Európai Parlament

Az Európai Unió Tanácsával együtt az Európai Parlament az EU fő döntéshozatali intézménye, melynek tagjait ötévente közvetlenül választják meg az uniós választópolgárok. Legutóbb 2014 májusában voltak európai parlamenti választások. Az Európai Parlament összesen hozzávetőleg 8000 tisztviselőt és más alkalmazottat foglalkoztat. Az európai parlamenti alkalmazottak, akik között az EU összes tagországának állampolgárai megtalálhatóak, az intézmény három székhelyén (Luxembourgban, Strasbourgban, illetve Brüsszelben) és a tagállamokban működő Tájékoztatási Irodákon dolgoznak.

Az Európai Parlament tisztviselőket, valamint ideiglenes és szerződéses alkalmazottakat foglalkoztat, akik az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal által szervezett nyílt versenyvizsgákon nyernek felvételt az intézménybe. Ezenfelül az európai parlamenti képviselők munkáját akkreditált parlamenti asszisztensek segítik, akiket a képviselők maguk vesznek fel. Az ún. kölcsönmunkaerő felvételét munkaközvetítő ügynökségek intézik, a kirendelt nemzeti szakértők felvételére pedig a tagállamok Európai Unió melletti állandó képviseleteinek közreműködésével kerül sor. Az Európai Parlament számos szakmai gyakorlati lehetőséget kínál az érdeklődőknek minden évben.

Szakmai gyakorlat

Robert Schuman gyakornoki program

Munkavégzés helye(i): Brüsszel (Belgium), Luxembourg (Luxemburg), Más uniós városok, Strasbourg (Franciaország)
Intézmény / Ügynökség: Európai Parlament
A szerződés típusa: Gyakornokok

A Robert Schuman gyakornoki program célja, hogy hozzájáruljon az uniós polgárok európai szakoktatásához és szakképzéséhez, továbbá betekintést nyújtson az Európai Parlament munkájába.

Kik jelentkezhetnek? Egyetemi oklevéllel rendelkező, 18. életévüket betöltött diplomások. A jelentkezőknek legalább két hivatalos uniós nyelvet alaposan ismerniük kell. Kizárólag olyan érdeklődők jelentkezését várjuk, akik még nem dolgoztak az EU valamely intézményénél vagy szervénél két egymást követő hónapnál tovább.

Időtartam: 5 hónap

Kapnak-e fizetést a gyakornokok? Igen. A fizetés kb. 1 300 euró.

Mikor lehet kezdeni? Minden évben március 1-jén és október 1-jén.

További információk: https://ep-stages.gestmax.eu/website/homepage