Header

Studenti – diplomirani studenti

Koje mi se mogućnosti nude?

Brojne su mogućnosti za mlade studente i studente koji su nedavno diplomirali, a koji žele steći radno iskustvo u institucijama EU-a. Ovisno o fazi studija, možete se prijaviti za studenta ambasadora ili stažiranje ili postati stalni dužnosnik EU-a.

Studenti ambasadori zapošljavanja u EU-u

Student ste i želite promicati mogućnosti zapošljavanja u EU-u na svojem fakultetu? Postanite student ambasador zapošljavanja u EU -u! Zahvaljujući tom iskustvu moći ćete:

 • saznati više o mogućnostima zapošljavanja u EU-u te ih promicati među svojim kolegama
 • stvarati fantastične mreže kontakata u cijeloj Europi
 • steći radno iskustvo tijekom studija
 • razvijati vještine u području javnog govorenja, marketinga i ljudskih resursa
 • računati na potpuno osposobljavanje i mentorstvo za vrijeme svojeg mandata
 • obogatiti svoj životopis za buduće poslodavce.

Što očekujemo od vas?

Tražimo motivirane, otvorene ljude koji žele promicati mogućnosti zapošljavanja u EU-u na svojem fakultetu.
Kao poslodavac koji uživa veliki ugled među najboljim diplomiranim studentima, tražimo ambasadore koji će nas predstavljati na nekim od najboljih europskih sveučilišta. U okviru uhodane i uspješne inicijative program za studente ambasadore koji promiču zapošljavanje u EU-u obuhvaća pronalaženje inovativnih načina promicanja sjajnih prilika koje nudimo, uključujući:

 • pohađanjem sajmova zapošljavanja ili održavanjem prezentacija kolegama studentima
 • razvojem sveučilišnih mreža i informiranjem
 • aktivnim sudjelovanjem na društvenim mrežama
 • odgovaranjem na pitanja o mogućnostima zapošljavanja u EU-u

Naravno, mnogo toga vam se i nudi!
Prije svega, za sve naše ambasadore organiziramo sveobuhvatno osposobljavanje koje će ih savršeno pripremiti za njihov posao. Moći ćete razvijati vještine potrebne da biste bili uspješni ambasadori, uz našu punu potporu i prijedloge o tome kako početi.
Drugo, zbog takvog biste se posla mogli doista istaknuti na iznimno konkurentnom tržištu rada za mlade diplomirane stručnjake. Razvijat ćete svoje komunikacijske i prezentacijske vještine, a zahvaljujući međunarodnoj dimenziji posla vaš će životopis biti posebno zanimljiv budućim poslodavcima.
Praktične informacije:
Mi smo Europski ured za odabir osoblja (EPSO) i odgovorni smo za odabir osoblja u ime svih europskih institucija i agencija, uključujući Europsku komisiju, Parlament i Vijeće. Više o nama saznajte na web-stranici O EPSO-u.

Opis posla

 • Osoba za kontakt za studente koje zanima zapošljavanje u institucijama EU-a
 • Istraživanje ciljnih skupina i kontaktiranje sa sveučilišnim medijima
 • Sastavljanje popisa adresa e-pošte i slanje informacija o mogućnostima zapošljavanja u institucijama EU-a odgovarajućim komunikacijskim kanalima
 • Održavanje prezentacija, prisustvovanje događanjima na fakultetima koja se odnose na mogućnosti zapošljavanja te pronalaženje zanimljivih govornika
 • Obavljanje mjesečnih zadaća i redovito izvješćivanje o aktivnostima
 • Održavanje i redovito praćenje stranice na Facebooku/ prisutnost na internetu

Što vam nudimo?

 • Detaljna priprema i kontinuirano podučavanje
 • Odgovorna funkcija koja će sjajno izgledati u vašem životopisu
 • Stjecanje novih vještina koje poslodavci koji zapošljavaju mlade diplomirane stručnjake jako cijene
 • Važno radno iskustvo u području marketinga, oglašavanja, ljudskih potencijala i komunikacija
 • Mogućnost umrežavanja sa studentima u cijeloj Europi
 • Pristup dužnosnicima EU-a na visokom položaju
 • Pismo preporuke na temelju vaše uspješnosti

Koga tražimo?

Tražimo motivirane ambasadore koji žele promicati prednosti zapošljavanja u institucijama EU-a.
Kandidati moraju posjedovati sljedeće kompetencije:

 • Izvrsne komunikacijske vještine
 • Vještine umrežavanja
 • Želja za dijeljenjem i učenjem
 • Sposobnost prilagodbe
 • Dobre organizacijske vještine
 • Sposobnost postizanja kvalitete i rezultata
 • Inovativan i kreativan pristup
 • Otpornost

Minimalni zahtjevi

Posvetiti barem dva sata tjedno poslovima ambasadora
Organizirati barem jedno događanje ili prezentaciju o mogućnostima zapošljavanja u institucijama EU-a ili sudjelovati u njima
Redovito komunicirati sa svojim koordinatorom za zapošljavanje u institucijama EU-a
Sudjelovati u svim ponuđenim oblicima osposobljavanja (na internetu)
Voditi dnevnik aktivnosti i redovito slati izvješća
Navedeni su minimalni zahtjevi, a inače sami odlučujete o tome koliko ćete vremena posvetiti promidžbi s obzirom na vaše studentske obveze te kako ćete promicati mogućnosti zapošljavanja u institucijama EU-a među kolegama studentima. Tražimo kreativne ambasadore koji će osmisliti inovativne načine promicanja zapošljavanja u institucijama EU-a!

Prihvatljivost

Morate:

 • sudjelovati u našem obveznom tečaju osposobljavanja koji će se održati u rujnu 2017.
 • biti upisani na fakultet i pohađati predavanja na fakultetu u razdoblju obavljanja poslova ambasadora (rujan 2017. – rujan 2018.)
 • biti građanin EU-a
 • tečno govoriti jedan od jezika države u kojoj studirate.

Kako se prijaviti

U tijeku je postupak odabira za akademsku godinu 2017./2018.

Popis sveučilišta koja će ugostiti naše ambasadore zapošljavanja u EU-u možete pronaći ovdje.

Od ožujka 2018. na ovim će vam web-stranicama biti dostupne dodatne informacije o prijavama za akademsku godinu 2018./2019.

Kontakt

Želite li saznati više o tom projektu, pišite nam na adresu: EPSO-CAREERS-AMBASSADOR@ec.europa.eu

Pripravnički staž

Zanima vas kako je to raditi u institucijama EU-a? Prijavite se za stažiranje !

Europska komisija

Program stažiranja Europske komisije otvoren je diplomiranim studentima iz cijelog svijeta.

Pripravnički staž moguće je odraditi u brojnim područjima te tako steći izvrstan uvid u rad institucija EU-a. Priroda posla uglavnom ovisi o službi kojoj ste dodijeljeni. Moguće je raditi u području prava tržišnog natjecanja, ljudskih resursa, politike zaštite okoliša, komunikacija te mnogim drugim područjima. Pripravnički staž uglavnom traje otprilike 5 mjeseci, ali trajanje staža ovisi o tome za koju instituciju ili agenciju radite.

Što ću raditi?

Stažisti obavljaju iste zadatke kao i novi zaposlenici sa završenim studijem. U praksi to može uključivati organiziranje radnih skupina i sastanaka, prikupljanje informacija i dokumentacije, pripremu izvješća i odgovaranje na upite te sudjelovanje na sastancima odjela i u drugim događanjima. Neki su zadaci uže povezani s određenom službom – poslovi pravnika u Komisiji sasvim se razlikuju od poslova ekonomista na Revizorskom sudu ili službenika općeg profila u Parlamentu.

Tko se može prijaviti?

Mogu se prijaviti mladi diplomirani stručnjaci iz svih područja (ako još nisu dobili diplomu mogu dostaviti potvrdu o završenom studiju). Za razliku od stalnog zaposlenja, građanstvo EU-a nije uvjet (nekoliko je mjesta rezervirano za državljane trećih zemalja), ali se uglavnom traži znanje dvaju jezika EU-a. Radno iskustvo i poslijediplomsko obrazovanje prednost su, ali uglavnom nisu uvjet.

Hoću li primati plaću?

Stažisti uglavnom dobiju oko 1100 EUR mjesečno i naknadu putnih troškova.

Gdje ću raditi?

Poput većine poslova u institucijama EU-a, pripravnički staž uglavnom se odrađuje u Bruxellesu ili Luxembourgu.

Kako se prijaviti?

Postupak odabira stažista provode same institucije i agencije EU-a koje nude stažiranje. Za više informacija proučite naš Kratki vodič za pripravnički staž u EU-u. Prijave se obično podnose na internetu, ali ponekad je potrebno podnijeti papirnati primjerak obrasca prijave. Prijave se u načelu primaju u razdoblju od četiri do devet mjeseci prije početka pripravničkog staža te ih je potrebno podnijeti na vrijeme.

Početak karijere za diplomirane studente

Studenti koji su tek diplomirali obično se prijavljuju za radna mjesta administratora kako bi postali stalni dužnosnici. Tako ćete možda i vi od samoga početka karijere imati ključnu ulogu u postupcima EU-a i visoki stupanj odgovornosti.

 

Postupci odabira kandidata za stalna radna mjesta u institucijama EU-a organizirani su kao otvoreni natječaji. Najvažniji natječaj za diplomirane studente objavljuje se svakog proljeća, obično kao natječaj za administratore općeg profila za koji se ne traži određeni studij. Otvoreni natječaj uključuje testove u centru za procjenu, kojima se ocjenjuju vaše stručne vještine i niz drugih ključnih kompetencija. S obzirom na jako velik broj kandidata, to je najpravedniji i najtransparentniji postupak odabira.

 

Naši natječaji objavljuju se na web-stranici Mogućnosti zaposlenja i u obliku obavijesti o natječaju u kojoj su sadržane sve informacije o profilu, uvjetima za sudjelovanje i postupku odabira. Format natječaja ovisi o profilu koji se traži.

 

Postupak prijave na natječaje za diplomirane studente obično uključuje sljedeće korake:

 

1. Pročitajte obavijest o natječaju i informacije o profilu koji vas zanima te provjerite ispunjavate li uvjete za sudjelovanje.

2. Testirajte se s pomoću upitnika za samoselekciju i popunite elektroničku prijavu koja se nalazi na Prijava.

3. Kandidate čija je prijava valjana pozivamo na polaganje računalnih testova s višestrukim izborom odgovora.

4. Kandidate koji na tim testovima ostvare najviše bodova pozivamo na međutest koji se sastoji od simulacije e-sandučića (e-tray) na računalu.

5. Kandidate koji ispunjavaju uvjete za sudjelovanje i budu među najboljima u simulaciji e-sandučića (e-tray) pozivamo u centar za procjenu u Bruxellesu.

Faza procjene uključuje niz testova koji su osmišljeni kako bi se procijenilo odgovarate li određenom profilu. Sve kandidate ocjenjuje više ocjenjivača na objektivan i standardiziran način te na temelju jasno definiranih kompetencija. Moguće je dobiti naknadu za dio putnih troškova.

6. Imena uspješnih kandidata unose se u bazu podataka koja se naziva popis uspješnih kandidata, kojom se pri zapošljavanju koriste razne institucije EU-a. Institucija koja zapošljava javlja se izravno kandidatu čiji joj je profil zanimljiv.

 

Prijave na natječaje svake godine započinju u isto vrijeme (tzv. ciklus), odnosno u proljeće za diplomirane studente i u ljeto za prevoditelje. Profil diplomiranih studenata koji tražimo (npr. pravo, revizija) može se mijenjati od godine do godine, kao i potrebe za prevoditeljima za određene jezike. Ostali postupci odabira, npr. stručnjaka ili asistenata, odvijaju se između ciklusa.

 

U postupku odabira najvažnije su nam vaše stručne vještine i sljedeće opće kompetencije:

 • analiziranje i rješavanje problema
 • komunikacija
 • usmjerenost na kvalitetu i rezultate
 • učenje i razvoj
 • određivanje prioriteta i organiziranje rada
 • otpornost
 • rad s drugima
 • sposobnost vođenja (samo na natječajima za diplomirane studente)

Saznajte imate li to nešto čime možete pridonijeti Europi i testirajte se s pomoću naših oglednih testova.

 

Okvir za provjeru Ispunjavate li uvjete za sudjelovanje u našim postupcima odabira za diplomirane studente?

 • Građanin ste EU-a
 • Tečno govorite jedan od službenih jezika EU-a i posjedujete napredno znanje drugog jezika (za profile lingvista traže se 3 jezika EU-a)
 • Stekli ste ili ćete do 31. srpnja steći diplomu (najmanje razine preddiplomskog studija)