Header

Studenti, mladi diplomirani stručnjaci

Koje su moje opcije?

Brojne su mogućnosti za mlade studente i osobe koje su nedavno diplomirale, a žele steći radno iskustvo u institucijama EU-a. Ovisno o fazi studija, možete se prijaviti za stažiranje odnosno za studenta ambasadora zapošljavanja u EU-u ili postati stalni dužnosnik EU-a.

Studenti ambasadori zapošljavanja u EU-u

Ako ste student koji želi promicati mogućnosti zapošljavanja u EU-u na svojem fakultetu, zašto se ne biste prijavili za studenta ambasadora zapošljavanja u EU-u? Stječući iskustva moći ćete:

 • saznati više o mogućnostima zapošljavanja u EU-u te ih promicati među kolegama studentima
 • stvoriti fantastičnu mrežu diljem Europe
 • steći radno iskustvo tijekom studija
 • razvijati vještine u području javnog govorenja, marketinga i ljudskih resursa
 • računati na potpunu potporu i mentorstvo za vrijeme obavljanja određenih poslova
 • obogatiti svoj životopis za buduće poslodavce

Što očekujemo od vas?

Tražimo motivirane, otvorene ljude koji žele promicati mogućnosti zapošljavanja u EU-u na svojem fakultetu.
Kao poslodavac koji uživa veliki ugled među najboljim diplomiranim studentima, tražimo ambasadore na nekima od najboljih europskih sveučilišta. U okviru utvrđene i uspješne inicijative program za ambasadore zapošljavanja u EU-u obuhvaća pronalaženje inovativnih načina promicanja sjajnih prilika koje nudimo, uključujući:

 • pohađanjem sajmova zapošljavanja ili održavanjem prezentacija kolegama studentima
 • razvojem sveučilišnih mreža i informiranjem
 • aktivnim sudjelovanjem na društvenim mrežama
 • odgovaranjem na pitanja o mogućnostima zapošljavanja u EU-u

Naravno, mnogo toga vam se i nudi!
Prije svega, za sve naše ambasadore organiziramo temeljito osposobljavanje koje će ih savršeno pripremiti za taj posao. Steći ćete znanja potrebna uspješnom ambasadoru, uz našu punu potporu i prijedloge o tome kako početi.
Drugo, zbog takvog ćete se posla nesumnjivo isticati na iznimno konkurentnom tržištu rada za mlade diplomirane stručnjake. Razvit ćete komunikacijske i prezentacijske vještine, a zahvaljujući međunarodnoj dimenziji posla vaš će životopis biti posebno zanimljiv budućim poslodavcima.
Praktične informacije:
Da se predstavimo: mi smo Europski ured za odabir osoblja (EPSO) i odgovorni smo za odabir osoblja u ime svih europskih institucija i agencija, uključujući Europsku komisiju, Parlament i Vijeće. Više o nama saznajte na web-mjestu O EPSO-u.

Opis posla

 • Osoba za kontakt za studente koje zanima zapošljavanje u institucijama EU-a
 • Istraživanje ciljnih skupina i kontaktiranje sa sveučilišnim medijima
 • Sastavljanje popisa primatelja i slanje informacija o mogućnostima zapošljavanja u institucijama EU-a odgovarajućim komunikacijskim kanalima
 • Održavanje prezentacija, prisustvovanje događanjima na fakultetima koja se odnose na mogućnosti zapošljavanja te pronalaženje zanimljivih govornika
 • Obavljanje mjesečnih zadaća i redovito izvješćivanje o aktivnostima
 • Održavanje i redovito praćenje prisutnosti na stranici na Facebooku/internetu

Što vam nudimo?

 • Detaljnu pripremu i kontinuirano podučavanje
 • Zadaće i odgovornosti koje će sjajno izgledati u vašem životopisu
 • Stjecanje novih vještina koje poslodavci koji zapošljavaju mlade diplomirane stručnjake jako cijene
 • Važno radno iskustvo u području marketinga, oglašavanja, ljudskih potencijala i komunikacija
 • Mogućnost umrežavanja sa studentima u cijeloj Europi
 • Pristup dužnosnicima EU-a na visokom položaju
 • Pismo preporuke na temelju vaše uspješnosti

Koga tražimo?

Tražimo motivirane ambasadore koji žele promicati prednosti zapošljavanja u institucijama EU-a.
Kandidati moraju posjedovati sljedeće kompetencije:

 • Izvrsne komunikacijske vještine
 • Vještine umrežavanja
 • Spremnost za dijeljenje i učenje
 • Sposobnost prilagodbe
 • Dobre organizacijske vještine
 • Sposobnost postizanja kvalitete i rezultata
 • Inovativan i kreativan pristup
 • Otpornost

Minimalni zahtjevi

Posvetiti barem dva sata tjedno poslovima ambasadora
Organizirati barem jedan događaj ili jednu prezentaciju o mogućnostima zapošljavanja u institucijama EU-a ili sudjelovati u njima
Redovito komunicirati sa svojim koordinatorom zapošljavanja u institucijama EU-a
Sudjelovati u svim ponuđenim oblicima osposobljavanja (na internetu)
Voditi dnevnik aktivnosti i redovito slati izvješća
Navedeni su minimalni zahtjevi, a inače sami odlučujete o tome koliko ćete vremena posvetiti promidžbi s obzirom na vaše studentske obveze te kako ćete promicati mogućnosti zapošljavanja u institucijama EU-a među kolegama studentima. Tražimo kreativne ambasadore koji će osmisliti inovativne načine promicanja zapošljavanja u institucijama EU-a!

Prihvatljivost

Morate:

 • Biti slobodni za sudjelovanje u našem obveznom tečaju osposobljavanja koji će se održati u rujnu 2017.
 • Biti upisani na fakultet i pohađati predavanja na fakultetu u razdoblju obavljanja poslova ambasadora (rujan 2017. – rujan 2018.)
 • Biti građanin EU-a
 • Tečno govoriti jedan od jezika države u kojoj studirate

Kako se prijaviti

Završio je postupak odabira za akademsku godinu 2017./2018.

Popis sveučilišta koja će ugostiti naše ambasadore zapošljavanja u EU-u možete pronaći ovdje.

Od ožujka 2018. na ovom će vam web-mjestu biti dostupne dodatne informacije o prijavama za akademsku godinu 2018./2019.

Kontakt

Želite li saznati više o tom projektu, pišite nam na adresu: EPSO-CAREERS-AMBASSADOR@ec.europa.eu

Pripravnički staž

Želite li iskusiti kako je to raditi u institucijama EU-a, zašto se ne biste prijavili za stažiranje ?

Europska komisija

Program stažiranja Europske komisije otvoren je studentima iz cijelog svijeta koji su stekli sveučilišnu diplomu.

Pripravnički staž moguće je odraditi u brojnim područjima te tako steći izvrstan uvid u način rada institucija EU-a. Priroda posla uglavnom ovisi o službi kojoj ste dodijeljeni. Moguće je raditi u području prava tržišnog natjecanja, ljudskih resursa, politike zaštite okoliša, komunikacija te mnogim drugim područjima. Pripravnički staž uglavnom traje otprilike 5 mjeseci, ali trajanje staža ovisi o tome za koju instituciju ili agenciju radite.

Što ću raditi?

Stažisti obavljaju iste zadatke kao i novi zaposlenici sa završenim studijem. U praksi to može uključivati organiziranje radnih skupina i sastanaka, prikupljanje informacija i dokumentacije, pripremu izvješća i odgovaranje na upite te sudjelovanje na sastancima odjela i u drugim događanjima. Neki su zadaci uže povezani s određenom službom – poslovi pravnika u Komisiji sasvim se razlikuju od poslova ekonomista na Revizorskom sudu ili zaposlenika općeg profila u Parlamentu.

Tko se može prijaviti?

Mogu se prijaviti mladi diplomirani stručnjaci iz svih područja (ako još nisu dobili diplomu, mogu dostaviti potvrdu o završenom studiju). Za razliku od stalnog zaposlenja, građanstvo EU-a nije obvezno (nekoliko je mjesta rezervirano za državljane trećih zemalja), ali se uglavnom traži poznavanje dvaju jezika EU-a. Radno iskustvo i poslijediplomsko obrazovanje poželjni su, ali uglavnom nisu uvjet.

Hoću li primati plaću?

Stažisti uglavnom dobiju oko 1100 EUR mjesečno i naknadu putnih troškova.

Gdje ću raditi?

Poput većine poslova u institucijama EU-a, pripravnički staž uglavnom se može odraditi u Bruxellesu ili Luxembourgu.

Kako se prijaviti?

Postupak odabira stažista provode pojedine institucije i agencije EU-a. Za više informacija proučite naš Kratki vodič za pripravnički staž u EU-u. Prijave se obično podnose na internetu, ali ponekad je potrebno podnijeti papirnati primjerak obrasca prijave. Prijave se u načelu primaju u razdoblju od četiri do devet mjeseci prije početka pripravničkog staža te ih je potrebno podnijeti na vrijeme.

Studenti koji su tek diplomirali

Studenti koji su tek diplomirali obično se prijavljuju za radna mjesta administratora, kako bi postali stalni dužnosnici. Tako ćete možda i vi od samoga početka karijere imati ključnu ulogu u postupcima EU-a i visoki stupanj odgovornosti.

 

Postupci odabira kandidata za stalna radna mjesta u institucijama EU-a organizirani su kao otvoreni natječaji. Najvažniji natječaj za studente koji su stekli sveučilišnu diplomu objavljuje se svakog proljeća, obično kao opći natječaj za koji se ne traži određeni studij. Otvoreni natječaj uključuje testove i vježbe za procjenu sposobnosti kojima se mjere profesionalne vještine i druge ključne kompetencije. S obzirom na velik broj kandidata, to je najpravedniji i najtransparentniji postupak odabira.

 

Naši natječaji objavljuju se na Mogućnosti zaposlenja i najavljuju u obavijesti o natječaju u kojoj su sadržani svi podaci o profilu, kriterijima prihvatljivosti i postupku odabira. Format natječaja ovisi o profilu koji se traži.

 

Postupak prijave na natječaj za studente koji su stekli sveučilišnu diplomu obično uključuje sljedeće korake:

 

1. Pročitajte obavijest o natječaju i informacije o profilu koji vas zanima te provjerite ispunjavate li kriterije prihvatljivosti.

2. Testirajte se s pomoću vježbi za samoprocjenu i popunite elektroničku prijavu koja se nalazi na Prijava.

3. Kandidate čija je prijava valjana pozivamo na testiranje, odnosno na rješavanje računalnih testova s višestrukim izborom odgovora.

4. Kandidate koji na tim testovima ostvare najviše bodova, pozivamo na simulaciju e-sandučića (e-tray), međutestiranje koje se odvija na računalu.

5. Kandidate koji ispunjavaju kriterije prihvatljivosti i postignu najbolje rezultate u simulaciji e-sandučića (e-tray) pozivamo u centar za procjenu kandidata u Bruxellesu.

Faza procjene uključuje niz vježbi koje osmišljenih tako da se procijeni odgovarate li određenom profilu. Nekoliko ocjenjivača objektivno i na standardiziran način procjenjuje jasno utvrđene kompetencije svih kandidata. Moguće je dobiti naknadu za dio putnih troškova.

6. Podaci o uspješnim kandidatima unose se u bazu podataka koja se naziva popis uspješnih kandidata kojom se pri zapošljavanju koriste razne institucije EU-a. Institucija koja zapošljava javlja se izravno kandidatima čiji joj je profil zanimljiv.

 

Prijave na natječaje svake godine započinju u isto vrijeme (što nazivamo ciklus), odnosno u proljeće za diplomirane studente i u ljeto za prevoditelje. Profil diplomiranih studenata koji tražimo (npr. pravo, revizija) može se mijenjati od godine do godine, kao i potrebe za prevoditeljima za određene jezike. Ostali postupci odabira, npr. stručnjaka ili asistenata, odvijaju se između ciklusa.

 

U našem postupku odabira najviše pozornosti obraćamo na stručne vještine i opće kompetencije:

 • analiza i rješavanje problema
 • komunikacija
 • kvaliteta i rezultati
 • učenje i razvoj
 • određivanje prioriteta i organiziranje rada
 • otpornost
 • suradnja s drugima
 • vodstvo (samo u slučaju diplomiranih studenata)

Saznajte imate li to nešto čime možete pridonijeti Europi i testirajte se s pomoću naših oglednih testova.

 

Okvir za provjeru Ispunjavate li osnovne uvjete našeg postupka odabira diplomiranih studenata?

 • Građanin ste EU-a
 • Tečno govorite jedan od službenih jezika EU-a i posjedujete napredno znanje drugog jezika (za profile lingvista traže se 3 jezika EU-a)
 • Stekli ste ili ćete do 31. srpnja steći diplomu (najmanje razine preddiplomskog studija)