Kilpailun läpäisseet hakijat kirjataan nk. varallaololuetteloon, josta toimielimet voivat rekrytoida työntekijöitä. Mutta mitä tapahtuu sen jälkeen?
- Rekrytointi toimielimiin
-
-
Toimielinten tarvitseman henkilöstön määrä perustuu niiden kokoon ja tehtäviin.
-
Kun työpaikkoja avautuu, toimielimet etsivät varallaololuettelossa olevien hakijoiden joukosta henkilöitä, jotka vastaavat parhaiten niiden tarpeita (esim. koulutus, työkokemus ja kielitaito).
-
Jos varallaololuettelo on useamman toimielimen yhteinen, voi hakija saada haastattelukutsun useammasta elimestä.
-
Käytännön syistä hakijaa voidaan pyytää käymään lääkärintarkastuksessa. Hakijan on läpäistävä tarkastus, ennen kuin nimityspäätös voidaan tehdä.
-
Hakija voi kieltäytyä työtarjouksesta, mutta hänellä ei ole takeita siitä, että hänelle esitetään muita tarjouksia ennen varallaololuettelon voimassaolon päättymistä. Tieto kieltäytymisestä voidaan myös lisätä hakijan tietoihin.
-
Toimielimissä jo työskentelevät virkamiehet ovat henkilöstösääntöjen mukaan rekrytointitilanteessa etusijalla varallaololuettelossa oleviin hakijoihin nähden.
-
- EPSO-tili ja ansioluettelo
-
-
Hakijan on syytä pitää EPSO-tilillään olevat henkilötietonsa ajan tasalla.
-
Ansioluettelo on hyvä päivittää säännöllisesti ja mieluiten Europass-muodossa (käytä ”Upload CV” -valikkokohtaa).
-
Ansioluetteloa ei pidä lähettää suoraan toimielimiin. Hakijan ansioluettelo, kompetenssipassi ja tiedot siitä, milloin hän on saatavilla toimielinten palvelukseen, ovat toimielinten rekrytoijien nähtävissä tietokannassa.
-
Hakija voi yhteydenottolomakkeella pyytää EPSOa merkitsemään tietoihinsa, ettei ole rekrytoitavissa tietyn ajanjakson aikana. Tällainen menettely ei kuitenkaan pidennä varallaololuettelon voimassaoloaikaa.
-
Jos hakija haluaa tallentaa täydellisen jäljennöksen hakemuksestaan (myös EPSOn kanssa käydystä kirjeenvaihdosta), hänen on tallennettava ja/tai tulostettava se ajoissa, sillä kirjeenvaihto säilyy tilillä vain vuoden verran.
-
- Varallaololuettelo
-
-
Varallaololuettelo on tietokanta, johon tallennetaan kilpailun läpäisseiden hakijoiden tiedot (esim. profiili ja kompetenssit).
-
Varallaololuetteloon pääsy ei takaa työpaikkaa, mutta keskimäärin noin puolet varallaololuettelossa olevista hakijoista rekrytoidaan 7 kuukauden sisällä.
-
Varallaololuettelot ovat tavallisesti voimassa 1 vuoden (erikoisalojen luettelot 3 vuotta). EPSO voi pidentää luettelon voimassaoloaikaa toimielinten tarpeiden mukaan. Päätös mahdollisesta pidentämisestä tehdään yleensä hiukan ennen luettelon voimassaolon päättymistä ja julkaistaan EU Careers -sivustolla.
-
Varallaololuettelon voimassaolo alkaa siitä hetkestä, kun kilpailun läpäisseille hakijoille ilmoitetaan, että heidät on otettu varallaololuetteloon. Luettelon voimassaoloaika julkaistaan EPSOn sivustolla.
-
Vaikka luettelon julkaiseminen EPSOn sivustolla viivästyisikin, se ei vaikuta varsinaiseen rekrytointiin.
-
Hakija, joka on saanut henkilöstöosastolta virallisen työtarjouskirjeen, voidaan rekrytoida, vaikka luettelon voimassaoloaika päättyisikin ennen kuin rekrytointiprosessi on saatu päätökseen.
-
Virkamies voidaan koeajan päättyessä joko vakinaistaa tai irtisanoa. EPSO ei voi palauttaa häntä takaisin varallaololuetteloon.
-
- Kiintiöt
-
-
Kullakin toimielimellä on rekrytointikiintiö, joka kertoo, kuinka monta hakijaa kukin toimielin voi varallaololuettelosta palkata. Ainoastaan EPSO ja toimielimet tietävät kiintiön suuruuden.
-
Kiintiöt vastaavat toimielinten rekrytointitarpeita tietyllä aikavälillä.
-
Varallaololuettelosta kiintiökauden aikana tehtävälle rekrytoinnille on saatava rekrytoivien toimielinten suostumus.
-
Yleensä kiintiö poistetaan 3 kuukautta tai 6 kuukautta (joissakin erikoisalojen kilpailuissa) sen jälkeen, kun varallaololuettelo on julkaistu, tai kiintiökautta voidaan pidentää rekrytoivien toimielinten suostumuksella.
-
- Avoimien työpaikkojen tarkastelu
-
-
Hakija, joka on läpäissyt kilpailun, pääsee tarkastelemaan siihen liittyviä, vapaana olevia työpaikkoja. Hän voi hakea näihin paikkoihin niin kauan kuin varallaololuettelo on voimassa.
-
Avointen työpaikkojen julkaiseminen hakijan EPSO-tilillä on kunkin toimielimen vastuulla. Ne päättävät varallaololuettelokohtaisesti, mitkä työpaikat ovat haettavissa.
-
Toimielimillä ei ole velvollisuutta avata paikkoja kaikille tai osalle hakijoista.
-
Jos varallaololuetteloon sovelletaan kiintiöitä, hakija ei mahdollisesti pääse tarkastelemaan avoimia paikkoja ennen kuin kiintiöt on poistettu.
-
Kun toimielin julkaisee avoimen työpaikan, hakijan EPSO-tilillä on kyseisen kilpailun sinisessä otsikkopalkissa ilmoitus ”Show vacancies”.
-
Siitä pääsee tarkastelemaan luetteloa avoimista työpaikoista (koodi, tehtävänimike ja toimielin).
-
Luettelon kautta pääsee tarkastelemaan myös yksityiskohtaisempia tietoja (sijainti, tehtävät, yhteystiedot).
-
Hakijan on syytä käydä EPSO-tilillään säännöllisesti, koska toimielimet voivat milloin tahansa ladata sinne ilmoituksen avoimesta työpaikasta ja hakuaika voi olla lyhyt. Erillistä ilmoitusta uusista avoimista työpaikoista ei lähetetä.
-
Kun haet avointa työpaikkaa, huolehdi siitä, että ansioluettelosi on ajan tasalla ja että mainitset saatekirjeessäsi, mihin kilpailuun hakemuksesi liittyy.
-
Huom. Komission osalta näkyvissä voi olla ilmoituksia sellaisistakin varallaololuettelosi tehtäväryhmään (esim. AST-SC, AST tai AD) liittyvistä työpaikoista, joihin sinulla ei ole hakukelpoisuutta. Jos haettava työpaikka esimerkiksi on tasoa AST3, mutta olet AST1-varallaololuettelossa, et ole hakukelpoinen.
-
Avoimeen työpaikkaan, omaan hakukelpoisuuteen ja rekrytointiprosessiin liittyvissä kysymyksissä voi ottaa yhteyttä rekrytoivaan yksikköön. Yhteystiedot ovat avointa työpaikkaa koskevassa ilmoituksessa.
-
Avointa työpaikkaa koskeva hakemus lähetetään ainoastaan rekrytoivalle toimielimelle eikä EPSOon, sillä toimielimet hoitavat itse koko rekrytoinnin.
-
- Hyödyllisiä linkkejä
-
-
Europa-sivustolla on perustietoa kaikista EU-toimielimistä, jotka rekrytoivat EPSOn varallaololuetteloista, ja linkit niiden omille rekrytointisivuille.
-
Avoimeksi julistettua työpaikkaa koskeviin kysymyksiin vastaa rekrytoiva yksikkö, jonka yhteystiedot ovat avointa työpaikkaa koskevassa ilmoituksessa.
-
EPSOsta voi tarvittaessa pyytää rekrytointiprosessiin ja hakukelpoisuuteen liittyviä lisätietoja.
-
Huom. Kunkin valintamenettelyn oikeudelliset puitteet esitetään kilpailuilmoituksessa ja avointen kilpailujen yleisissä säännöissä. Tämä sivu on tarkoitettu pelkästään lisäopastukseksi.