Instapniveau voor academici

Startseite > Vacatures > Instapniveau voor academici

Als je onlangs aan de universiteit afgestudeerd bent en graag voor de EU-instellingen zou willen werken, kun je solliciteren voor een van de functies onder de noemer "administrateur" in rang AD5 om als ambtenaar in vaste dienst te worden aangenomen. Als administrateur speel je dan al vroeg in je carrière een belangrijke rol bij het functioneren van de EU met een hoge mate van verantwoordelijkheid.

Naast een universitair diploma (minimaal bachelor) gelden er maar twee andere basisvoorwaarden om mee te doen aan onze selectieprocedures: je bent EU-burger en je hebt een goede talenkennis, d.w.z. een perfecte beheersing van een van de officiële talen van de EU en een grondige kennis van een tweede. (Let wel: vertalers en tolken moeten drie talen beheersen).

De selectieprocedures voor vaste betrekkingen bij de EU worden georganiseerd op basis van een "vergelijkend onderzoek". De belangrijkste vergelijkende onderzoeken voor pas afgestudeerden worden elk voorjaar gehouden, gewoonlijk voor generalisten, waarbij de studierichting dus geen rol speelt.

Zo'n vergelijkend onderzoek omvat tests en een assessment met opdrachten om je professionele vaardigheden en een aantal kerncompetenties te testen. Aangezien er zeer veel kandidaten zijn, is dit de eerlijkste en meest transparante manier om te selecteren.

Elk onderzoek wordt bekendgemaakt op de pagina Vacatures en via een Aankondiging van vergelijkend onderzoek met een uitvoerige beschrijving van het profiel, de toelatingseisen en de selectieprocedure. Hoe zo'n vergelijkend onderzoek er precies uitziet, hangt af van het gezochte profiel. Je vindt meer informatie over de sollicitatieprocedure op de pagina Hoe kan ik solliciteren?.

Inschrijven voor een vergelijkend onderzoek kan elk jaar rond dezelfde periode (een "cyclus"): in het voorjaar voor alle academici en in de zomer voor vertalers. De benodigde profielen (rechten, audit enz.) variëren van jaar tot jaar, net als de talen voor vertalers. Andere selectieprocedures, bijvoorbeeld voor specialisten of assistenten, worden op andere momenten in het jaar georganiseerd.

Bij de selectieprocedures gaat het vooral om je professionele vaardigheden en om algemene competenties, waaronder:

  • Analytisch en probleemoplossend vermogen
  • Communicatieve vaardigheden
  • Kwaliteit- en resultaatgericht werken
  • Leren en ontplooiing
  • Prioriteiten stellen en organiseren
  • Aanpassingsvermogen
  • Samenwerken met anderen
  • Leiderschap

Ontdek wat je nodig hebt voor een Europese carrière en test jezelf met een van onze oefentests.