Epso strävar efter att öka mångfalden bland godkända sökande och bidra till att EU:s förvaltning speglar mångfalden bland dem som vi arbetar för. Därför gjorde vi en pilotundersökning om mångfald i februari 2021 för att bättre förstå hur våra sökande speglar mångfalden i samhället och nå ut dem som vill söka i framtiden.
Läs mer om undersökningen
Resultaten av undersökningen
Hos EU-institutionerna är det din talang som räknas!
Epsos vision och uppdrag
På Epso tror vi på likabehandling och mångfald. För att se till att EU-institutionerna erbjuder alla sökande lika möjligheter och för att spegla mångfalden i samhället har vi följande principer och mål:
- Vi ser till att alla sökande får lika möjligheter, behandling och tillgång, oavsett kön, ras, hudfärg, etniskt eller socialt ursprung, genetiska särdrag, språk, religion eller övertygelse, politisk eller annan åskådning, tillhörighet till nationell minoritet, förmögenhet, börd, funktionsnedsättning, ålder eller sexuell läggning.
- Vi vill ge alla sökande lika möjligheter att fullt ut visa sin kompetens genom att ta bort eventuella hinder, fördomar och risker för diskriminering i urvalsförandet.
- Vi främjar lika möjligheter och samarbetar med olika intressegrupper och expertorganisationer för att nå ut till olika grupper.
- Vi vill öka mångfalden i listorna över godkända sökande och bidra till att EU:s förvaltning representerar den mångfald som finns bland dem som vi arbetar för.
- Hur tillämpar vi våra principer i praktiken?
-
Vi arbetar mycket konkret med att få in lika möjligheter och mångfald i vår organisation.
- Vi ser till att provfrågorna är neutrala genom att regelbundet göra statistiska analyser och kontroller.
- Vi grundar urvalsmetoderna på standardiserade och objektiva bedömningar som baserar sig på kompetens.
- Vi kontrollerar cv:n anonymt och rättar prov utifrån objektiva kriterier.
- Vi hjälper dig i rimligaste mån om du har en funktionsnedsättning eller särskilda behov.
- Vi tillämpar FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
- Vi kontrollerar regelbundet att lika möjligheter och mångfald beaktas i förfaranden och prov. Vi ser till att hinder och begränsningar som kan påverka urvalsförfarandet tas bort och rättas till.
- Vi kontrollerar regelbundet att våra meddelanden, urvalsförfaranden och resultat är tillgängliga. Om det behövs tar vi fram anpassade format som fungerar med hjälpmedelsteknik och individuell assistans. Vi integrerar krav på tillgänglighet i nya it-verktyg.
- Vi utbildar medlemmarna i de uttagningskommittéer som bedömer din kompetens i att välja och rekrytera personer på bästa möjliga fördomsfria, objektiva och professionella sätt med respekt för lika möjligheter och likabehandling.
- Vi vill att kommittéerna ska vara representativt sammansatta så att risker för fördomar och diskriminering begränsas. När vi utser medlemmar i uttagningskommittéerna vill vi ha personer med olika bakgrund så att vi får en jämn fördelning i fråga om kön, medborgarskap, språk, personalföreträdare och förvaltning.
- Vi ber om feedback från provdeltagarna för att förbättra vårt arbete.
- Vi gör vårt bästa för att locka till oss duktiga sökande från alla EU-länder genom att rikta oss till de viktigaste målgrupperna. EU:s studentambassadörer bloggar t.ex. om att bo och arbeta i EU för att visa potentiella sökande vad ett jobb inom EU går ut på. Vi är också aktiva på universitet och högskolor genom våra studentambassadörer, och genom att delta på jobbmässor och i liknande evenemang.
- På jämställdhetsområdet har vi t.ex. antagit en handlingsplan för att fortlöpande förbättra hur proven sköts, särskilt genom psykometriska och andra tester under urvalsfasen. Dessutom utbildas medlemmarna i de uttagningskommittéer som bedömer de sökandes kompetens vid utvärderingscentrumet i att ge alla lika möjligheter och lika behandling i intervjuer och andra övningar.
Huvudsyftet är att i alla skeden se till att könet inte har någon betydelse, utan att kvinnor och män har samma chans att visa sin förmåga.
Vi har därför gjort omfattande forskning för att undvika diskriminering mellan kvinnor och män så att båda könen får möjlighet att visa sina kunskaper och potential.
- Funktionsnedsättning eller särskilda behov
-
Om du har en funktionsnedsättning eller en sjukdom ska det inte hindra dig från att delta i ett urvalsförfarande.
Vi har väl inarbetade rutiner grundade på internationell praxis som hjälper oss att upptäcka hinder och begränsningar på grund av funktionsnedsättning eller sjukdom och göra det möjligt för berörda sökande att visa sin förmåga på samma villkor som andra.
Behöver du särskild anpassning av urvalsprov?
Titta i vår broschyr om hur man ansöker om särskilda anpassningar inför våra urvalsprov.
Om du får problem med att läsa det här materialet med tekniska hjälpmedel kan du gå till tillgänglighetsversionen.
I Epsos nya vägledning om rimliga anpassningar finns mer information och tips om hur du ansöker om särskilda anpassningar av urvalsproven.
Du kan också titta på vårt videoklipp nedan om särskilda anpassningar.
Om du har frågor kan du mejla oss på epso-accessibility@ec.europa.eu.
- Vilken typ av anpassningar kan det vara fråga om?
-
Beroende på din funktionsnedsättning eller ditt medicinska tillstånd och vilka svårigheter en provsituation kan innebära, ber vi dig ange vilka anpassningar du behöver. Det är ju du själv som bäst kan bedöma dina särskilda behov.
Från fall till fall och mot bakgrund av dina styrkande handlingar och vår kunskap om rimliga anpassningar av uttagningsprov, kommer du att erbjudas anpassningar för varje prov du ska göra. Därför kan de slutliga anpassningarna bli annorlunda än vad du ursprungligen begärde.
Några exempel på möjliga anpassningar
- Säkrad tillgänglighet
- Extra tid för proven
- Större textstorlek eller förstoringshjälpmedel
- Utskrifter i Braille eller tangentbord med Braille
- Skärmläsare
- Teckenspråkstolkning
- Anpassad belysning och höj- och sänkbara bord
- Individuell assistans och många andra anpassningar
Läs mer i vår översikt över möjliga anpassningar i samband med urvalsprov.
Observera att tekniska hjälpmedel inte finns tillgängliga i alla delar av urvalsförfarandet. Epso arbetar för närvarande med att förbättra sina förfaranden och tjänster och kommer att fortsätta att analysera dina behov för att erbjuda dig nödvändiga anpassningar och låta dig göra proven under bästa möjliga förhållanden.
VIKTIGT: Bestämmelserna om rimliga anpassningar tar hänsyn till om det aktuella provet anordnas på ett provcentrum eller på distans.
Väntar du barn eller ammar?
Läs vår broschyr eller Epsos policy för kvinnliga sökande som begär rimliga anpassningar vid urvalsförfaranden i samband med graviditet och förlossning.
Tillgänglighetsproblem?
Tillgängligheten är väldigt viktig för Epso och vi arbetar hela tiden med att förbättra tillgängligheten i vår kommunikation och våra urvalsförfaranden. Vi kontrollerar regelbundet tillgängligheten för att se hur väl den fungerar och hur vi kan öka den för alla sökande. Krav på tillgänglighet finns alltid med i nya it-verktyg. Vi tar fram format som är anpassade till hjälpmedelsteknik för dokument som inte är helt tillgängliga och vi håller på att gå igenom vår webbplats för att uppnå nivå AA i riktlinjerna för tillgängligt webbinnehåll (WCAG 2.0).
Har du ändå svårt att komma åt vissa delar av vår webbplats eller något dokument? Vill du ge feedback och hjälpa oss att öka tillgängligheten på vår webbplats och i våra urvalsförfaranden? Kontakta oss gärna – vi hör av oss så fort som möjligt!