Header

Studenți și absolvenți universitari

Ce opțiuni am?

Studenții și proaspeții absolvenți au numeroase posibilități de a câștiga experiență de lucru în instituțiile UE. În funcție de etapa pe care ați atins-o în parcursul dumneavoastră educațional, puteți deveni student-ambasador al EU Careers, stagiar sau funcționar titular.

Studenți-ambasadori ai EU Careers

Sunteți dispus să promovați carierele în cadrul instituțiilor europene în universitatea dumneavoastră? Deveniți student-ambasador al EU Careers. Avantaje:

 • Aflați totul despre oportunitățile de carieră în instituțiile UE și îi informați și pe colegi
 • Construiți o rețea europeană fantastică
 • Dobândiți experiență profesională pe parcursul studiilor
 • Vă dezvoltați capacitatea de a vorbi în public și competențele în domeniul marketingului și al resurselor umane
 • Beneficiați de formare și îndrumare de-a lungul întregii experiențe
 • Vă îmbunătățiți CV-ul și perspectivele de angajare

Care este profilul căutat?

Căutăm studenți motivați, comunicativi, capabili să promoveze cu entuziasm carierele din instituțiile UE în cadrul propriei universități.
Suntem considerați angajatori de top, așa că vizăm universități de top. Ambasadorii noștri vor promova carierele în instituțiile UE pe multiple căi:

 • vor participa la târguri ale locurilor de muncă sau vor susține prezentări pentru colegi
 • vor crea rețele între universități și vor furniza informații
 • vor asigura o prezență activă pe internet și pe rețelele de socializare
 • vor răspunde la întrebări despre posibilitățile de a lucra în instituțiile UE

Doriți să deveniți ambasador EU Careers dar aveți încă ezitări?
Să știți că toți ambasadorii noștri primesc mai întâi o formare amplă, care îi pregătește bine pentru acest rol. Vă veți putea dezvolta astfel competențele de care aveți nevoie pentru a deveni un bun ambasador. În plus, vă vom oferi mult sprijin și vă vom da idei pentru primii pași.
Nu uitați că, pe o piață a muncii super competitivă, o poziție de răspundere de acest gen v-ar putea propulsa. CV-ul dumneavoastră va deveni interesant nu doar datorită competențelor de comunicare și de prezentare pe care le veți dobândi, ci și datorită perspectivei internaționale dovedite prin îndeplinirea acestui rol.
Context:
Suntem Oficiul European pentru Selecția Personalului (EPSO), adică organismul care selectează personal în numele tuturor instituțiilor și agențiilor Uniunii Europene, inclusiv pentru Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul UE. Mai multe despre noi în secțiunea Despre Epso.

Ce face un ambasador EU Careers?

 • Este punctul de contact pentru studenții interesați de o carieră în instituțiile UE
 • Analizează grupurile-țintă și contactează editorii revistelor/site-urilor universității
 • Creează liste de adrese și difuzează informații privind carierele UE pe canalele potrivite
 • Susține prezentări, participă la evenimentele de orientare profesională din cadrul universității și găsește vorbitori de interes
 • Îndeplinește sarcini lunare și raportează periodic activitățile întreprinse
 • Gestionează și monitorizează regulat un site și un profil de Facebook dedicat

Ce primește un ambasador EU Careers?

 • Formare inițială temeinică și îndrumare continuă
 • Un rol de răspundere care va arăta foarte bine pe CV
 • Noi competențe foarte apreciate de către angajatorii de proaspeți absolvenți
 • O experiență profesională remarcabilă în marketing, publicitate, resurse umane și comunicare
 • Posibilitatea de a stabili contacte cu studenți din toată Europa
 • Comunicare cu funcționari UE de rang înalt
 • O scrisoare de recomandare redactată în funcție de rezultatele obținute

Ce competențe îi sunt necesare unui ambasador EU Careers?

Căutăm ambasadori motivați care doresc să promoveze avantajele pe care le oferă o carieră în instituțiile UE.
Competențe necesare:

 • Excelente abilități de comunicare
 • Competențe de relaționare
 • Dorința de a împărtăși și de a învăța
 • Capacitate de adaptare
 • Bune abilități organizatorice
 • Orientare spre calitate și rezultate
 • Spirit inovator și creativitate
 • Reziliență

Cerințe minime de ordin practic

Dedică cel puțin două ore pe săptămână rolului de ambasador.
Organizează sau participă la cel puțin un eveniment sau  o prezentare EU Careers.
Comunică periodic cu coordonatorul EU Careers.
Participă la toate sesiunile de formare oferite (on-line).
Ține un registru al activităților și trimite rapoarte periodice.
În afara acestor cerințe minime, studentul decide cât din timpul său poate afecta promovării carierelor UE fără a reduce din timpul de studiu. Căutăm ambasadori creativi, care pot găsi modalități inovatoare de promovare a carierelor din instituțiile UE!

Criterii de eligibilitate

Trebuie:

 • Să fiți dispus să participați la cursul obligatoriu pe care îl vom oferi în septembrie 2017
 • Să fiți înscris și prezent la universitate pe toată durata rolului de ambasador (septembrie 2017 – septembrie 2018)
 • Să fiți cetățean al UE
 • Să vorbiți fluent una din limbile țării în care studiați

Depunerea candidaturilor

Procesul de selecție pentru proiectul pe perioada 2017-2018 s-a încheiat.

Consultați lista universităților care vor găzdui ambasadori EU Careers.

Pentru informații suplimentare cu privire la candidaturile pentru anul universitar 2018-2019, consultați acest site începând din februarie 2018.

Date de contact

Dacă doriți să aflați mai multe despre acest proiect, nu ezitați să ne contactați la adresa: EPSO-CAREERS-AMBASSADOR@ec.europa.eu

Stagii

Vreți să descoperiți direct ce înseamnă o carieră la UE? Înscrieți-vă la un stagiu.

Comisia Europeană

Programul de stagii al Comisiei Europene este deschis tuturor absolvenților de studii universitare din Europa, dar și din restul lumii.

Stagiile permit cunoașterea, din interior, a activității instituțiilor europene. Natura atribuțiilor depinde de departamentul în care veți fi repartizat. Domeniile sunt foarte variate, de la dreptul concurenței și resurse umane până la politica de mediu și comunicare. Majoritatea stagiilor durează aproximativ 5 luni, însă durata lor poate varia de la o instituție sau agenție la alta.

Ce face un stagiar?

Stagiarii au același tip de sarcini ca și absolvenții nou recrutați. Mai concret, organizează grupuri de lucru și reuniuni, compilează informații și documentație, pregătesc rapoarte, răspund la cererile de informații și participă la ședințe de unitate și la alte activități. În funcție de departament, pot avea și sarcini mai speciale. Juriștii care lucrează la Comisie nu vor face același lucru ca economiștii de la Curtea de Conturi sau generaliștii de la Parlament.

Candidați eligibili

Absolvenți de studii universitare din orice domeniu ( dacă diploma nu a fost încă eliberată, dovada absolvirii se poate face cu ajutorul foii matricole).  Deși nu este obligatoriu să fiți cetățean al UE (un număr redus de locuri este de altfel rezervat cetățenilor din țări terțe), trebuie în general să cunoașteți două limbi oficiale ale UE. Experiența profesională și studiile postuniversitare constituie un avantaj, fără a fi însă obligatorii.

Stagiile se plătesc?

Majoritatea stagiarilor primesc un grant lunar de aproximativ 1 100 EUR/lună și beneficiază de rambursarea cheltuielilor de deplasare.

Unde se desfășoară stagiile?

Deoarece majoritatea posturilor din instituțiile europene sunt la Bruxelles sau la Luxemburg, cele mai multe stagii se desfășoară tot în aceste două orașe.

Depunerea candidaturilor

Procedura de selecție a stagiarilor este gestionată de fiecare instituție și agenție în parte. Pentru detalii, consultați ghidul practic al stagiilor în instituțiile UE. De obicei, înscrierile se fac on-line, însă uneori este nevoie de formulare tipărite. În general, ele trebuie depuse cu 4 până la 9 luni înainte de începerea stagiului.

Funcționari titulari debutanți

Dacă ați absolvit facultatea de curând, vă puteți înscrie la concursurile EPSO pentru profilul „administrator”, care vă permit să deveniți funcționar titular. Din această postură, veți juca un rol important în activitățile UE și veți avea responsabilități mari încă de la începutul carierei.

 

Procedurile de selecție pentru funcțiile permanente în instituțiile UE se numesc „concursuri generale”. Pentru proaspeții absolvenți, cel mai potrivit concurs este cel lansat în primăvara fiecărui an, întrucât acesta se adresează „generaliștilor” și nu necesită un anumit domeniu de expertiză. Concursul constă în teste și exerciții de evaluare a nivelului competențelor profesionale și de bază pe care le aveți. Având în vedere concurența extrem de mare, luăm măsurile cele mai stricte pentru ca această procedură de selecție să fie echitabilă și transparentă.

 

Concursurile EPSO sunt publicate în secțiunea Posturi disponibile și anunțate printr-un anunț de concurs care prezintă detaliat profilul, criteriile de eligibilitate și procedura de selecție. Structura concursului diferă în funcție de profilul căutat.

 

Iată etapele unui concurs standard:

 

1. Citiți anunțul de concurs și asigurați-vă că îndepliniți criteriile de eligibilitate.

2. Parcurgeți exercițiile de autoevaluare și completați formularul de înscriere on-line după conectare.

3. Dacă dosarul de candidatură este valabil, vă vom invita să susțineți teste pe calculator cu variante multiple de răspuns.

4. Dacă vă numărați printre candidații cu cele mai bune punctaje la aceste teste, vă vom invita să participați la un exercițiu „e-tray”, un test intermediar realizat tot pe calculator.

5. Dacă îndepliniți criteriile de eligibilitate și obțineți unul din punctajele cele mai mari la exercițiu „e-tray”, vă vom invita la Centrul de evaluare, la Bruxelles.

În această etapă, exercițiile sunt menite să ne arate dacă sunteți potrivit pentru profilul la care v-ați înscris. Toți candidații sunt evaluați de mai mulți evaluatori în mod obiectiv, pe baza unor criterii standard, după o grilă de competențe bine definită. Puteți primi o contribuție la cheltuielile de deplasare.

6. Laureații concursului sunt înscriși într-o bază de date numită „listă de rezervă” de pe care diferitele instituții UE își pot recruta personalul. Dacă o instituție este interesată de profilul dumneavoastră, aceasta vă poate contacta direct.

 

Înscrierea la concursuri începe în aceeași perioadă din an (conform așa-numitului ciclu): primăvara pentru administratori generaliști (și deci și pentru absolvenții universitari) și vara pentru traducători. Profilurile de administrator căutate pot totuși varia de la an la an (juriști, auditori etc.), la fel ca și limbile de care este nevoie pentru posturile de traducător. Alte proceduri de selecție, precum cele pentru specialiști sau asistenți, sunt lansate între cicluri.

 

În cadrul procedurii de selecție, evaluăm atât competențele profesionale ale candidatului, cât și competențele generale legate de:

 • Analiza și rezolvarea problemelor
 • Comunicare
 • Calitate și rezultate în muncă
 • Formare și dezvoltare
 • Prioritizare și organizare
 • Reziliență
 • Lucru în echipă
 • Spirit de lider (doar în cazul absolvenților de studii universitare și postuniversitare)

Vreți să vedeți cum arată testele EPSO și să vă încercați puterile? Parcurgeți  exemplele de teste.

 

Listă de verificare: îndepliniți cerințele minime pentru a putea participa la procedurile de selecție adresate absolvenților universitari?

 • Sunteți cetățean al UE
 • Vorbiți fluent una din limbile oficiale ale UE și cunoașteți bine o a doua limbă (pentru profilurile lingvistice, trebuie să cunoașteți la perfecție o limbă oficială a UE și să cunoașteți bine o a doua și a treia limbă oficială a UE)
 • Aveți sau veți primi o diplomă de licență (cel puțin) până la data de 31 iulie