A diplomás pályakezdők lehetőségei

Kezdőlap > Munkalehetőségek > A diplomás pályakezdők lehetőségei

Ha Ön nemrég szerezte meg főiskolai/egyetemi oklevelét, és valamelyik uniós intézménynél szeretne elhelyezkedni, akkor jelentkezhet állandó tisztviselőnek valamelyik AD5-ös besorolási fokozatú tanácsosi pozícióba. Tanácsosként kulcsszerepet játszhat az EU működésében, és már pályafutásának kezdetétől is felelősségteljes munkát végezhet.

A diplomás pályakezdők kiválasztására irányuló eljárásokra jelentkezőknek felsőoktatási (legalább alapképzési) oklevéllel kell rendelkezniük, és ezen kívül csak két másik követelménynek kell megfelelniük: valamelyik uniós tagállam állampolgárának kell lenniük, valamint folyékonyan kell beszélniük valamelyik hivatalos uniós nyelvet és alaposan ismerniük kell egy másikat (a nyelvi profilok esetében három uniós nyelv ismerete a követelmény).

Az állandó uniós tisztviselőket nyílt versenyvizsgákkal választjuk ki. Minden tavasszal hirdetünk versenyvizsgát diplomás pályakezdőknek. Ezek rendszerint általános versenyvizsgák, amelyeknél a tanulmányok szakiránya lényegtelen.

A nyílt versenyvizsgák tesztekből és értékelő feladatokból állnak, amelyek a pályázók szaktudását és néhány alapvető készségét mérik. Mivel nagyon sok a jelentkező, a nyílt versenyvizsga a legtisztességesebb és legátláthatóbb kiválasztási eljárás.

Az eljárás versenyvizsga-felhívással indul, amely tartalmazza a profillal, a pályázati feltételekkel és a kiválasztási eljárással kapcsolatos valamennyi részletes tudnivalót. A felhívást a munkalehetőségeket bemutató oldalon tesszük közzé. A versenyvizsgák összetétele más és más aszerint, hogy milyen szakmai profilú tartalékállományra van szükség. További információkért látogasson el a jelentkezési tudnivalókról szóló oldalra.

Azokra a versenyvizsgákra, amelyeket rendszeres időközönként (ciklikusan) írunk ki, minden évben ugyanakkor kell regisztrálni: az általános versenyvizsgákra tavasszal, a fordítói versenyvizsgákra nyáron. Minden évben más és más szakmai profilt (pl. jogászok, ellenőrök) és fordítói nyelvkombinációt keresünk. Az említett ciklusok között írjuk ki a szakértők és az asszisztensek kiválasztási eljárásait.

A kiválasztási eljárások során többek között ezekre az általános és szakmai készségekre összpontosítunk:

  • Elemző- és problémamegoldó készség
  • Kommunikációs készség
  • Minőségi és eredményes munkavégzés
  • Tanulási és fejlődési képesség
  • Szervezőkészség, az elvégzendő feladatok rangsorolásának képessége
  • Munkabírás és rugalmasság
  • Együttműködési képesség
  • Vezetői készség

Szeretné tudni, hogy érdemes-e nálunk próbálkoznia? Vegye górcső alá készségeit a próbatesztek segítségével.