Kezdőlap > Important info

Important info

Már lehet jelentkezni az Európai Parlament fogyatékossággal élő személyek számára kiírt kiválasztási eljárására.

Az Európai Parlament minden évben vesz fel fogyatékossággal élő embereket szerződéses alkalmazotti pozícióba. Ezzel a kezdeményezéssel lehetőséget kíván nyújtani a sikeres pályázóknak, hogy munkatapasztalatot szerezzenek az intézménynél. A CAST eljárás (a betűszó a szerződéses alkalmazottak kiválasztását segítő eszköz angol nevéből – Contract Agents Selection Tool – ered) minden olyan tartósan fogyatékos személy előtt nyitva áll, akinek a fogyatékossága legalább 20%-os mértékű.

Érdekli a lehetőség? Regisztráljon 2021. április 2-a előtt (közép-európai idő szerint) valamelyik folyamatos CAST-eljárásra és küldje el önéletrajzát, lehetőleg Europass formátumban, erre a címre: PERS-PositiveAction@europarl.europa.eu. E-mailjében adja meg az EPSO által adott pályázatazonosító számát és jelezze, hogy megfelel a fogyatékossággal kapcsolatos kritériumnak.

A részletes információkat lásd az Európai Parlament felhívásában (angolul, franciául, németül).

Közzététel időpontja: 17/03/2021 - 15:20

MIRŐL VAN SZÓ?

Az Európai Unió Tanácsának Főtitkársága évente 4–6 fizetett gyakornoki helyet biztosít elismert fogyatékossággal élő uniós polgárok számára. A jelentkezőknek egyetemi/főiskolai oklevéllel kell rendelkezniük vagy felsőoktatási intézmény harmadéves hallgatójának kell lenniük (vagy ezzel egyenértékű hallgatói jogviszonnyal kell rendelkezniük). 

MIKOR?

Évente két, egyenként öthónapos szakmai gyakorlati program indul:

február 1-jétől június 30-ig (első időszak);

szeptember 1-jétől január 31-ig (második időszak).

HOGYAN?

Ha szeretne bővebben tájékozódni erről a lehetőségről, vagy ha jelentkezni szeretne rá, kérjük, látogasson el a Tanács honlapjára.

BESZÁMOLÓK

Olvassa el a cselekvési programban részt vevő gyakornokok beszámolóit.

Közzététel időpontja: 25/02/2021 - 09:44

Az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal (EPSO) arra törekszik, hogy az uniós intézmények tartalékállománya a lehető legkülönfélébb emberből álljon, amivel elősegíthető, hogy az uniós közszolgálat személyi összetétele tükrözze az általa szolgált uniós polgárok sokféleségét. Az EPSO ennek érdekében kísérleti felmérést indított, amellyel fel kívánja térképezni a sikeres pályázók sokszínűségét. Célja, hogy a jövőben minél többen pályázzanak.

A kérdőívet 2021 februárjának első hetében küldtük el pályázóink egy olyan csoportjának, amely 2018 és 2020 között vett részt valamelyik, azóta már lezárt versenyvizsgán. A kérdőív kitöltése önkéntes és teljes mértékben anonim volt. A felmérés összhangban áll a jelenlegi adatvédelmi kötelezettségekkel. A felmérés során gyűjtött adatokat kizárólag a tartalékállomány sokszínűségének statisztikai elemzésére használjuk.

Az EU legfontosabb célkitűzései közé tartozik, hogy az egyre heterogénebbé váló társadalomban növelje a társadalmi elfogadottság mértékét, küzdjön az előítéletek ellen, és népszerűsítse a sokszínűség előnyeit. Elismert tény, hogy az esélyegyenlőség és a sokszínűség elősegítheti, hogy Európa megbirkózzon a jelenlegi kihívásokkal, hiszen fokozza a munkaerőpiaci részvételt és biztosítja, hogy a társadalom minden tagja ki tudja aknázni tehetségét. 

Az EPSO a kiválasztási eljárások során esélyegyenlőségi politikát folytat, és minden pályázónak ugyanolyan lehetőségeket biztosít, hátterüktől függetlenül. Kiválasztási eljárásai során az EPSO tiszteletben tartja a befogadás elvét és lehetővé teszi, hogy minden pályázó maradéktalanul tanúbizonyságot tehessen készségeiről. Ennek érdekében feltérképezi és kiküszöböli azokat a körülményeket, amelyek gátolhatják vagy torzíthatják a versenyt, vagy egyéb diszkriminációt eredményezhetnek. A kísérleti felmérés hozzá fog járulni ahhoz, hogy az EPSO az EU teljes lakossága körében javítsa az uniós karrierlehetőségek vonzerejét.

A kérdőívek beküldésének határideje lezárult. Az EPSO jelenleg értékeli ki a válaszokat.

Közzététel időpontja: 05/02/2021 - 10:49

Kiválasztási eljárásai során az EPSO kiemelt hangsúlyt fektet az egyenlőség és a sokféleség érvényesítésére.

Az EPSO meg szeretné szólítani a különböző hátterű uniós polgárokat: tájékoztatni kívánja őket az uniós karrierlehetőségekről, esélyegyenlőségi és sokszínűségi politikájáról, valamint az uniós intézményeknél és ügynökségeknél betölthető állásokról. Arra biztat mindenkit, aki szívesen dolgozna az EU-nál, hogy bátran jelentkezzen az EPSO jelenlegi vagy a jövőben meghirdetett kiválasztási eljárásaira.

Ezen a weboldalon bővebb információk találhatók erről az együttműködési felhívásról.

Közzététel időpontja: 10/12/2020 - 09:45

A fogyatékossággal élők 2020. évi nemzetközi napja alkalmából az EPSO új útmutatót dolgozott ki arról, hogy miképpen igényelhetők speciális vizsgakörülmények a kiválasztási eljárásokhoz. 

Az útmutató részletezi a speciális vizsgakörülményekre vonatkozó eljárást: milyen típusú dokumentumokat kell benyújtani (pl. orvosi igazolás) és konkrétan milyen észszerű vizsgakörülményekről lehet szó. Az útmutató gyakorlati tanácsokat is ad a speciális vizsgakörülmények igényléséhez.

Bővebb információkra van szüksége?

Ebben a tájékoztatóban részletesen elmagyarázzuk, hogyan kell különleges vizsgakörülményeket igényelni a kiválasztási eljáráshoz.

Ha a dokumentumhoz Ön nem fér hozzá, kérjük, nyissa meg az akadálymentesített verziót.

Olvassa el az EPSO összefoglalóját a kiválasztási eljárás résztvevői által igényelhető speciális vizsgakörülményekről.

Az esélyegyenlőségről szóló weboldalon további információkat talál arról, hogyan biztosítja eljárásai során az EPSO az esélyegyenlőséget, az egyenlő bánásmódot és az egyenlő hozzáférést.

 

Tekintse meg kisfilmünket a kiválasztási eljárásokon igényelhető speciális vizsgakörülményekről:

Közzététel időpontja: 03/12/2020 - 14:30

A VIPTechJob nevű alkalmazás a látássérülteket segíti az álláskeresésben.

Az EPSO teljes mértékben támogatja ezt a projektet, a VIPTechJob weboldalán pedig megjelennek az EPSO által kiírt álláslehetőségek.

Tájékozódjon az uniós és egyéb karrierlehetőségekről a VIPTechJob alkalmazás felületén.

 

Az EPSO azt szeretné, hogy a fogyatékossággal élő és a speciális igényű személyek közül minél többen jelentkezzenek az uniós intézményekhez.

Ennek érdekében együttműködési felhívást tett közzé a fogyatékossággal élők jólétének és érvényesülésének előmozdításával foglalkozó uniós szervezetek számára. Bővebb információk a felhívásról.

Közzététel időpontja: 11/08/2020 - 09:32

Az EPSO összefoglalót készített azon speciális vizsgakörülményekről, amelyeket a kiválasztási eljárás során a fogyatékkal élő, illetve sajátos igényű pályázók – köztük a várandós és szoptató nők – számára biztosít.

Az összefoglaló kitér arra is, mit ért az EPSO az észszerű alkalmazkodás fogalmán, és glosszárium formájában tájékoztatást nyújt az igényelhető speciális vizsgakörülményekről. Ismerteti, hogy az egyes speciális vizsgakörülmények mit takarnak, mely vizsgaszakaszban és mely vizsgaközpontokban vehetők igénybe, és ki felel a biztosításukért.

További információkat itt talál.

Felhívjuk figyelmét, hogy a speciális vizsgakörülmények glosszáriuma csak tájékoztató és nem kimerítő jellegű. Egyedi igényei és helyzete alapján Ön egyéb speciális vizsgakörülmény biztosítását is kérheti. A dokumentum folyamatosan módosul és rendszeresen frissül annak érdekében, hogy tükrözze az ésszerű alkalmazkodás területén bekövetkező változásokat, figyelembe vegye a kiválasztási tesztek kiigazítása iránt benyújtott új pályázói kérelmeket, és tartalmazza az újonnan felkínált speciális vizsgakörülményeket.

Szeretne többet megtudni az EPSO egyenlő bánásmódot és sokszínűséget elősegítő politikájáról? Kérjük, látogasson el az esélyegyenlőségről szóló weboldalunkra!

Tekintse meg az ésszerű alkalmazkodásról szóló kisfilmünket, és tanulmányozza a kiválasztási vizsgák során igénybe vehető speciális vizsgakörülmények kérelmezésének lépéseit.

További tájékoztatásért forduljon hozzánk (epso-accessibility@ec.europa.eu).

Közzététel időpontja: 02/07/2020 - 13:00

MIRŐL VAN SZÓ?

Az Európai Unió Tanácsának Főtitkársága évente 4–6 fizetett gyakornoki helyet biztosít elismert fogyatékossággal élő uniós polgárok számára. A jelentkezőknek egyetemi/főiskolai oklevéllel kell rendelkezniük vagy felsőoktatási intézmény harmadéves hallgatójának kell lenniük (vagy ezzel egyenértékű hallgatói jogviszonnyal kell rendelkezniük).

 

MIKOR LEHET JELENTKEZNI?

A 2020. szeptember és 2021. január közötti szakmai gyakorlatra 2020. február 17., közép-európai idő szerint déli 12 óra és március 16., közép-európai idő szerint déli 12 óra között lehet jelentkezni.

 

HOGYAN TOVÁBB?

Ha szeretne bővebben tájékozódni erről a lehetőségről, vagy ha jelentkezni szeretne rá, kérjük, látogasson el a Tanács honlapjára.

Közzététel időpontja: 17/02/2020 - 09:59

Kiválasztási eljárásaink során kiemelt hangsúlyt fektetünk az egyenlőség és a sokféleség szempontjának érvényre juttatására.

Szeretnénk elérni, hogy a fogyatékosság vagy az egészségügyi állapot senkit se gátoljon meg abban, hogy az uniós intézményeknél vagy ügynökségeknél helyezkedjen el, és jelentkezésre szeretnénk bátorítani az érintetteket.

A felhívás lehetőséget kínál arra is, hogy megismertessük a lakossággal és a potenciális pályázókkal az esélyegyenlőségi és sokszínűségi politikánkat, a fogyatékos, illetve megváltozott egészségi állapotú pályázók számára fenntartott intézkedéseinket és a speciális vizsgakörülmények igénylésével kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat.

Ezen a weboldalon bővebb információk találhatók az együttműködési felhívásról.

Közzététel időpontja: 03/12/2019 - 10:00