat. Dacă ai un handicap, încearcă să vezi situația din punctul de vedere al angajatorului. Așteaptă-te la întrebări pe această temă și gândește-te din timp la soluții rezonabile pentru nevoile tale speciale, soluții care să se poată aplica în contextul profesional în cauză. Nu-ți pierde răbdarea. Consideră fiecare candidatură și fiecare interviu ca pe o șansă de a mai învăța ceva, chiar dacă nu ești ales. Concentrează-te mai degrabă pe competențele tale decât pe nevoile speciale pe care le ai.”

Frederic este responsabil cu accesibilitatea pentru persoanele cu mobilitate redusă în cadrul OIB (Oficiul pentru Infrastructură și Logistică din Bruxelles – unul dintre serviciile Comisiei Europene). Frederic este orb și lucrează pentru instituțiile europene din 1998.
L-am întrebat de ce adaptări a beneficiat la locul de muncă.

„Calculator cu software de sinteză vocală (JAWS), tastatură Braille. Când am ajuns, DG Cercetare și Inovare mi-a oferit chiar mai mult decât îmi era strict necesar. A fost impresionant, un bun venit foarte încurajator. Prima mea experiență de lucru a fost grozavă. Ulterior, când mi-am mai schimbat locul de muncă, nu a mai fost așa de simplu de la bun început. Dar cu răbdare, am știut întotdeauna să obțin ce mi-a trebuit.”

Frederic spune că handicapul nu este un obstacol în echipă.

„Dimpotrivă, handicapul mă apropie și mai mult de echipă. Prefer să fiu vesel, nu îmi place să stau morocănos și să dau impresia că port pe umeri toate greutățile lumii. Iar câinele meu special dresat a devenit mascota grupului.”

Maurizio este ofițer de presă la Biroul Parlamentului European din Italia. Este orb și lucrează pentru instituțiile UE din 2015.
L-am întrebat cum i s-a părut procedura de selecție și dacă se simte integrat în echipă.

„Echipa EPSO care se ocupă de accesibilitate a fost super profesionistă! Tot concursul s-a derulat bine. Testul a fost în Braille și am avut un asistent personal. De asemenea, am susținut un test în format electronic. Pentru recrutare am trecut doar printr-un interviu, deci nu am avut nevoie de măsuri speciale. Nu simt niciun obstacol. Nu am avut niciodată probleme din cauza handicapului de care sufăr. Cu o atitudine pozitivă și dorința de a-ți împărtăși experiența, chiar dacă unii oameni sunt ignoranți sau sceptici, poți dărâma ziduri.”

Maurizio le recomandă celor cu nevoi speciale să candideze la un post în instituțiile UE.

„E absolut fezabil. Poți face asta fără să fii poliglot sau super-erou! N-ai nimic de pierdut. Concursul necesită atât de puțin timp, dar deschide posibilități de carieră atât de interesante! Dacă pui în balanță eforturile și răsplata, sigur ieși în câștig. Singurul lucru mai puțin plăcut este depunerea formularului de candidatură... Dar, odată înscris, totul se desfășoară rapid și orizonturile se deschid. Nu te lăsa descurajat de completarea formularului!”

 

Krystle este asistent în comunicare la Comisia Europeană, cu biroul la Bruxelles. Lucrează pentru această instituție din 2002 și are un handicap locomotor.
Am întrebat-o de ce adaptări a beneficiat și dacă simte că handicapul îi este un obstacol în carieră.

„Comisia mi-a oferit un scaun cu rotile, un suport pentru picioare, un scaun medical și un spațiu de parcare rezervat. A montat bare de sprijin la toaletă. Mă simt total integrată în echipă. Când avem o reuniune, colegii vin din proprie inițiativă și se oferă să mă ajute. Mă bucur atât de mult că munca îmi este recunoscută și apreciată! Dacă facem abstracție de aceste măsuri de adaptare – care au fost luate cu toată bunăvoința – sunt tratată normal, lucrez la fel de mult ca ceilalți.”

Krystle îi sfătuiește pe cei care își doresc o carieră în instituțiile UE și au nevoi speciale:

„Nu pot decât să-ți recomand să te înscrii la un concurs! Niciun handicap fizic nu este un obstacol – concursurile se bazează pe cunoștințe, nu pe aptitudinile tale sportive. Niciun candidat nu este discriminat pe motiv de cetățenie, culoare, gen, handicap fizic... Nimic nu reprezintă un obstacol. Aici lucrează oameni din toate țările UE, din medii cât se poate de diverse. Iar diferențele dintre noi ne aduc un plus de valoare. Ești maltez cu mobilitate redusă? Ești eston și ai deficiențe de vedere? N-are nicio importanță! Un mediu de lucru multicultural înseamnă diversitate, înțelegere și nediscriminare. Instituțiile au înființat servicii care îi fac să se simtă bineveniți pe toți angajații. Egalitatea de șanse este un drept real.”

Fabio este șef de unitate în cadrul Direcției Resurse Umane a Parlamentului European. Lucrează pentru instituțiile europene din 2001 și are un picior amputat.
L-am întrebat dacă are nevoie de adaptări la serviciu.

„Când nu pot merge cu proteza, folosesc cârje – dar atunci am mâinile ocupate. Nu folosesc nimic special. Am instrumente informatice (iPad, mai puține materiale). Pentru că proteza îmi dă dureri de spate, am un birou ajustat la înălțime. Am dreptul la parcare rezervată. Nu mi-a fost greu să obține condițiile acestea. Întrucât handicapul meu este doar motoriu, este mai puțin problematic. Pot interacționa 100 %.”

Fabio îi sfătuiește pe cei care își doresc o carieră în instituțiile UE și au nevoi speciale:

„Nu trebuie să ne fie teamă, ci trebuie să ne oferim mijloacele de a face față unei noi situații. Nu pleca de la premiza că, dacă vii aici, viața va fi în totalitate roz și Parlamentul se va ocupa de tot. Nicio instituție din lume nu poate avea grijă de tot. Pentru oricine este important să se pregătească pentru un nou mediu – cu atât mai mult pentru cineva cu handicap. Persoanele cu handicap știu deja că trebuie să găsească soluții diferite, să se pregătească în mod diferit”.