Europski parlament

Uz Vijeće Europske unije Europski parlament glavno je tijelo EU-a za donošenje odluka. Izravno ga biraju glasači država članica svakih pet godina. Posljednji su izbori održani u svibnju 2014. Europski parlament zapošljava ukupno oko 8000 dužnosnika i drugog osoblja. Oni su iz svih država članica EU-a, a rade u nekom od triju gradova u kojima su prostori Parlamenta (Luxembourg, Strasbourg i Bruxelles) te u informacijskim uredima u državama članicama.

Europski parlament zapošljava dužnosnike te privremeno i ugovorno osoblje u okviru otvorenih natječaja koje organizira Europski ured za odabir osoblja. Uz to, zastupnici Europskog parlamenta zapošljavaju i vlastite akreditirane parlamentarne asistente. Osoblje u agencijama EU-a zapošljava se preko agencija za zapošljavanje. Naposljetku, upućeni nacionalni stručnjaci zapošljavaju se preko stalnog predstavništva svoje države članice pri Europskoj uniji. Europski parlament tijekom godine nudi i nekoliko mogućnosti za pripravnički staž.

Pripravnički staž

Pripravništva u okviru programa Robert Schuman

Mjesto zaposlenja: Bruxelles (Belgija), Luxembourg (Luksemburg), Ostali gradovi EU-a, Strasbourg (Francuska)
Institucija/agencija: Europski parlament
Vrsta ugovora: Pripravnici

Cilj je pripravništva u okviru programa Robert Schuman pridonijeti europskom obrazovanju i strukovnom osposobljavanju građana EU-a te im pružiti uvid u rad Europskog parlamenta.

Tko se može prijaviti: Osobe s visokoškolskom diplomom starije od 18 godina. Kandidati bi trebali temeljito poznavati dva službena jezika Europske unije i ne bi trebali imati radno iskustvo u institucijama ili tijelima EU-a koje je dulje od dva uzastopna mjeseca.

Trajanje: 5 mjeseci

Plaćeno: Da, oko 1300 EUR

Datumi početka: 1. ožujka i 1. listopada

Više informacija: https://ep-stages.gestmax.eu/website/homepage