Početna stranica > Important info

Important info

Uoči svibnja i Europskog mjeseca raznolikosti, EPSO je dovršio detaljnu analizu odgovora na pilot-istraživanje o raznolikosti koje je proveo 2021.

Naša nova brošura nastala je na temelju više od šest tisuća odgovora i dobrovoljnih izjava ispitanika, a u njoj ćete naći važne rezultate i zaključke, među ostalim i o glavnim osobinama kandidata iz EPSO-ove baze kandidata.

Naći ćete i neke odgovore o istraživanju, njegovim ograničenjima i koracima koje kanimo poduzeti kako bismo se približili zastupljenim skupinama. Želimo povećati raznolikost EPSO-ove baze kandidata kao što su raznolike države članice za koje radimo.

Datum objave: 28/04/2022 - 09:02

Europska središnja banka (ESB) traži motivirane i entuzijastične kandidate iz spektra autizma koji bi joj se pridružili kao pripravnici u jednom od sljedećih područja:

  • Ljudski resursi
  • Nadzor banaka
  • Statistika

To je pripravništvo otvoreno kandidatima iz spektra autizma i jedna je od brojnih inicijativa ESB-a za privlačenje najboljih talenata i povećanje raznolikosti.

Na stranici ESB-a o pripravništvu možete pronaći sve relevantne informacije o poslovima koje obavljaju pripravnici, kriterijima prihvatljivosti i postupku prijave. 

Prijave se primaju do 22. travnja 2022.

Datum objave: 29/03/2022 - 11:03

Otvoren je postupak odabira kojim Europski parlament posebnim mjerama zapošljava osobe s invaliditetom.

Europski parlament svake godine provodi postupak odabira s posebnim mjerama za osobe s invaliditetom kako bi one prvo radno iskustvo stekle u Europskom parlamentu. Postupak je otvoren za osobe svih profila i obrazovanja s najmanje 20-postotnim dugotrajnim invaliditetom.

Prijave traju do 7. ožujka 2022. u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu, a na adresu PERS-PositiveAction@europarl.europa.eu pošaljite svoj životopis, odabir službenog jezika EU-a na kojem biste htjeli polagati test te informacije o eventualnim (razumnim) posebnim prilagodbama koje su vam potrebne za polaganje testa. 

Detaljne informacije potražite na internetskim stranicama Europskog parlamenta.

 

Datum objave: 08/02/2022 - 15:52

ŠTO?

Plaćeno stažiranje u Glavnom tajništvu Vijeća Europske unije u raznim područjima namijenjeno isključivo stažistima s invaliditetom. Tim se programom svake godine jamči plaćeno stažiranje za četiri do šest državljana EU-a s priznatim invaliditetom. Kandidati moraju imati sveučilišnu diplomu ili pohađati treću godinu (ili jednakovrijedan stadij) studija u visokoškolskoj ustanovi. 

KADA?

Stažiranje se odvija u dvama razdobljima, a svako traje pet mjeseci:

od 1. veljače do 30. lipnja (prvo razdoblje)

od 1. rujna do 31. siječnja (drugo razdoblje).

KAKO?

Za ostale informacije i prijave posjetite internetske stranice Vijeća.

OSOBNE PRIČE

Pročitajte osobne priče stažista koji su sudjelovali u ovom programu.

Datum objave: 25/02/2021 - 09:44

EPSO, Europski ured za odabir osoblja za institucije Europske unije, stalno povećava raznolikost kadrova da bi javne službe EU-a dobro odražavale raznolikost Unijinih građana za koje rade. Stoga je proveo pilot-istraživanje raznolikosti kako bi stekao bolji uvid u raznolikost postojeće baze kandidata i učinio je dostupnijom potencijalnim budućim kandidatima.

Ta je anketa u prvom tjednu veljače 2021. poslana kandidatima koji su sudjelovali u prošlim i zatvorenim natječajima od 2018. do 2020. Sudjelovanje u anketi bilo je dobrovoljno. Bila je sasvim anonimna i usklađena s aktualnim propisima o zaštiti podataka. Prikupljeni podaci upotrebljavat će se isključivo za statističku analizu raznolikosti kandidata.

Među glavnim su ciljevima EU-a poboljšanje društvene prihvaćenosti, borba protiv predrasuda i promicanje prednosti koje raznolikost pruža u današnjem sve raznovrsnijem društvu. Poveća li raznolikost u zastupljenosti na tržištima rada i bude li svatko mogao maksimalno iskoristiti svoje talente, Europa će se uz pomoć jednakosti i raznolikosti lakše nositi s izazovima današnjice.

EPSO svakom kandidatu bez obzira na podrijetlo jamči dostupnost postupaka odabira i jednake mogućnosti. EPSO-ovi su postupci odabira uključivi. Prepreke, eventualna pristranost ili diskriminacija otkrivaju se i otklanjaju da bi svaki kandidat dobio priliku da zablista. Pilot-istraživanje pomoći će EPSO-u da karijeru u institucijama EU-a učini još privlačnijom svim građanima Unije.

Rezultati ankete

Datum objave: 05/02/2021 - 10:49

EPSO aktivno promiče jednakost i raznolikost u svakom svojem postupku odabira.

Konkretno, EPSO bi želio doprijeti do građana EU-a iz različitih sredina, informirati ih o mogućnostima zapošljavanja u EU-u i njegovoj politici jednakosti i raznolikosti te ih potaknuti na to da razmisle o karijeri u institucijama ili agencijama EU-a i da se u konačnici prijave na EPSO-ove tekuće i buduće postupke odabira.

Više informacija o ovom pozivu na suradnju možete pronaći na stranici posvećenoj tim pitanjima.

Datum objave: 10/12/2020 - 09:45

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom 2020. EPSO je izradio novi Vodič o razumnim prilagodbama pri polaganju testova u okviru postupka odabira iz kojeg možete saznati sve o podnošenju zahtjeva za prilagođene uvjete. 

Opis postupka za podnošenje zahtjeva za razumne prilagodbe, popis dokumenata koje treba dostaviti (npr. liječničke potvrde), primjeri mogućih prilagodbi i popis praktičnih savjeta samo su neki od sadržaja koje možete pronaći u tom vodiču.

Želite saznati više o tome kako zatražiti prilagođene uvjete?

Sastavili smo i letak s preciznim uputama o tome kako zatražiti prilagođene uvjete pri polaganju testova u okviru postupka odabira.

Ako ne možete pristupiti tom dokumentu primjenom pomoćne tehnologije, otvorite pristupačnu verziju.

Pogledajte EPSO-ov pregled mogućih prilagodbi pri polaganju testova u okviru postupka odabira.

Više informacija o EPSO-ovoj politici ravnopravnosti, raznolikosti i uključenosti dostupno je na EPSO-ovoj stranici o jednakim mogućnostima.

 

Pogledajte videozapis o prilagođenim uvjetima pri polaganju testova u okviru postupka odabira:

Datum objave: 03/12/2020 - 14:30

VIPTechJob internetska je aplikacija koja slabovidnim osobama olakšava potragu za poslom.

EPSO u potpunosti podržava taj projekt i objavljuje slobodna radna mjesta na internetskim stranicama VIPTechJob.

Otkrijte mogućnosti zapošljavanja u EU-u i drugdje s pomoću aplikacije VIPTechJob.

 

EPSO želi privući više talentiranih osoba s invaliditetom i posebnim potrebama.

Stoga je pozvao na suradnju sve organizacije osoba s invaliditetom u EU-u, koje se zalažu za promicanje i dobrobit građana s invaliditetom. Saznajte više o tom pozivu.

Datum objave: 11/08/2020 - 09:32

EPSO je izradio pregled mogućih prilagođenih uvjeta pri polaganju testova odabira za kandidate s invaliditetom ili posebnim potrebama (što uključuje trudnoću i dojenje).

U ovom se dokumentu objašnjava kako definiramo razumne prilagodbe i predlaže okvirni glosar mogućih prilagođenih uvjeta. Možete saznati što podrazumijeva svaka vrsta prilagođenih uvjeta, u kojoj fazi testiranja i u kojim ispitnim centrima ju je moguće osigurati te tko je odgovoran za njezinu primjenu.

Ovdje doznajte više o tome.

Napominjemo da je glosar mogućih prilagođenih uvjeta samo okviran i nepotpun te da uvijek možete zatražiti druge prilagođene uvjete na temelju svojih posebnih potreba i zdravstvenih problema. Riječ je o dokumentu koji će se dopunjivati i redovito ažurirati na temelju promjena u području razumnih prilagodbi, novih zahtjeva za prilagođene uvjete na testovima odabira koje su podnijeli naši kandidati i novoodobrenih razumnih prilagodbi.

Ako želite saznati više o EPSO-ovoj politici jednakosti i raznolikosti, posjetite našu internetsku stranicu posvećenu jednakim mogućnostima.

Pogledajte naš videozapis o razumnim prilagodbama i letak u kojem se korak po korak objašnjava kako zatražiti prilagođene uvjete na testovima odabira.

Za više informacija obratite nam se na adresu (epso-accessibility@ec.Europa.eu).

Datum objave: 02/07/2020 - 13:00

ŠTO?

Plaćeno stažiranje u Glavnom tajništvu Vijeća Europske unije u raznim područjima namijenjeno isključivo stažistima s invaliditetom. Tim se programom svake godine jamči plaćeno stažiranje za četiri do šest državljana EU-a s priznatim invaliditetom. Kandidati moraju imati sveučilišnu diplomu ili pohađati treću godinu (ili jednakovrijedan stadij) studija u visokoškolskoj ustanovi.

 

KADA?

Prijave za stažiranje od rujna 2020. do siječnja 2021. traju od 17. veljače (u podne, po briselskom vremenu) do 16. ožujka 2020. (u podne, po briselskom vremenu).

 

KAKO?

Za ostale informacije i prijave posjetite internetske stranice Vijeća.

Datum objave: 17/02/2020 - 09:59

EPSO vjeruje u jednakost i raznolikost i aktivno ih promiče u svakom postupku odabira.

Stoga se želimo obratiti građanima EU-a s invaliditetom odnosno drugim zdravstvenim problemom i potaknuti ih da se prijave za rad u institucijama ili agencijama EU-a.

To je prilika i za informiranje građana i potencijalnih kandidata o EPSO-ovoj politici jednakosti i raznolikosti, posebnim mjerama za kandidate s invaliditetom odnosno drugim zdravstvenim problemom te za razmjenu praktičnih uputa o tome kako zatražiti posebne prilagodbe za polaganje testova u okviru postupka odabira.

Više informacija o pozivu na suradnju možete pronaći na stranici posvećenoj tim pitanjima.

Datum objave: 03/12/2019 - 10:00