EU-toimielimissä osaaminen ratkaisee!
Periaatteemme
EPSOn toiminta perustuu tasa-arvon ja moninaisuuden arvostamiseen. Se pyrkii toiminnallaan takaamaan, että EU-toimielimet voivat tarjota yhtäläiset mahdollisuudet kaikille: ketään ei suljeta ulos ja nykymaailman moninaisuutta arvostetaan. EPSOn keskeiset periaatteet ja tavoitteet ovat seuraavat:
- EPSO varmistaa kaikkien hakijoiden tasa-arvoisen kohtelun ja yhtäläiset mahdollisuudet ilman sukupuoleen, rotuun, ihonväriin, etniseen tai yhteiskunnalliseen alkuperään, geneettisiin ominaisuuksiin, kieleen, uskontoon tai vakaumukseen, poliittisiin tai muihin mielipiteisiin, kansalliseen vähemmistöön kuulumiseen, omaisuuteen, syntyperään, vammaan, ikään tai sukupuoliseen suuntautumiseen perustuvaa syrjintää.
- EPSO ei sulje ketään valintamenettelyjen ulkopuolelle, vaan se antaa kaikille hakijoille tasa-arvoisen tilaisuuden osoittaa kykynsä. EPSO pyrkii havaitsemaan ja poistamaan osallistumista hankaloittavia esteitä, mahdollisia ennakkoasenteita ja syrjintäriskiä.
- EPSO edistää yhtäläisiä mahdollisuuksia ja tekee yhteistyötä erilaisten sidosryhmien ja asiantuntijaorganisaatioiden kanssa tavoittaakseen mahdollisimman monipuolisen hakijakunnan.
- EPSO haluaa kasvattaa lahjakkuusreservin moninaisuutta ja edistää EU:n kansalaisten moninaisuuden näkymistä EU:n virkamieskunnassa.
- Käytäntö
-
EPSO pyrkii saattamaan nämä periaatteet käytännön teoiksi seuraavin toimin:
- Koekysymysten neutraalius taataan järjestelmällisten tilastoanalyysien ja seurannan avulla.
- Valintamenettelyt perustuvat standardoituihin ja objektiivisiin kompetensseja kartoittaviin arviointeihin.
- Ansioluettelot arvioidaan anonymisoidusti ja pisteytys perustuu ainoastaan objektiivisiin kriteereihin.
- Vammaisten ja muiden hakijoiden, joilla on erityistarpeita, erityisjärjestelyitä koskevat pyynnöt otetaan kohtuullisessa määrin huomioon.
- Menettelyissä noudatetaan vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevaa Yhdistyneiden kansakuntien yleissopimusta.
- Valintamenettelyjä ja -kokeita arvioidaan säännöllisesti tasa-arvon ja monimuotoisuuden näkökulmasta. Pyrimme tunnistamaan valintamenettelyjen mahdolliset ongelmakohdat, jotka voivat estää niiden tasapuolisuuden, ja teemme tarvittavat muutokset.
- Tiedotuksen, valintamenettelyjen ja valintakokeiden esteettömyyttä seurataan säännöllisesti. Tarvittaessa tuotetaan myös apuvälineteknologialle soveltuvaa aineistoa ja annetaan yksilöllistä apua. Esteettömyysvaatimukset otetaan huomioon kaiken uuden tietotekniikan kehitystyössä.
- Valintalautakunnan jäsenet saavat koulutusta siihen, miten henkilöstövalinnat ja rekrytoinnit tehdään mahdollisimman puolueettomasti, ennakkoluulottomasti ja ammattitaitoisesti ja taataan hakijoiden yhtäläinen kohtelu.
- Valintalautakunnat pyritään kokoamaan mahdollisimman tasapainoisiksi, jotta vältetään asenteellisuus ja syrjintä. Valintalautakuntien kokoonpanossa kiinnitetään huomiota siihen, että niihin osallistuu taustoiltaan erilaisia ihmisiä, sukupuoli-, kansallisuus- ja kielijakauma ovat tasapainossa ja että niissä on edustajia sekä henkilöstökomiteoista että hallinnosta.
- Hakijoilta kerätään järjestelmällisesti palautetta, jonka avulla EPSOn toimintaa kehitetään jatkuvasti.
- Tiedotusta kohdennetaan niin, että se saavuttaa keskeisen kohdeyleisön kaikissa EU-maissa. Tiedotuksessa hyödynnetään myös EU Careers -henkilöstölähettiläitä, eli EU-virkamiehiä, jotka bloggaavat elämästä ja työnteosta EU:ssa. EU Careers -opiskelijalähettiläät puolestaan toimivat aktiivisesti korkeakouluissa, ja lisäksi järjestetään erilaisia tiedotustapahtumia ja messuja.
- EPSO kiinnittää huomiota sukupuolten tasa-arvoon monin tavoin. Sillä on esimerkiksi psykometrinen toimintasuunnitelma, jonka tavoitteena on jatkuvasti kehittää ja parantaa valintakokeiden hallintoa etenkin psykometristen ja muiden esivalintavaiheen kokeiden osalta. Lisäksi hakijoiden kompetensseja arviointikeskusvaiheessa arvioivat valintalautakunnan jäsenet saavat koulutusta siihen, että yhtäläiset mahdollisuudet ja tasa-arvoinen kohtelu toteutuvat sekä haastatteluissa että muissa valintatehtävissä.
Keskeinen tavoite on, että valintamenettelyn kaikissa vaiheissa hakijan sukupuolella on mahdollisimman pieni merkitys, ja naisilla ja miehillä on samat mahdollisuudet osoittaa kykynsä.
EPSO on teettänyt selvityksiä ja ryhtynyt useisiin toimiin torjuakseen naisten tai miesten syrjivän kohtelun ja varmistaakseen, että kummallakin sukupuolella on yhtäläiset mahdollisuudet taitojensa ja potentiaalinsa osoittamiseen.
- Vammaisuus/erityistarpeet
-
Sairaus tai vammaisuus eivät saa estää valintamenettelyyn osallistumista.
EPSO on kehittänyt toimintarajoitteisia hakijoita varten kansainvälisiin parhaisiin käytäntöihin perustuvan kohtuullisen mukauttamisen menettelyn. Sen avulla voidaan yksilöidä sairauden tai vammaisuuden aiheuttamat esteet ja tarjota tasavertaiset mahdollisuudet kykyjen osoittamiseen niille hakijoille, joilla on erityistarpeita.
Erityisjärjestelyt valintakokeita varten
Ohjeet erityisjärjestelyjen pyytämiseen vaihe vaiheelta
Jos tämän asiakirjan avaamisessa apuvälineteknologian avulla on ongelmia, kokeile näkövammaisille tarkoitettua versiota.
Tutustu EPSOn uuteen kohtuullisten mukautusten oppaaseen, jossa on ohjeita ja vinkkejä erityisjärjestelyjen pyytämiseen EPSO:n valintakokeissa.
Ks. myös tällä sivulla oleva video valintakokeiden erityisjärjestelyistä.
Lisätietoa voi pyytää sähköpostitse osoitteesta epso-accessibility@ec.europa.eu.
- Minkälaiset erityisjärjestelyt ovat mahdollisia?
-
Toimintarajoitteesi perusteella sinulta kysytään, minkälaiset järjestelyt auttaisivat sinua suoriutumaan koetilanteessa – EPSOn mielestä jokainen on oman sairautensa tai vammaisuutensa paras asiantuntija.
Sinulle tarjotaan järjestelyjä jokaista eri koetyyppiä varten. Tarjotut ratkaisut perustuvat toimittamiisi asiakirjoihin ja todistuksiin sekä EPSOn asiantuntemukseen erityistarpeita omaavien hakijoiden valintakokeiden mukauttamisessa. Tarjottavat järjestelyt voivat näin ollen poiketa pyytämistäsi.
Esimerkkejä järjestelyistä:
- esteettömyyden varmistaminen
- lisäaikaa kokeiden suorittamiseen
- suurennettu tekstikoko tai suurennusohjelma
- pistekirjoitustekstit tai pistekirjoitusnäppäimistö
- ruudunlukuohjelmat
- viittomatulkkaus
- erikoisvalaisimet ja säädettävät työpöydät
- henkilökohtainen avustus jne.
Lisätietoa: yhteenveto mahdollisista mukautuksista valintakokeissa
Huomaa, että apuvälineteknologia on tällä hetkellä käytettävissä ainoastaan arviointikeskusvaiheessa Brysselissä. EPSO tutkii parhaillaan mahdollisuuksia laajentaa sen käyttöä valintamenettelyn muihin vaiheisiin ja muihin koetyyppeihin. Ennen apuvälineteknologian käytön mahdollista laajentamista jatkamme hakijoiden erityistarpeiden analysointia ja tarvittavien erityisjärjestelyjen tekemistä, jotta kaikki voisivat suorittaa kokeensa mahdollisimman hyvissä olosuhteissa. Kaikki muut erityisjärjestelyt ovat mahdollisia valintamenettelyn eri vaiheissa.
Oletko raskaana tai imetätkö?
Tästä esitteestä löytyy lisätietoa EPSOn toimintaperiaatteista, joita sovelletaan naispuolisiin hakijoihin, jotka pyytävät raskauteen tai synnytykseen liittyviä kohtuullisia mukautuksia henkilöstövalintamenettelyjen yhteydessä.
Esteettömyysongelmia?
Esteettömyys on tärkeä asia EPSOlle, ja kehitämme jatkuvasti tiedotuksemme ja valintamenettelyjemme esteettömyyttä. Säännölliset esteettömyystarkastuksemme auttavat meitä kartoittamaan parannustarpeita. Esteettömyysvaatimukset sisällytetään myös kaikkiin uusiin IT-projekteihin: tuotamme apuvälineteknologiaa varten esteettömiä tiedostomuotoja asiakirjoista, jotka eivät ole 100 % esteettömiä, ja olemme parhaillaan päivittämässä verkkosivustoamme WCAG 2.0:n AA ‑tasolle (verkkosisällön saavutettavuusohjeet).
Onko sinulla vielä ongelmia verkkosivustomme ja/tai asiakirjojemme käytössä? Tai haluatko antaa palautetta ja auttaa meitä parantamaan verkkosivustomme ja valintamenettelyjemme esteettömyyttä? Ota yhteyttä, niin vastaamme sinulle mahdollisimman pian!