În instituțiile UE, recunoaștem talentul
Viziune și misiune
Noi, cei de la EPSO, credem în egalitate și diversitate. Pentru a ne asigura că instituțiile UE oferă șanse egale tuturor și că reflectă diversitatea lumii actuale, acționăm conform următoarelor principii și obiective:
- EPSO garantează că toți candidații beneficiază de tratament, acces și șanse egale, fără discriminare în funcție de sex, rasă, culoare, etnie sau origine socială, trăsături genetice, limbă, religie sau convingeri, opinii politice sau de altă natură, apartenența la o minoritate națională, proprietate, naștere, handicap, vârstă sau orientare sexuală;
- EPSO respectă principiul incluziunii în procedurile de selecție și le oferă tuturor candidaților, în egală măsură, posibilitatea de a-și dovedi competențele, identificând și eliminând factorii de blocaj, posibilele prejudecăți și riscul de discriminare;
- EPSO promovează egalitatea de șanse și colaborează cu diverse părți implicate și grupuri de experți pentru a putea atrage talente din cât mai multe domenii;
- EPSO dorește să diversifice rezerva de talente și să ajute administrația europeană să recruteze personalul care să fie reprezentativ pentru diversitatea cetățenilor UE în slujba cărora ne aflăm.
- Cum trecem de la teorie la practică?
-
Iată ce facem concret pentru a transforma egalitatea de șanse și diversitatea în realitate.
- Ne asigurăm că întrebările testelor sunt neutre. Pentru aceasta, efectuăm sistematic analize statistice și monitorizări;
- Ne alegem metodele de selecție pe baza rezultatelor unor evaluări standardizate și obiective, care pun accent pe competențe;
- Examinăm CV-urile și notăm doar pe baza unor criterii obiective și utilizând tehnici de anonimizare;
- Oferim ajustări rezonabile pentru a vă ajuta dacă aveți nevoi specifice sau suferiți de un handicap;
- Aplicăm Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap;
- Verificăm sau audităm sistematic procedurile de selecție și testele pentru a vedea dacă acestea respectă egalitatea de șanse și diversitatea. Identificăm factorii care pot afecta sau bloca procedurile de selecție și luăm măsurile care se impun;
- Efectuăm periodic teste de accesibilitate, astfel încât comunicarea, procedurile de selecție și testele să fie mereu mai accesibile persoanelor cu handicap sau nevoi speciale. Dacă este necesar, producem formate adaptate compatibile cu tehnologiile de asistare și cu asistența individuală. De asemenea, integrăm cerințe în materie de accesibilitate în orice nou sistem sau program informatic;
- Îi formăm pe membrii comisiilor de selecție care se ocupă cu verificarea competențelor candidaților, astfel încât aceștia să știe cum să selecteze și să recruteze într-un mod cât mai imparțial, mai obiectiv și mai profesional, respectând principiile egalității de șanse și de tratament;
- Ne propunem să alcătuim comisii de selecție echilibrate, pentru a limita riscul de discriminare și atitudinile părtinitoare. Pentru aceasta, alegem membri provenind din diverse domenii și încercăm să asigurăm un echilibru în ceea ce privește naționalitatea, limba și genul, precum și între reprezentanții comitetelor pentru personal și reprezentanții administrației;
- Colectăm sistematic opiniile candidaților pentru a aduce permanent îmbunătățiri activității noastre;
- Din punctul de vedere al comunicării, facem tot ce putem pentru a atrage talente din toate statele membre ale UE, cu metode special concepute pentru a ajunge la publicul nostru țintă. Un exemplu în acest sens îl constituie „ambasadorii” personalului instituțiilor europene, care au un blog pe care scriu despre viața și munca în instituțiile europene, pentru a le arăta candidaților potențiali ce înseamnă să lucrezi pentru UE. De asemenea, suntem activi și în campusuri prin intermediul studenților-ambasadori EU Careers și participăm la târguri de locuri de muncă și la alte activități.
- Pentru a garanta egalitatea de gen, EPSO a luat diferite măsuri, printre care un plan de acțiune pentru îmbunătățirea permanentă a gestionării testelor, în special a celor psihometrice și de altă natură prevăzute pentru etapa de preselecție. În plus, membrii comisiei de selecție care se ocupă cu verificarea competențelor candidaților la centrele de evaluare sunt formați pentru a asigura egalitatea de șanse și de tratament a candidaților la interviu și în cadrul altor exerciții.
În fiecare etapă a selecției, obiectivul este de a minimiza impactul procedurilor de testare asupra egalității de gen și de a le oferi femeilor și bărbaților aceleași șanse de a-și demonstra abilitățile.
De aceea, EPSO a făcut cercetări amănunțite și a luat măsuri pentru a evita discriminarea dintre bărbați și femei și pentru a garanta că aceștia au șanse egale de a-și demonstra competențele și potențialul.
- Handicap/ Nevoi specifice
-
Un handicap sau o afecțiune nu trebuie să împiedice un candidat să participe la o procedură de selecție.
EPSO are o procedură bine stabilită de adaptare rezonabilă a mediului de testare la nevoile speciale, conform celor mai bune practici din acest domeniu. Astfel putem identifica obstacolele legate de un handicap sau de o afecțiune, iar candidații cu nevoi specifice își pot demonstra abilitățile în condiții de egalitate cu ceilalți candidați.
Aveți nevoie de ajustări speciale la testele de selecție?
Consultați pliantul cu etapele pe care trebuie să le parcurgă un candidat pentru a solicita ajustări speciale la testele de selecție.
Dacă nu reușiți să accesați acest document cu ajutorul tehnologiei de asistență, vă punem la dispoziție această versiune accesibilă.
Consultați noul Ghid EPSO privind amenajările corespunzătoare pentru detalii și sfaturi privind solicitarea de ajustări speciale în cadrul testelor de selecție EPSO.
De asemenea, puteți să urmăriți materialul nostru video referitor la ajustările speciale disponibile, mai jos pe această pagină.
Doriți să solicitați alte informații? Trimiteți un e-mail la adresa EPSO-equality-diversity@ec.europa.eu.
- La ce tip de ajustări speciale mă pot aștepta?
-
În funcție de handicapul sau de afecțiunea de care suferiți și de problemele pe care le pot pune acestea în situația de testare, vă vom solicita să ne indicați tipurile de ajustări care v-ar putea fi utile. Suntem convinși că nimeni nu poate cunoaște mai bine un handicap sau o afecțiune decât persoana care suferă de acestea.
De la caz la caz și ținând cont de documentele justificative și de expertiza EPSO în acest domeniu, vă vom propune unele ajustări pentru fiecare tip de test pe care îl veți susține. Prin urmare, ajustările de care veți beneficia pot să difere de cele pe care le-ați solicitat.
Exemple de ajustări speciale:
- asigurarea accesibilității
- timp suplimentar la teste
- texte mărite sau softuri lupă
- formulare în Braille sau tastatură Braille
- cititoare de ecran
- interpretare în limbajul semnelor
- iluminat adaptat și birouri ajustabile în înălțime
- asistență individuală și multe altele...
Aflați mai multe pe pagina EPSO despre amenajările posibile la testele de selecție.
Pentru moment, tehnologia asistivă este disponibilă numai în etapa centrului de evaluare de la Bruxelles. EPSO lucrează în prezent la extinderea acestui serviciu, pentru a permite utilizarea tehnologiei asistive și în alte etape ale procedurilor de selecție și pentru diferite tipuri de teste. Între timp, vom continua să analizăm nevoile dumneavoastră și vă vom oferi asistență și adaptări ad-hoc pentru a vă permite să susțineți testele în cele mai bune condiții. Toate celelalte ajustări sunt posibile în diferitele etape ale procedurilor de selecție.
Întâmpinați dificultăți în materie de accesibilitate?
Accesibilitatea este foarte importantă pentru EPSO. Lucrăm intens la ameliorarea accesibilității procedurilor de selecție și a mijloacelor prin care comunicăm. Efectuăm periodic verificări pentru a evalua gradul nostru de accesibilitate și pentru a face îmbunătățiri. Integrăm cerințe de accesibilitate în toate sistemele și programele informatice noi. Producem formate compatibile cu tehnologiile de asistare pentru documente care nu sunt accesibile 100 %. În prezent, site-ul este în curs de auditare pentru a atinge nivelul AA al WCAG 2.0 (Orientările privind accesibilitatea conținutului web).
Aveți încă dificultăți în a accesa unele părți ale site-ului nostru și/sau unele documente? Sau ați dori să ne spuneți ce părere aveți și să ne ajutați să îmbunătățim accesibilitatea site-ului și a procedurilor de selecție? Nu ezitați să ne contactați și vă vom răspunde cât putem de repede.